måndag 25 juli 2011

Barley wine, whiskey och chiligryta

Regn och rusk. Tanken var egentligen att grilla igår men det blev ingenting av det på grund av uppenbara skäl. Istället bestämde vi oss för att sitta inomhus, göra en mustig chiligryta, spela tv-spel och dricka öl och whiskey hela dagen. Det var en väldigt bra söndag. Kring 15-tiden gjorde vi en chiligryta á la Allt om Öl, fast med vissa modifieringar, sen fick den stå till ca 18.00.

Vi hade i två gula lökar, kalvfond istället för oxbuljong, använde oss av Nils Oscar Rökporter och hade Ancho, Guajillo, Cascabel, Jalapeño och mina nyskördade Apachechilis i. I övrigt så var det ganska identiskt. Mycket god chiligryta måste jag säga, cred till Pelle! Till detta blev det Punk IPA, fungerade riktigt bra ihop med chilin. Satan vad gott det var. 


Efter denna bastanta måltid blev det ännu mer tv-spel och öl, ackompanjerat med några olika sorters whiskey. Jag är fortfarande väldigt, väldigt ny på whiskey men jag har kommit fram till att jag föredrar single malt whiskey, gärna islay. Blev termerna rätt där? De vi drack var Laphroaig Triple Wood, Auchentoshan Triple Distilled, Ardbeg Uigedail och Mackmyra Special 06. 

Samtliga single malt och jag tyckte att alla var riktigt trevliga, dock så var Mackmyran bäst. Jag gillade rökigheten i alla skottarna, men Mackmyran hade en riktigt trevlig fruktig och len ton som balanserades riktigt fint med en len rökighet. Riktigt god!

Det blev såklart lite öl också. Första finölen ut var Uinta Crooked Line Cockeyed Cooper som är ett amerikanskt barley wine på 11,1%. 


Jag förde inga direkta anteckningar men jag minns att den inte hade så mycket doft som jag hoppades på och smaken var lite underlig. Det kanske var whiskeyn som spökade, men första klunken var jag inte alls imponerad. Men sen kröp den sig på och imponerade mer och mer. I slutet av glaset så var den riktigt trevlig. Jag tycker nog inte att den var värd sina 178:-, men det var helt klart en trevlig öl. Jag minns iallafall russin, choklad, kola, ekfat och lite för mycket humle. Gott, men inte SÅ speciellt för mig, tyvärr. 6/10 

Sist ut som kan vara av intresse för er läsare är blandningen vi gjorde av Young's Double Chocolate Stout och Timmermans Kriek. Jag fick tipset genom BeerSwedens forum att det skulle vara förvånansvärt bra och likna Stones kommande Cherry Chocolate Stout. Sagt och gjort så blandade vi en flaska (50 cl) chokladstout och en flaska kriek (33 cl) och.. Det blev riktigt gott! Först riktigt uppfriskande och söt körsbär som senare går över i tung choklad. Det blev förvånansvärt bra balans och djup i den, riktigt god kombo som jag definitivt tänker göra igen! Tack för det Balder


 Betyg på blandningen; 8/10

Efter det blev det lite mer Punk IPA och Soulcaliber IV resten av kvällen. Ingen dålig söndag, som sagt.

4 kommentarer:

nollkoll sa...

Åh! Hade också funderingar på att använda just Nils Oscar rökporter till en chili. Kändes de att man använt en rököl? Eller bara goare smak?

Kristopher sa...

Jag tycker inte att det blev så rökigt, men ölen gav verkligen en viss tyngd och maltighet till grytan!
Det finns säkert öl som är lika bra att ha i, om inte bättre, men jag tycker att rökportern passade kanonbra.

Anonym sa...

WhiskEy kommer från Amerika.
Whisky kommer från Brittiska öarna.

En liten hint så där bara =)

Skön still och glimten i ögat på din blogg.

Keep it up!

MickeW

Kristopher sa...

Aha, där ser man! Ska lägga det på minnet :)
Tack så mycket, kul att du gillar't!