Paralellprovning: Mikkeller Big Worse vs. Mikkeller Big Worst Bourbon Edition

Igår var det öldrickardags! Hade ett par goda vänner över på besök och gjorde en massa god mat och drack en massa god öl. Vi startade med lite "vanliga" öl som Nils Oscar Rökporter, Jämtlands Postiljon och Zlatý Bažant. Efter en tid kände vi oss mogna för kvällens riktiga höjdpunk - en paralellprovning mellan Mikkellers Big Worse och Big Worst Bourbon Edition! 

Big Worse är uppföljaren till Big Bad och är ett barley wine på 12%. 
Big Worst (Bourbon ed.) är i sin tur uppföljaren till Big Worse och är ett barley wine på 19,2% som är lagrat på bourbonfat i fyra månader. Danmarks dittills starkaste naturligt bryggda öl om jag inte minns fel. Jag vet inte om det har gjorts starkare sen dess i grannlandet, någon annan som vet?

Det är som ni ser inte bara lagringen som skiljer, utan det är egentligen två olika öl fast dom kommer från samma serie. Storebror och mellanbror kan man väl säga. Det hade väl egentligen varit roligast att ha en bourbunvariant av Big Worse och/eller en "vanlig" variant av Big Worst, men vad gör man? Nu hade vi dessa och dom drack vi!Till vänster har vi Big Worst Bourbon som är lite ljusare än Big Worse till höger. Big Worst är kopparfärgad och helt utan skum medan Big Worse är mer åt kastanjefärgen med lite vitt och poröst skum som lägger sig snabbt.

Det skiljer mycket i doften och smaken, självklart eftersom det är, återigen, olika öl. 

Big Worse luktar russin, choklad, farinsocker och nötter. 
Big Worst luktar bourbon, russin, ekfat, vanilj, körsbär och alkohol. När jag luktar på den så påminner det om när man luktar på en whiskey, samma stickiga känsla i näsan.

Big Worse är len och fin med vanilj, nötter, sirap, dadlar, russin och lite alkohol.
Big Worst är förvånansvärt len, men ändå tuff. Bourbon, ekfat, trä, portvin, körsbärslikör och en hel del alkoholsmak som bränner fint i halsen. 

Riktigt goda öl båda två, men om jag måste utse en vinnare så är det Big Worst Bourbon Edition som tar hem priset. Den var tyngre och mer komplex, sånt jag uppskattar i ett riktigt bra barley wine, jag skulle vilja ha fler och se hur den vinner på lite lagring. 
Big Worse som får andrapriset (eller kom sist, det beror på hur man ser det) är förstås också en riktigt bra öl och jag kan tänka mig att den passar fint till god ost framför tv'n i vinter.

Big Worst 8/10
Big Worse Bourbon Edition 9/10

Kommentarer

Manker sa…
Kan bara hålla med! Två grymma öl och kul att du provade dem mot varandra så man tydligare ser "o-/likheterna"
Kristopher sa…
Ja det var intressant, det var större skillnad på dom än vad jag hade förväntat mig.

Och som du säger, två riktigt bra öl!

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Öresund runt