onsdag 6 juli 2011

Födelsedag och Cantillon Blåbær 2011!

Idag fyller jag år! Grattis till mig! Med anledning av detta så måste jag självklart ta en av de finare ölen jag har hemma. Efter en stunds funderande så stod det klart vilken det blir - Cantillon Blåbær Lambik 2011 Vintage, om man ska skriva ut hela namnet. Jag antar att många av er vet vilken det är, men lite snabbt för er som inte vet; vartannat år sedan 2005 har belgiska Cantillon bryggt denna ölen, en lambic på 5% smaksatt med blåbär, exklusivt för Ölbutikken i Köpenhamn.

Jag har inte druckit någon av de tidigare versionerna och jag har läst både det ena och det andra om den, men till största del är det bra omdömen, vissa rent av fantastiska. Det ska bli kul att se om den lever upp till hypen.

I den varma sommarsolen på balkongen, här kommer den - Cantillon Blåbær 2011!Vackert öl. Djupt lila / mörkt rosenrött som skummar en del när jag häller upp den. Rosa, poröst skum med mycket bubblor som sjunker undan rätt så fort.

Syrlig doft med blåbär, lite äpple, kork och den klassiska Cantillon-doften av stall och lite citron.

Smakar också blåbär så klart. Lite blåbärssoppa, som Gyllenbock så fint beskriver det. Utöver blåbären får jag in lite syrliga äpplen, hallon, citron, stall och vinäger. Inte så sur som jag väntat mig, men lika syrligt som alltid från Cantillon, riktigt uppfriskande och härlig! Det här var jättegott tycker jag.

Det ska bli kul att se hur den flaskan jag har i skafferiet kommer att bete sig om några år.

Betyg; 8,5/10


4 kommentarer:

Anton sa...

Grattis! Blir det fler goda öl?

Kristopher sa...

Tackar! Nej inget mer idag, jobb 06.00 imorgon.. Får bli några i helgen istället :)

Gripen sa...

Stort grattis! Härligt att få fira med något så pass exklusivt, och som verkar väldigt gott!

Kristopher sa...

Tack tack! Ja det var riktigt kul att testa, perfekt tillfälle dessutom :)