Vinkyl till lagring av öl?

Jag har ett problem.. Jag har ingenstans att lagra öl. Jag har ett skafferi/en sval i köket, men den är bara kall på vintern, på sommaren tenderar den att gå upp till 16-18 grader tror jag, och då känns det inte helt okej att ha en massa finöl där som ska lagras i flera år. 

Jag bor i lägenhet och källarutrymmet är inte ens att tänka på, vågar inte ha något värdefullt där nere eftersom det bara är en tunn trädörr med ett litet hänglås på.

Så därför undrar jag, är det någon som har erfarenhet av att ha öl i vinkyl? Detta var den billigaste jag hittade som ändå verkar prisvärd. Det fanns ett par på blocket.se men den ena var redan såld och den andra hade ångrat sig och ville inte sälja sin.. 
Men jag tycker att en vinkyl verkar smidigt. Någon som kan hjälpa mig? Hade varit uppskattat.

Tacksam för respons!

Kommentarer

Albert sa…
Jag har inte superbra koll, men jag trodde att 16 °C var ganska optimalt för tyngre finöl. Själv har jag ett par flyttlådor i päronens källare som håller sig mellan 10-16 över året och det är nästan lite väl kallt enligt diverse "kunniga".

Men men, det känns som det där med lagring av öl (och temperatur i synnerlighet) är som bantning/träning; alla har sin idé om hur det ska göras och ingen vettig forskning finns att luta sig tillbaka på förutom självutnämnda experter.
Kristopher sa…
Hmm, du kanske har rätt i att 16 grader är lagom. Efter att ha läst på lite mer om ämnet så verkar det inte handla så mycket om kyla/värme, utan snarare om att ha en jämn temperatur året runt.. Vilket jag förvisso får i ett kylskåp, och skafferiet kan skilja rätt mycket på vinter och sommar..

Frågan är hur mycket det får svänga? Kan det skilja 10 plus minus grader utan att ölet tar skada? Hmm..
De flesta öl mår bäst av att stå upp.
Tumregeln brukar vara:

Naturkork: Liggande
Kapsyl: Stående

Det är viktigast att ölen står mörkt och har en relativt jämn temperatur.

Jag hade den samma problemställningen som du. Jag hade inget bra stället att lagra mina öl.

Efter mycket letande valde jag att köpa en vinkyl från Hoover (http://www.elgiganten.se/product////HWC2536DL/hoover-vinkyl)

Det finns även en mindre variant för liggande flaskor, men just pga. det och att den kostar nästan like mycket som den stora är ju valet självklart.

Fördelen med Hoover:
Alla standardflaskor kan stå.
Kylen har tre individuella kylsoner som kan justeras. Jag har 16 grader for porter och stout längst upp, 12 grader för ale, bitter osv i mellandelen och 10 grader för naturkorksöl (Cantillon osv) som ligger(!) längst ned.

Hyllorna är designade för liggande vinflaskor och i början var det lite svårt att få vissa flaskor till att stå ordentligt - det löste jag ved att lägga lite papp mellan flaskorna och hyllorna.

Jag är mycket nöjd med den.

/Eirik
Basunen Bar & Cigarr
basunen.wordpress.com
Kristopher sa…
Ah, tack! Den ser riktigt fin ut, den du har. Problemet är väl för mig att hitta en där flaskorna kan stå upp, de flesta är utformade för liggande flaskor. Du verkar ha hittat en bra lösning på det också!

Jag ska åka och titta på en idag, rätt så liten men jag ska se om jag kan ta ut något hyllplan så att jag kan ha både stående och liggande flaskor i den.

Den har inga temperaturzoner, men om jag har den på 12-13 grader så borde det väl vara OK ändå? Det blir ju iallafall en jämn temperatur året runt.
Absolut, en jämn temp på 12–14 grader är bra, stickordet är som sagt "jämnt".
Kristopher sa…
Allright. Jag tackar ödmjukast för hjälpen!
Jämn temperatur på kort tidsskala är det viktiga, dvs man ska undvika dygnsvariationer. Årsvariationer är i sig inget problem, utan det är väl höjden på topparna som möjligtvis kan vara ett problem.

Så det där skafferiet verkar vara toppen. Själv lagrar jag öl & vin med goda resultat i källarförrådet där temeperaturen är runt 15 på vintern och drygt 20 på sommaren.

Inbrottsrisken bedömmer jag som mycket låg.
Kristopher sa…
Hm, då kanske jag ska hålla mig till skafferiet. Den kylen jag skulle titta på var slut ändå.. Men jag håller mig nog till skafferiet, iallafall ett tag till.

Tack!

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

Burgare, metal, hemfärd