Lite mer julöl!

Aaah.. Torsdagar. Jag har sagt det tidigare va? Min favoritveckodag. Igår var det öldags igen, denna gången hemma hos Gripen inne i Lund. Jag tog tåget in och mötte upp Balder på centralen där Gripen hämtade upp oss, sen körde vi ner till Korvhuset för att köpa på oss ett gäng chistorras (en av världens godaste korvar.. 98% kött, mmm..) och sen hem till Gripen.

Vi inrättar oss i soffan och häller upp en skål Snyder's, det perfekta ölsnacket, och Balder knäcker första ölen blint för oss övriga. Vi skulle gissa vad det var för öl. Som vanligt när det gäller Balder är det totalt omöjligt. Vi sniffade och smakade en stund men blev inte riktigt kloka på det, den påminde väldigt mycket som ett brittiskt barley wine, fyllig och mysig med mycket torkad frukt och kola. Han visar flaskan och jag har faktiskt aldrig sett den här ölen innan.


Carlsberg Semper Ardens Christmas Ale 2010, någon som har druckit? Vi var alla överens om att den var riktigt bra, långt över förväntan! Carlsberg kan!

Efter detta provade vi kvällens sämsta öl. Jag vill gilla den men det går inte. Pistonhead Chimney Sweeper. Den smakar artificiellt och tråkigt, inget kul alls i min bok. Jag vill verkligen gilla Brutal Brewings öl då dom är så jävla lättillgängliga, men jag har fortfarande inte smakat något jag gillar. Det grämer mig lite att jag inte provade deras experimentbrygder på SBWF för dom har jag hört mycket gott om, men denna.. Nej.


Vi kör vidare med St. Eriks God Jul. Jag drack faktiskt en tidigare på dagen igår också och jag tycker att den är väldigt behaglig. Jag är personligen inget stort fan av St. Eriks sen tidigare och brukar tycka att där är en smått obehaglig bismak i många av ölen, men denna gillade jag verkligen! En hel del mysig smörkola och förvånansvärt mycket humle som går ihop väldigt bra. Tänkte lägga undan en eller två till nästa år, tror att den kan utvecklas riktigt fint.

Nu till Brewdog och There is no Santa.. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Den luktar och smakar mjuk pepparkaka. Ingenting annat. Nej tack. Jag gillar mjuka pepparkakor, men jag gillar inte denna ölen. Tyvärr.


Efter detta börjar det kurra i ölmagarna och steker upp våra tidigare nämnda chistorras.. Så. Jävla. Goda. Dessa. Korvarna. Är. Till dom dricker vi en amerikansk old ale som passade riktigt, riktigt bra till. Southern Tier Old Man. Lite blommigare än vad jag hade väntat och mycket fin maltsötma som balanserades upp jävligt fint mot den feta korven. Riktigt bra kombo.Mätta och belåtna ölar vi nu vidare med en julöl från De Molen, gjord till danska Drikkekriget. Juleöl & Kerstbier heter den och är en imperial porter. Om det är något som Menno kan göra så är det tunga öl. Jag vet inte riktigt om jag tycker att den var så julig, men den var jävligt trevlig i övrigt. Tung och fin med rätt så "klassisk" porterkaraktär. Lakrits, mörk choklad och russin. Till denna käkade vi ost.. St. Agur, Appentzeller och en kittost som jag verkligen inte kan komma ihåg vad den hette! Gripen kan gärna få lägga en kommentar och berätta. Hursomhelst så balanserade ostarna upp ölen riktigt bra och jag tycker nog att den blev snäppet juligare ihop med osten, även om den fortfarande mer är en god öl än en god julöl. Bra öl i vilket fall som helst!


Sista julölen för ikväll är en jag länge velat prova.. Den bourbonfatlagrade varianten av Port Brewing Santa's Little Helper! Åh ja herregud vilken öl. Helt klart den bästa ölen för kvällen, tillika en av de bästa öl jag druckit på länge! Tjock som motorolja, extremt tung och komplex doft som bara stinker bourbon, suverän munkänsla och en enormt mysig spritighet som skapar en värme som sprider sig genom hela kroppen på ett sätt som bara äkta kärlek kan.. En tiopoängare.Nu var julölen slut men vi var fortfarande törstiga. En till hinner vi väl med? Ja, vad tror ni? Gripen drar fram en öl som gör Balder helt salig. En av Left Hand's tributer till Metallica - Fade to Black vol. 2! En riktigt häftig rökt baltic porter som osar tobak och salami. Lite påstridig kolsyra precis i början men den lägger sig efter en stund och blir en väldigt behaglig, men ändå aggressiv öl. Riktigt häftig.


Efter alla dessa tunga och mörka monster så avslutar vi för en gångs skull kvällen med något friskt och lätt. Vi delar en Liefmans Cuvée Brut från förra året som tydligen har blivit mycket surare och godare med tiden. Jag drack aldrig den förra året så jag vet inte hur den har utvecklats, men jag kan väl säga att jag tyckte att den var mycket trevlig och en klockren avslutning på kvällen.

Tack till Balder och Gripen för trevligt sällskap, detta är något som vi kommer göra igen. Vare sig ni vill eller inte.

Kommentarer

Peter Lind sa…
Kul att min inköpta Semper Arden ( till Balders Julölsmaraton )föll er i smaken. Drack den förra året, när den var färsk. Låter som den utvecklats åt rätt håll även om den var helt okej redan i fjor.
Obalanserad sa…
Hahaha, har Gripen ett glas med sitt namn på eller? Fan, ni verkar ha det riktigt gött där nere.. Snart packar jag väskan med hembrygder å våldgästar er!
Kristopher sa…
Peter - Den föll oss verkligen i smaken! Har som sagt aldrig sett den tidigare, men om jag ser den någonstans så ska jag definitivt köpa på mig en eller två att lägga undan.

Anton - Haha, jag tror att det är hans farsas firmas logga han har på några glas. Du är välkommen precis när du vill!

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Öresund runt