Rågwhiskey: Jefferson's Rye 10 y o

Idag är det rågwhiskey på menyn. En kanadensisk rågwhiskey tillochmed. Eller ja, den är producerad i Kanada av ett amerikanskt företag, Mclain and Kyne, och sedan importerad och distribuerad av amerikanska Castle Brands som även äger Mclain and Kyne. Så ja, eftersom den är tillverkad i Kanada så är den kanadensisk, även om företaget är amerikanskt. Inte så rörigt egentligen, men rörigt blir det när det kommer till vad som är vad i USA och Kanada..

Flaskan jag har framför mig är en del av Jefferson's Presidential Collection som släpps i väldigt små batcher av Jefferson's Bourbon. Jefferson's Bourbon startades för över 15 år sedan av Trey Zoeller och hans farsa Chet som tydligen är en välkänd bourbonhistoriker. Dom ville göra en hyllning till USA's tredje president, Thomas Jefferson, för att han enligt dom var "a man widely recognized for his scientific mind and experimental nature". 

Det finns fyra stycken whiskeys i deras portfolio, och idag är det den senaste av deras alster jag ger mig på. En rågwhiskey som består av 100% råg, vilket inte verkar vara jättevanligt. Dessutom så är reglerna för vad som får kallas för rågwhiskey lite olika mellan USA och Kanada. Och det är nu det blir rörigt.

I USA måste det till vara minst 51% råg i tillverkningen, max 80% ABV i destilleringen och den ska lagras på nya, kolade ekfat med en procenthalt på max 62,5% (125 proof) när den äntrar fatet. Efter två års lagring kallas det för straight rye whiskey.

I Kanada däremot finns inga direkta bestämmelser för hur stor mängd råg det måste vara i whiskeyn, så det kan med andra ord vara väldigt lite.. Kanadensisk whiskey kallas helt enkelt för rågwhiskey för att den historiskt sett är gjord på råg, men det behöver som sagt knappt vara någon råg inblandad nuförtiden. Det som gäller är att den har samma arom, smak och karaktär som vanligtvis kopplas samman med kanadensisk whiskey, den ska lagras minst tre år, vara tillverkad i Kanada och ha minst 40% ABV. Rörigt? Tja, det beror väl på vem man frågar, men jag är smått förvirrad just nu.. Men det ger sig med tiden antar jag.

Nåväl, till recensionen!

Saxat från hemsidan;
"Jefferson's Rye: The newest addition to the Jefferson's line, Jefferson's Rye is made with 10 year old North American Straight Rye Whiskey. It offers a fantastic combination of age, purity and strength. Jefferson's Rye features a full body with classic caramel and vanilla flavors and a mid-palate spiciness that is slightly tempered by notes of dark chocolate."


I glaset finner vi en kopparfärgad vätska på 47%, förhållandevis starkt med andra ord.

Aromen är ganska mjuk och komplex med vanilj, sött rågbröd, övermogna päron, apelsinzest, lite örter, nyklippt gräs, läder och ekfat. 

Kroppen är len och fin och smaken bjuder på vanilj och övermogna äpplen och päron, lite läder, ingefära, sirap och örter finns också. Den är ganska söt, sötare än flera andra rågwhiskeys jag provat. Påminner lite om bourbon trots avsaknaden av majs. Avslutningen både bränner och kyler på samma gång och lämnar toner av örter kvar i munnen. Riktigt gott det här, väldigt nöjd!

Om man läser på amerikanska whiskeybloggar så är det många som vill likna den vid Whistlepig Rye, fast 20-30 dollar billigare. Dock har jag inte provat Whistlepig (än) och kan inte uttala mig om huruvida det stämmer eller inte.. Jag får väl helt enkelt se till att finna en flaska och prova själv. 

Jag köpte för övrigt denna flaskan på Juuls Vinhus i Köpenhamn, kommer försöka köpa på mig något nytt därifrån så ofta jag har chansen, makalöst utbud. 

Kommentarer

Anonym sa…
Vattnar du eller dricker du rent, finns det någon tradition att vattna whiskey i väst så som man ofta gör i UK ?

MickeW
Kristopher sa…
Vanligtvis brukar jag inte vattna, även om jag läst att det ska höja en del whiskeys.. Jag provar mig fram helt enkelt.

Traditionsmässigt har jag ingen aning faktiskt! Om man läser amerikanska whiskeybloggar så verkar det vara ganska varierat.

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

Inlagd chili

Burgare, metal, hemfärd