Mikkeller Black Sensation

I lördags var det Sensation White i Köpenhamn.. Ganska jävla ointressant. Men som en motpol pågick även ett annat sensationellt event som var desto roligare. Black Sensation på Mikkeller Bar där alla fatkranarna under hela dagen och kvällen bestod av helvetiskt mörk och tung öl. Så ja, valet kring vilken sensation man skulle ta sig till var ganska självklart.

Dessutom så var Gyllenbock, Basunen och Ola nere från Stockholm så ett besök var givet! Jag anlände kring lunchtid till den danska huvudstaden och mötte upp Stockholmarna direkt. Först blev det en liten sväng ner till Ölbutikken och Kihoskh i vanlig ordning för lite öl att ta med hem, dock blev det inget märkvärdigt för min del. En frukostkebab på det och sen bort till Mikkeller Bar.


Vi kom dit ganska tidigt, fick ett schysst bord och kunde i lugn och ro beställa in öl innan det började strömma in mer och mer folk. Hela den första uppsättningen av fatlistan gicks igenom (nu låter det som att vi gjorde detta i en handvändning men vi satt faktiskt där i 5-6 timmar) och även några som kopplades på senare under dagen samt ett par flaskor. Jag tänkte inte gå genom alla ölen vi drack, men jag kan säga att det över lag var hög kvalitet, spännande och extremt välgjorda öl. Inte alls många som inte föll mig i smaken, tvärtom gjorde nästan allihop det. Och då är jag inte heller någon stoutfanatiker.

Några av dom absoluta höjdpunkterna var följande (samtliga Mikkeller);
- George! Cognac. Satan vilken öl! Trögflytande som sirap, svart som satan och otroligt fyllig i både smak och doft. Cognac dominerade ihop med soja, kaffe, lite lakrits och övermogna äpplen. Riktigt, riktigt, riktigt bra öl.
- Abel on Dope. Också den riktigt tung och fyllig, men inte lika trögflytande som ovanstående. Mycket fint rostad och med mycket fudge- och chokladtoner. 
- Gypsy Tears 100% Brett w/ Stillwater och Fanö. Detta var nog den ölen som hade mest skum av alla vi drack, men det var inget negativt. Krämig och mycket fruktig öl med en del rostat som sen balanserades riktigt snyggt med den funkiga brettjästen.
- Texas Ranger barrel aged Islay Kriek edition. Här snackar vi smaker i flera omgångar! Doften dominerades av rök från Islaylagringen och syrlighet från körsbären, men det var i smaken allt hände. Det är inte jätteofta man stöter på en öl där smakerna kommer i vågor allt eftersom man dricker. Först choklad och kaffe, sen rök och tjära som följs utav sura körsbär för att sen avslutas med en touch av chili. Riktigt häftig öl.


Men alla var som sagt inte suveräna.. Som till exempel Texas Ranger barrel aged Islay Framboise edition. Det här var ett virrvarr av smaker som inte hängde ihop alls. Väldigt obalanserad öl med hallon som mest framträdande, men lite rök, chili och choklad som stack ut på alla möjliga håll. Det var väl den som var minst god, och så fanns det ett par som inte lämnade några större intryck, som Oyster stouten exempelvis.. Men utöver det så var det som sagt mycket bra öl över lag.

Efter ett tjugotal fatöl och ett par flaskor, däribland Stella 1 och 2, så började vi känna oss klara och begav oss upp till deras hotellrum där det bjöds på Cantillon Zwanze 2010 och Goose Island Juliet, bland annat. Zwanzen var oväntat snäll men med det där klassiska Cantillon-funket med stall, gröna äpplen och vinäger. Dock väldigt snäll som sagt vilket var lite oväntat. Juliet är en "belgian style ale with wild yeasts and aged in cabernet barrels with blackberries", och här fanns det syra! Rejält sträv öl med mycket bär och vinfat, en riktig höjdare med andra ord. En av dom bästa Goose Island-ölen jag druckit faktiskt.

Min tanke var att gå ner till Kihoskh och köpa en till att ta med hem, men när jag insåg att det faktiskt var röd dag och sista tåget skulle gå om 20 minuter så blev det istället att gå ner till huvudbangården. Jävligt trist! Delvis för att jag verkligen ville ha en flaska till av Juliet, och delvis för att jag gärna hade hängt kvar och druckit öl naturligtvis. Men jag var nöjd ändå! En riktigt bra dag var det, många nya grymma öl och trevligt sällskap i vanlig ordning. Nu tar det väl ett tag innan det blir Köpenhamn igen.. Om jag kan hålla mig borta det vill säga, det är ju Zwanze Day den 1:a December..


Kommentarer

Eddan sa…
Väldigt trevlig dag. Bra öl på Mikkeller Bar som vanligt. Extra kul med endast mörka varianter.
Sällskapet i form av dig kan inte bli bättre! Hoppas vi ses snart igen.
Kristopher sa…
Alltid ett nöje Eddan! Många bra öl fick vi i oss. Vi ses nog snart igen ska du se! Om inte annat så på CBC :)

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Öresund runt