Besök på Charlis Brygghus

Igår var det öppet hus på Charlis Brygghus utanför Kristianstad och för en gångs skull så var både jag och min bättre hälft lediga samtidigt. Därför tänkte vi att det kunde vara en kul utflykt, det var ju rätt längesen man var i Kristianstadtrakten (som vi ändå gillar, Kristianstad är faktiskt rätt trevligt). Det, plus att jag inte har haft chansen att dricka så mycket från Charlis än utöver en mycket trevlig american pale ale vid namn G.A.P.A. som han och Fredrik jobbat fram till Gastro och Dahlberg i Helsingborg.

Vi drog hemifrån vid 10-tiden och körde uppåt mot skogarna i norr (läs Göinge). Tydligen så var det tyvärr så att Charlis inte hade serveringstillstånd för drycker över 2,25% så det enda som skulle serveras var svagdricka. Men eftersom vi var ute i så god tid så tänkte vi att vi lika bra kan dra inom stan och kolla vad som erbjuds på det lokala Systembolaget.

Endast en sort var standard där från Charlis och det var hans IPA Ipalla som har det något provocerande, men ändå roliga, uttalandet "En IPA som inte är töntigt sönderhumlad". Jag gillar det. Jag köpte iallafall på mig två flaskor och lite annat gott som jag missat från dom tillfälliga släppen, sen drog vi vidare. Om man vill prova mer så finns det ju alltid det lokala beställningssortimentet!

Det tog väl en kvart att köra från Kristianstad ungefär, bryggeriet ligger långt ut i skogen utanför en liten håla som heter Arkelstorp. Inga problem att hitta med GPS dock, och kring lunchtid trillade vi in på det lilla gårdsbryggeriet.



För att litet, det är det! Vi gick runt och kikade lite innan rundturen började med Kasper som är bryggaren. Han berättade att hans mål är att brygga ungefär 5000 liter om året, men naturligtvis är drömmen att det ska bli större och mer. Besöket var uppdelat i tre delar, först ut var bryggboden.


En liten stuga han byggt på sin tomt mer eller mindre. Där inne kokas och mäskas ölen, det finns ett kylrum och längre bak fanns etiketteringen. Allt görs för hand, flaska för flaska. Såg väldigt ljust och trevligt ut, och så var Kasper rolig att lyssna på dessutom. Han gick igenom bryggprocessen, varför man gör de olika momenten, vad humle har för egenskaper och så vidare.



Vi fick även prova svagdrickan som jag tyckte var rätt schysst. Jag har aldrig varit något fan av svagdricka, men denna var riktigt maltig och fin. Påminde om en brown ale eller en väldigt lättdrucken porter.

Här efter traskade vi ner över gården till maltkrosseriet, ett annat litet uthus han byggt. Där inne låg det säckvis med malt av olika sorter och på bordet fanns en liten maltkross. Vi smakade på lite pilsner-, choklad- och karamellmalt, han berättade lite om vilken malt man kan använda till vissa öl och deras egenskaper.





Sista stoppet var i källaren under huset där han lagrar faten, och så förhoppningsvis så småningom, en massa flaskor. Just nu så gick ölen ur huset i en rasande fart, men när han kan öka kapaciteten så hoppas han på att kunna hushålla med fler flaskor där nere.





Här fanns även en liten bar som jag tror används vid ölprovningar och liknande, men som sagt så kunde vi inte prova något idag tyvärr. Vi stod kvar här och snackade rätt länge om allt som har med öl och den lokala ölscenen att göra. Bland annat berättades det att det har funnits runt 100+ bryggerier i Kristianstad under de senaste 100 åren, men mycket av det försvann ju under 80-talet när de stora bryggerierna köpte upp och la ner alltihop. Det hade ju varit jävligt häftigt om det inte hade hänt, tänk vilken bryggeriscen vi hade haft då! Varje liten by hade haft 2-3 bryggerier som hade gjort öl, must och svagdricka. Vilken liten utopi.

Allt som allt ett trevlig besök på ett mysigt litet bryggeri! Hoppas på att få se mer från Kasper och Charlis i framtiden. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burgare, metal, hemfärd

Pörkölt med nokedli

Inlagd chili