Glad midsommar! O tack för att du lade till oss i din blogroll!
Peter L sa…
Glad midsommar. Själv blev det inköpt sill, men hemkryddad snaps och det bästa av vad Systemet kunde erbjuda i burkväg. Punk IPA, Krusovice Cerne och Staropramen. Krusovicen går utmärkt till sill men faktiskt ännu bättre till kräftorna.
nollkoll - Tack själv! Alltid kul med fler bloggar :) Peter - Desamma! Brukar göra snaps också men var helt för sent ute i år. Låter som en bra kombo :)
Sista dagen är kommen! Dock skulle vi inte lyfta förrän vid 19-tiden på kvällen så vi hade nästan en hel dag kvar att strosa runt i stan innan det var dags att ta sig till flygplatsen. Vi började med att checka ut och lämna väskorna i lobbyn på hotellet medan vi strosade runt och frös i några timmar i River North. Planen var att gå bort till Macy’s och se deras mäktiga skyltfönster i sin fulla julpyntade prakt, men tyvärr ligger det tydligen mer än en Macy’s downtown och vi lyckades gå till fel varuhus. Vi hade inte tillräckligt med tid på oss att undersöka det andra heller tyvärr, så vi nöjde oss med att köpa lite vykort, några mackor på Wholefoods och gick sen tillbaka till hotellet för att skriva på vykorten och posta dom innan vi skulle ta oss ut från stan. Vi signerade våra kort och gick tvärs över gatan till vad som kändes som mellanvästerns långsammaste postkontor, väntade i en halv evighet och beställde sedan en stor Uber som tog oss och alla våra väskor bort till Dark M...
Då min morfar och mormor är invandrade från Ungern för en herrans massa år sedan så är det inte helt konstigt att jag är uppvuxen med en fin blandning av svensk och ungersk mat. Liksom den svenska husmanskosten är den ungerska också väldigt rustik och rejäl, mat man kan stå sig på under hela dagen med mycket fett, proteiner och ofta mängder av paprika. Klassiker i vårt hem inkluderar tarhonya med schnitzel och gurka i grädde , köttfärs- och risfyllda paprikor i tomatsoppa och gryta på märgben och nokedli , bland annat. Och den här rätten är en gammal barndomsfavorit som man blir lika varm i själen av varje gång morsan gör den. Pörkölt är helt enkelt en ungersk köttgryta med en massa paprika, och nokedli är små hemgjorda degklimpar man kokar i saltat vatten, det påminner lite om väldigt små gnocchi kan man väl säga. Börja med att hacka en gul lök ganska grovt och stek den glansig på medelhög värme i lite olja. Krossa en vitlöksklyfta med näven och släng i där också. Under t...
Då var det dags för inläggning igen, och denna gången föll valet på chili. Annars brukar det väl bli lite mer säsongsbaserat så som gurka eller rödbetor, men eftersom chili inte har någon speciell säsong här i Sverige så kan man lägga in det lite när man vill. Passar dock väldigt bra nu på hösten tycker jag då denna inlagda chilin är riktigt fin ihop med en höstig gryta, en schysst bolognese eller naturligtvis en chiligryta. Receptet är hämtat ur Jamie Olivers kokbok Mat för hela året och är i min mening grymt gott. Jag har gjort det ett par gånger tidigare, modifierat lite och blir lika nöjd gång på gång. Receptet säger att man ska/kan blanda några olika sorters chili men jag har kommit fram till att jag tycker att helt vanlig spansk peppar fungerar bäst, vill man sen att det ska se trevligare ut så kan man ju blanda färger lite. Habanero blev för starkt i min mening och jalapeño's har så tjocka väggar att det inte riktigt tog åt sig smaken så som tunnare chili gör. Piri-pi...
Kommentarer
Peter - Desamma! Brukar göra snaps också men var helt för sent ute i år. Låter som en bra kombo :)