Salsa till frukost och massor av öl i Albuquerque

Det bästa med att vakna på ett hotell i New Mexico är att man får salsa till sin äggröra på morgonen. Varken salsan eller äggröran var speciellt imponerande på detta hotellet men det är ändå tanken som räknas. 

Vi hade runt tre timmars körning framför oss denna dagen med ett par stopp på vägen i vanlig ordning. Första stoppet var Target på andra sidan gatan för lite shopping. Efter det skulle vi köra söderut men tog en liten omväg förbi Aztec för att kolla in nationalmonumentet Aztec Ruins (det stämmer, nationalparkskortet löste inträdet till oss här också).Över lag var detta nog inget som är speciellt intressant för er att läsa om, men om ni råkar befinna er i närheten är det definitivt värt ett besök. Det var framförallt kul att se hur låga dörrhålen var mellan rummen i de gamla byggnaderna, ursprungsbefolkningen här kan inte ha varit långa. En annan sak som inte var lika kul var att det överallt i stan stod “AZTEC STRONG” efter skolskjutningen här ett halvår före där en kille gick in i skolan, mördade två personer och tog sedan sitt eget liv. Riktigt obehagligt.

Nåväl, vi satte fart söderut och tre timmar senare befann vi oss i utkanten av dagens slutmål, Albuquerque. Det kurrade i magarna så vi beslöt oss för att stanna till på Bosque Brewing på vägen in till stan för lite lunch. Bosque har sedan dess flyttat sitt tap room till helt nya lokaler som stället vi besökte finns inte kvar där längre. Vi såg dock den nya placeringen ute vid motorvägen när vi körde förbi och det såg riktigt stort och fräscht ut.Ölen här var genomgående bra, några av de bättre i stan. Maten var också bra, burgaren jag fick in var riktigt smarrig. Skönt häng rakt igenom, kan tänka mig att deras nya ställe är trevligt också. Dom har även ett tap room downtown men det var vi aldrig inne på. 

Mätta och belåtna hittade vi ett hotell nere i stan som kändes bra och på vägen dit hade vi ett sista stopp innan det var dags att ställa bilen för dagen; Walter Whites hus!


Huset där Walter bor med sin familj i Breaking Bad ligger i de östra delarna av stan och ägs av ett gammalt par som spenderar större delen av sin tid sittandes utanför och svära åt folk som kommer förbi och tittar. Man får alltså inte gå in varken i huset eller på tomten och paret som bor där gör det väldigt klart för en, trottoaren är till och med avspärrad utanför. Jag förstår att dom blir trötta på alla som kommer dit och glor på deras hus, men samtidigt.. Vad ska man förvänta sig om man bor i ett hus som figurerar i en av världens största serier?

Efter detta körde vi ner till Hyatt, checkade in och tog en promenad ner till gamla stan. Vi gick förresten även förbi Jesse Pinkmans hus men det är ju inte lika ikoniskt och satt inga arga pensionärer utanför så det var inte lika spännande. 

Väl nere i stan gick vi inom skallerormsmuseet och svalkade oss från den närmare 40-gradiga värmen utanför. Rätt fint litet museum med massor av olika ormar om man är intresserad av det. Vi fortsatte vår promenad runt kvarteret och strosade in och ut ur olika butiker och annat. Samtidigt som vi var där var det någon sorts festival eller liknande som inträffade så det var hur mycket folk som helst på gatorna. Albuquerques borgmästare höll sen tal både på engelska och på spanska och alla var på så himla bra humör, trevlig eftermiddag!
Men nu började vi bli sugna på öl! Vi traskade tillbaka mot hotellet men istället för att svänga höger downtown så fortsatte vi rakt fram och hittade Marble Brewery i området Northern Addition.Väldigt stort tap room med stor uteservering som svalde en hel del folk. Skönt ställe med god stämning och helt okej öl. Vi försökte planera kvällen lite och vilka ställen vi mer ville besöka i närheten, det fanns rätt många nämligen. På en sträcka som tar ungefär 25 minuter att gå fanns åtminstone fem bryggierer så vi tänkte att det är väl lika bra att besöka allihop när vi ändå är här! Marble har för övrigt ytterligare ett ställe i de nordöstra delarna av stan, men det ligger en bra bit bort. 

Vi siktade på ett annat bryggeri som låg betydligt närmre, åtta minuters promenad för att vara exakt - Dialogue Brewing.Dialogue var också ett skönt ställe! Industriell och rustik känsla på bryggpuben med fokus åt belgiskt håll när det gällde ölen. En del sura på fat men också någon dubbel och lite sånt. Vi hämtade lite mat i food trucken utanför och chillade här ett tag. Drack en suröl med hallon som var riktigt god, men eftersom jag är världens sämsta ticker minns jag inte vad den hette. 

Ytterligare sju minunters promenad bort ligger Rio Bravo Brewing som har sitt bryggeri och tap room i en gigantisk byggnad. Baren är hur stor som helst, jättemycket sittplatser i flera rum inomhus, festlokal på andra våningen och en jättestor uteservering med liveband. Trevlig stämning men rätt dött ändå. Det var så stort att även om det fanns en del folk där kändes det tomt. Detta, plus att ölen var rätt dålig gjorde att vi traskade två kvarter bort till nästa bryggeri istället.Tractor Brewing, som för övrigt också har två tap room i stan.. Detta, plus ett i de sydöstra delarna vid universitetet. Tyvärr var hela detta bryggeriet abonnerat av någon som höll i en bal. Vi trodde först det var en skola men när vi tittade in såg deltagarna inte ut att vara speciellt unga så det var väl ett företag eller nåt. Lite konstigt, men vi hade inte så mycket val så vi gick vidare.

Kvällens nästa stopp blev istället en av de snyggaste bryggpubarna jag någonsin besökt; Bow & Arrow! Jag kände inte till detta bryggeriet sedan tidigare (kände inte till speciellt många i Albuquerque över huvud taget om jag ska vara ärlig) men blev rekommenderad av en kille på ett av de andra vi stannat till på tidigare.Sjuk snygg inredning här tycker jag. Högt till tak, mycket trä och en riktigt fet backdrop bakom baren. Ölen var dessutom riktigt bra, definitivt några av de bästa vi drack i New Mexico. Drack framförallt en imperial stout här som höll riktigt hög klass.

När vi var klara här var det slut på bryggerierna i området så vi beställde en Uber istället för att promenera. Vi hade ett “måste” kvar att besöka för kvällen som låg en bit bort och började närma sig stängningsdags.

La Cumbre! Ett av de lite mer kända bryggerierna i Albuquerque, och då framförallt för deras humliga öl. Rätt så litet tap room med förhållandevis mycket folk. Träinredning på ett lite mer dive bar-igt sätt. Blev serverade öl av en snackig och kanontrevlig tjej och ja, ölen var riktigt bra här. Några av de bästa humledrivna ölen på hela resan.


Det var som sagt snart dags att stänga så vi beställde ytterligare en Uber som tog oss tillbaka downtown där vi stannade till på Red Door Brewing (som även dom har ytterligare ett tap room utanför centrum). OK öl här, inget speciellt alls och rätt tråkigt tap room, stelt liksom. Här efter började vi bli rätt så jäkla trötta så lite fyllekäk på Jimmy John’s och stupa på hotellrummet.


Det blev en lång, men riktigt bra dag i en onekligen underskattad stad. Jag kan varmt rekommendera Albuquerque för alla som är intresserade av denna regionen i USA, ska ni till Arizona tycker jag definitivt det är värt att ta extra tid för att ta sig till New Mexico också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

Burgare, metal, hemfärd

En sista promenad i Denver innan hemfärd