Ölofsson Brewing - Lundensisk hembryggning med större planer

I fredags trillade det in ett mail i min inkorg på facebooksidan. Mailet var från Mathias, en hembryggare från Lund som undrade om jag ville prova hans öl. 

Naturligtvis ville jag det! Snabbt och lätt bestämde vi att vi kunde mötas upp redan dagen därpå, och innan lunch i lördags hade jag två nya öl i skafferiet som provades senare samma dag ihop med pappa Balder. Men innan recensionerna så kommer här en liten presentation, skriven av Mathias själv.

"Mathias heter jag, jobbar som producent i Köpenhamn. Har haft intresse för craft beer i ca 3 år nu och aktivt bryggt i 1.5 år. Vi är ett gäng som håller på med bryggning och kör lite hembryggningsprovningar då och då där vi tar med oss våra senaste kreationer för att dela med oss av. Förra året ställde min kusin och en i gänget upp i Sällskapet Maltes hembrygdsfestival och kom 2a i domartävlingen och 3a i peoples choice. detta året hade jag själv tänkt ställa upp med en Motueka Black 2.0 som är "barrel aged" på bourbon ekflisor.

Cobra's Stout gjorde jag som ett julölsexperiment med mycket saffran, apelsin och bär samt en hel del chokladrågmalt.

Motueka Black var min första all-grain bryggd då jag kört partial mash förut. Och jag föredrar utan tvekan all-grain efter att ha gjort denna, en helt annan kontroll på bryggprocessen och mätningar samt att fylligheten i slutresultatet blev riktigt fin! Motueka Black är som namnet antyder en Svart dubbel IPA med massor av Motueka humle.

Jag älskar porters och stouts, helst med motoroljakonsistens. Amager bryghus Rye King är en stor favorit.

Ölofsson Brewing är mitt hembryggeri som jag startat upp en facebooksida mest för skoj för det är roligare att samla allt bryggrelaterat där och så slipper alla mina facebookvänner som inte har ölintresse att se en massa bryggstatusuppdateringar. Planen är att förhoppningsvis tillsammans med en gammal kollega från Brasilien samt några av mina bryggkompanjoner här hemma starta upp ett ordentligt mikrobryggeri och börja brygga för försäljning till pubar och systembolaget.
 

Och ja just det, just nu har jag en Imperial Stout på jäsning som snart ska föras över till sekundär och få stå på bourbon ekflisor. "Imperial Bourbon Galaxy"!

Lite länkar:


Facebook: https://www.facebook.com/olofssonbrewing
Untappd: https://untappd.com/olofssonbrewing


Och nu till ölen! Vi börjar med Cobra's Stout.


Ölen är mörkt, mörkt brun, nästan kolsvart, med ett smutsbrunt skum.

Doften består mestadels av saffran, påminner väldigt mycket om ogräddade lussekatter. Bären bidrar till lite syra och chokladen finns där om man letar efter den, men det är helt klart mest saffran. 

Smaken är samma sak, saffranet tar över alltihop. Munkänslan är schysst, men alldeles för mycket kryddor. Varken jag eller Balder var så glada över denna, men som Mathias berättade så är det ett experiment, och när han gör den nästa gång så ska han halvera mängden saffran. Det kommer göra den här ölen gott tror jag, kanske dra ner lite på bären också. Saffran funkar bra i öl om det kommer i rätt mängd, men det är en hårfin linje. Provar gärna en flaska om det finns möjlighet när den nya versionen är bryggd, dock!

Men nu: Mouteka Black! Här hade vi något som vi båda gillade och var imponerade av. Black IPA / Cascadian dark ale är en väldigt svår stil att göra, i många fall blir det antingen bara en humlad stout eller nåt annat ganska ointressant. Men inte i detta fallet!


Jag var förvarnad innan att det kunde skumma över lite när man öppnade kapsylen, och mycket riktigt var det så. En rejäl gusher, men vi var förberedda och öppnade i vasken för att snabbt hälla upp en helt svart öl i glasen med samma smutsbruna skum. 

Vi sätter näsan till och det är riktigt fint. Det är en härligt färsk doft med tallbarr, grapefrukt och mörk malt. Mouteka är en udda humlesort som man inte ser så väldigt ofta, men den gör sig kanonbra i mörka öl.

Smaken följer doften, framförallt med grapefrukten men även annan citrus och lite kåda ihop med mörka toner som kallt kaffe och mörk choklad. Det är en snygg balans, torr och bitter avslutning och helt enkelt riktigt gott. Vi letade efter något att vara kritiska mot och det enda vi egentligen hittar är att det kanske är lite för mycket citrusbeska i eftersmaken, men då är vi ganska petiga. Över lag en riktigt bra öl som jag hoppas kommer finnas i din portfölj i framtiden, Mathias!

Två roliga öl kort sagt, och även om Cobras Stout var mer kul än bra så är det absolut något jag tycker du ska bygga vidare på. Tack för ölen!

Kommentarer

Unknown sa…
Roligt inlägg och kul med alla hemmabryggare!

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Burgare, metal, hemfärd