torsdag 11 juli 2013

Malmö Brygghus Holy Herbert

Igår släppte Malmö Brygghus sin senaste öl på bryggpuben på Bergsgatan, och eftersom jag och pappa Balder sedan tidigare hade bestämt oss för en liten after work idag så var det inget svårt beslut att det skulle bli just på Malmö Brygghus. 

Efter några mindre succéer skapade av Malmö Brygghus bryggmästare Thomas Fransson så som Hop Man DIPA, den nya Cacao portern och alla ölälskande skåningars nya favorit-vete-IPA Canned Wheat, så var förväntningarna minst sagt uppskruvade. Den nya ölen i fråga är en belgisk tripel på 9,3% med 30% vetemalt där man tillsatt thaibasilika för extra krydda. Redan är låter det ljuvligt i mina öron.

Sagt och gjort, vi slog oss ned i skuggan på uteserveringen utanför den gamla tegelbyggnaden med vars ett glas öl och insöp sommaren. Balder körde på Haight/Ashbury Kölsch-ish som kanske inte var något revolutionerande, men ändå en mycket trevlig törstsläckare som jag också tror är en väldigt bra "övergångsöl".. En öl du kan bjuda dina ännu-icke-hantverksölälskande vänner på, med andra ord. 

Men nu till thaibasilika-tripeln, eller Holy Herbert som pågarna har valt att kalla den!


I glaset finner vi en klar (den ser grumlig ut på bilden på grund av kondensen på glaset) gyllene öl, på gränsen mot bärnsten, med ett litet kompakt helvitt skum som försvinner ganska fort.

Vete känns igen direkt i doften! Även en hel del skumbanan, vitpeppar och örter är framträdande, då i synnerhet den lite speciella doften av just thaibasilika. Får även in lite toner av klor på slutet.

Förhållandevis låg kolsyra ger en mjuk munkänsla och gör ölen förvånansvärt lättdrucken trots att den ligger på över 9%. Smaken är söt och lite besk samtidigt som den är läskande och fräsch. Även här är veten mycket framträdande. Skumbanan och örter återkommer också, dock är inte thaibasilikan lika tydlig i smaken som i doften.. Mer allmänt örtigt, typ. Alkoholhalten märks knappt av överhuvudtaget i smaken vilket gör ölen farligt lättdrucken så här på den soliga uteserveringen. Ganska kraftig efterbeska som hänger kvar en stund.

Kort sagt - Malmö Brygghus har gjort det igen! Även om Holy Herbert inte når lika högt som några av Thomas andra skapelser så är detta en högst njutbar öl som jag kommer dricka fler gånger till i sommar, och det föreslår jag att ni också ska göra.

Inga kommentarer: