Efter en lång arbetsvecka..

..tyckte vi att vi var värda lite öl. En snabbt ihopsatt provning blev det så vi skippar skitsnacket denna gången och kör igång direkt!

Första ölen blev E.S.Bam från Jolly Pumpkin, världens högst ratade bitter på ratebeer. Jag förstår varför, även om jag inte hade kallat den för bitter om jag blindat den.. Jävlar vad den skummade för övrigt. 


Jag tyckte att doften påminde väldigt mycket om en klassisk bitter, fast inte alls smaken. Gripen tyckte tvärtom, märkligt nog! Funk, jord, jäst, citrus, exotisk frukt, päron, banan. Ganska svårdrucken, oväntat tung på något sätt. Stor kolsyra. I slutändan var vi överens om att det var en grymt bra öl, men vi var glada att vi delade den och att om vi var sugna på bitter någon gång så kommer detta nog inte att bli förstavalet. Men god var den!

Näst ut är en öl jag köpte med mig från Köpenhamn förra helgen. En mörk saison, bryggd med pepparkorn.


Goose Island Pepe Nero. Den var häftig! Pepparkornen är verkligen framträdande, massor med svartpeppar i både smak och doft. Utöver pepparn så fanns det en rejäl dos av toffee, nötter och kaffe. Bitter och nötig avslutning. Vi var båda väldigt imponerade! Jag tror att jag tog den sista som stod ute på hyllan på Barley Wine, men om ni någon gång ser denna så tycker jag definitivt att ni ska prova! Riktigt bra öl.

Ungefär vid denna tiden dukades det fram ost, korv, kex, cantaloupemelon och chornichons. Två sorters kittost, appentzeller, gulayerkorv, chorizo, pata negra-salami. Mums. Till detta kalaset öppnade vi en bonusöl som vi fick av Mads på Vinens Verden sist vi beställde öl där. Det tog lite tid innan han fick iväg paketet nämligen, så han bad om ursäkt och skickade med en gratis öl.. Och vilken öl sen! Tusen tack för det Mads!


IPA bryggd på råg. Jester King Wytchmaker! Vi hade blivit "varnade" (om man nu kan använda det ordet i sammanhanget) på facebooksidan av Portersteken innan vi öppnade flaskan att den drog åt farmhouse-hållet och jag kan väl bara hålla med! And it was good. Även denna skummade like a motherfucker och fick stå på diskbänken ett tag.Men när vi väl fick upp den i glaset så märkte vi hur stor denna ölen är! Först mycket farmhousekaraktär med citrus och stickig kolsyra, men efter en tid i glaset lugnar det sig lite och blir mer och mer som en IPA. Rågen var verkligen framträdande, men även grape och passionsfrukt kommer efter hand. Många nyanser i denna ölen, häftigt! Jag såg för övrigt att Brill fått in Black Metal Imperial Stout från just Jester King för er som missat det. Själv har vi en i skafferiet redan som ska provas inom det närmsta, och där har jag rätt höga förväntningar.

Den sista planerade ölen för kvällen blev en gigant i liten flaska, en imperial stout från 2007 från ett bryggeri som vi vet att pappa Balder håller som bäst i världen.Avery Mephistopheles! Även denna från Vinens Verden faktiskt. Grymt jävla vinös öl! Otroligt komplex. Vi satt rätt länge med denna och hittade bara mer och mer i den hela tiden. Vinbär, russin, dadlar, portvin, läder. Vi provade den med lite ost och det funkade inte alls, ölen verkligen dödade osten och fick den att smaka fis och ägg. Något som däremot funkade sjukt bra enligt mig var chornichons! Syran i gurkorna gjorde sig riktigt snyggt mot den komplexa och tunga ölen. Rolig kombo!

Nu var det egentligen slut, men klockan var inte så mycket så vi tänkte dra fram en sista öl. Vi hade tre kandidater och valet föll till slut på den smått legendariska Bourbon County Stout av Goose Island. Även denna köpte jag förra helgen i Köpenhamn och där fanns nog ett par flaskor kvar på Barley Wine tror jag, så skynda dit om ni kan. Årgång 2011.


Bourbonkaraktären är precis som väntat väldigt framträdande, men man märker att den är ung. Len munkänsla men skummar rätt mycket väl inne i munnen, kan tänka mig att den blir hur grym som helst efter ett par år. Komplex, tung med bourbon, vanilj, choklad och en hint av lakrits. Jag är glad att vi har ett par på lagring, för denna vill jag verkligen se hur den utvecklas.. Kvällens bästa öl, tror jag. Fast Pepe Nero var fan häftig också.. Fast dom spelar ju i så olika divisioner att det är svårt att avgöra. Goose Island levererar iallafall. Oväntat va?

Idag blir det en runda med tjejen för min del, exakt vart vet jag inte än. Imorgon blir det nog ett besök på Pizzeria Friden på Österlen som även finns med i White Guide tydligen. Någon som varit där? Rapport kommer iallafall i nästa vecka. Gripen kommer att spendera dagen med pappa Balder och dricka imperial stouts. Jag förväntar mig att det kommer en fin redogörelse för det också! Trevlig helg på er!

Kommentarer

Obalanserad sa…
Fan vad snygg bild på den skummande råg IPAn! Kanske något man borde testa att brygga själv.. Hmm. I övrigt verkar ni leva som kungar där nere :)

Trevligt inlägg!
Balder sa…
Anton, det blir inte sämre ikväll.

Fy fan Avery! Så jävla underbart. Jag har verktikalat samtiga ur deamons of ale två gånger. Inget smakar något efter det!

Vad smakar funk förresten?
Obalanserad sa…
Balder, så här smakar funk:
http://youtu.be/vziriyVgk24
Kristopher sa…
Anton - Jaaa det kanske vore något för Bronxeng? Tja vi försöker ;)

Balder - Du smakar funk.

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Burgare, metal, hemfärd