Bourbon: Johnny Drum Private Stock 15 y o

För några veckor sedan lade jag en beställning på Master of Malt, en brittisk webshop med ett helt fantastiskt sortiment som levererar till Sverige. Allt från bourbon och rågwhiskey till skotsk single malt till gin, rom, absinthe, tequila och gud vet allt som finns att tillgå. Frakten är inte särskilt dyr (två flaskor kostade mig runt 200:-, helt okej!) och leveranstid på 4-5 dagar. Jag kommer med andra ord att handla här igen. Min beställning den gången bestod av en flaska Noah's Mill Bourbon och en flaska Johnny Drum Private Stock 15 y o, och det är den senare jag recenserar i detta inlägget.

Johnny Drum Private Stock 15 är en bourbon på 50,5% ABV, eller 101 proof som jänkarna definerar det, lagrad och buteljerad på Kentucky Bourbon Distillers (förkortat KBD) från Bardstown, Kentucky. KBD hette från Willet Distilling Company när det startades 1935 och kallas det fortfarande än idag. Dom bytte namn 1984 när företaget köptes upp av Even G. Kulsveen från Norge, gift med dottern till den förre chefen Thompson Willet som är sonen till grundaren av Willet Distilling Company, Lambert Willet.

Var whiskeyn är destillerad är hemligt, och så är det med alla produkter som kommer från KBD. Det finns folk som vill påstå att det destilleras på Heaven Hill som ligger väldigt nära KBD, men man vet inte helt säkert. Vad dom då istället gör är att dom hittar på "fantomdestillerier" som dom skriver på flaskorna, till exempel på Noah's Mill som också är från KBD står det "Noah's Mill Distilling Company". Dom destillerade sin egen whiskey fram till början av 80-talet, men efter det har dom bara buteljerat och lagrat fram till början av 2012 när dom tog upp destilleringen igen.

Men nu till whiskeyn! Denna bourbon är döpt efter legenden om en ung man som ville vara med i den amerikanska armén, men var för ung för att kunna rekryteras. Det var nämligen så på den tiden att om man var under 18 år så fick man inte vara militär, såvida man inte var hornblåsare eller trummare. 

Den är unga killen, Johnny Drum, ville verkligen vara militär när det amerikanska inbördeskriget startade, och när han blev nekad i sin hemstad rymde han hemifrån och hittade till slut ett regemente som tog emot honom som trummare istället. När inbördeskriget var slut åkte han hem till Kentucky igen och började odla majs.  Vad han då lärde sig var att man skulle använda all majs och inget fick gå till spillo, så han började helt sonika tillverka bourbon som, enligt KBD's egen utsago, var den bästa bourbon som fanns i hela området. En längre historia finns här, på KBD's hemsida.

Om detta är sant eller en myt låter jag vara osagt, men Tusse på Veckans Fredagswhiskey har skrivit om denna bourbon tidigare och hittade den här länken till en man vid namn Johnny Clem som stämmer in ganska bra på Johnny Drum, bortsett från att att han inte brände whiskey.. Så jag gissar att legenden om Johnny Drum mycket väl kan vara byggd på Johnny Clem. Lite rolig kuriosa i vilket fall som helst. Nu till whiskeyn!


I glaset finner vi en mörk, kopparfärgad vätska. 50,5% är alkoholhalten för den som undrar det och jag börjar med att prova den helt outspädd. Doften är ganska rivig och bjuder på smörkola, russin, halm och mynta. Toner av marsipan och blött trä kommer fram när jag låtit den öppna sig lite grann i glaset.

Väl inmundigad är det eldigt och komplext. Som sagt så är den ganska stark och fortfarande icke utspädd. Smaker av halm, majs, örter och lite stearin. Lång, eldig, stark eftersmak. 

Ett par droppar vatten i, och nu öppnar sig denna bourbon direkt! Doften bjuder på betydligt mer majs och vanilj och känns mycket mjukare och mer avrundad än tidigare. Även smaken är mycket rundare och lenare, komplexiteten är inte längre lika intensiv och alla smakerna kommer fram på ett helt annat sätt.

Jag har läst på flera ställen att många tycker att den blir bättre efter lite spädning, och jag håller med delvis. Det handlar rätt mycket om vad man  är sugen på för tillfället. Utan vatten är den råare och mer instängd, lite svårare typ. Med vatten blir den mer öppen och förhållandevis lättdrucken, vilket förstås är samma fenomen som för mycket annan whiskey så det är inte direkt något unikt för den här. 

Oavsett om man väljer att späda eller inte så är det här en riktigt bra bourbon som snabbt kom att bli en av mina favoriter. För 369 SEK på Master of Malt är den grymt prisvärd och definitivt en bourbon jag kommer att köpa fler flaskor av när tillfälle ges.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burgare, metal, hemfärd

Inlagd chili

Pörkölt med nokedli