Från Ruby Falls till Memphis

Torsdag morgon och solen steker på rätt bra redan. Framför oss hade vi den längsta sträckan att köra i ett sträck på denna resan, vi skulle ta oss från Chattanooga till Memphis med stopp i Alabama och Mississippi, dock var första stoppet bara ett par kilometer utanför stan. 

Vi käkade frukost på Frothy Monkey som ligger i samma byggnad som Choo Choo och är någon sorts cafékedja. Riktigt god frukost hade dom. Efter det körde vi knappt 10 minuter till Ruby Falls som ligger precis i utkanten av Chattanooga. 

Ruby Falls är ett underjordiskt vattenfall som ligger långt ner under Lookout Mountain. Grottan som leder till vattenfallet hade ingen naturlig ingång innan 1900-talet, dock finns det en annan grotta precis i närheten som man känt till länge och planerade att anlägga järnväg i under början av 1920-talet så därför stängde man den för turism då. Nästan 10 år senare bestämde sig utforskaren Leo Lambert för att han ville öppna grottan igen för turister och man började därför borra i berget och hittade en tidigare okänd grotta. Han klättade ner i de trånga passagerna så långt han kunde och efter många timmar kom han fram till en större ihålighet som visade sig vara ett nästan 45 meter högt vattenfall. Dagen därpå tog han med sig sin fru Ruby dit och döpte vattenfallet efter henne. Det finns massor av grottor där nere men de flesta stängdes av när Ruby Falls ökade i popularitet. 
Jag vill minnas att det kostade runt $12 att få en guidad tur nere i grottorna och vi var väl där nere lite mer än en timme, lätt värt att besöka tycker jag. Väldigt fuktigt men ändå rätt kyligt så klart, häftig upplevelse. 

Efter vi var klara med turen han satte vi kurs söderut mot Alabama och en väldigt konstig och lite obekväm upplevelse - Unclaimed Baggage Center som är en second hand-butik där man säljer kläder och annat borttappat bagage som inte hämtats ut av ägaren. Det är väl egentligen inget konstigare än en vanlig second hand men det kändes på något sätt smutsigare för detta är ju inte grejer folk har gett bort utan sånt man blivit av med. Allt från bröllopsklänningar, underkläder och vanliga kläder till mobiltelefoner, sportartiklar och så klart vapen. Som sagt lite obekvämt och konstigt på något sätt. Vi strosade runt lite innan vi bestämde oss för att dra vidare istället. Nästa planerade stopp var i Tupelo, Mississippi men vi var tvungna att käka någonstans på vägen också så vi började köra bara. Någonstans på vägen stannade vi för att tanka och jag har aldrig i hela mitt liv hört så bred sydstatsdialekt som i Alabama. Jag har aldrig haft några direkta problem med att förstå vad amerikanare säger men här var det stundvis en utmaning. 

Vi körde vidare och stannade till i Decatur för lunch på Moe's Original Bar-B-Que. Green beans, mac n cheese och en southern shrimp sandwich blev det för min del, man kan ju inte köra så långt genom den amerikanska södern utan att äta räkor. Inte helt oväntat var det svingott även om det såg torrt ut.Klockan tickade och vi hade en bit kvar till Memphis så vi satte fart direkt. Vaför skulle vi stanna i Tupelo då? Jo, Elvis födelsehus är ju där. Det är intressant med hur mycket staterna skiljer sig från varann i USA på alla möjliga sätt, både kulturellt, socialt och ekonomiskt. Genom hela Alabama låg vi på en rätt stor och fin motorväg men så fort vi kört in i Mississippi stannade motorvägen i en t-korsning och vi fick köra vidare på en liten landsväg full av hål i asfalten. 

Vi lyckades efter en bra bit hitta en större väg som tog oss till Tupelo som över lag känns som en rätt trist småstad, men som tur är ligger huset i fråga precis i utkanten så vi kunde svänga förbi och ta en titt bara. Det finns ett tillhörande museum om man vill gå på det men vi var där rätt sent så det hade stängt, dock gjorde det inte oss något för man kunde gå runt på området och kolla på huset ändå helt gratis. Vi är ju inga fans av Elvis egentligen men vi tänkte att eftersom vi planerat att skippa Graceland som alla åker till annars (som för övrigt är snuskigt dyrt att gå in på) så kan vi åtminstone se var karln föddes. Nu började solen skymma och vi satte oss i bilen för den sista biten som skulle ta oss till våra vänner som vi skulle bo hos i Memphis. Vi anlände ganska sent på kvällen så vi installerade oss snabbt och körde ner till Young Avenue Deli för middag och öl. Stort ställe med mycket locals, dive bar-känsla. Väldigt hög volym på musiken och ett quiz som ingen kunde några frågor på men maten var helt okej ändå. Vi började känna oss trötta och begav oss hem och hann dela en av mina favoritöl som min fina vän Jim hade fixat till vår ankomst. 

Lika god som alltid blev det en perfekt avslutning på denna långa dagen.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Öresund runt