måndag 16 januari 2012

Tysk öl är underskattat

Efter att jag och Gripen hade suttit hemma hos mig häromdagen och druckit ett par öl tog vi tåget till Lund för att dricka några till. Första stoppet blev Bishops Arms för jag såg att dom hade kopplat på råg-IPAn Beer Here Hopfix som har fått så mycket god kritik. Jag ville egentligen in där redan tidigare i veckan för då hade dom kopplat på en annan öl som jag verkligen var sugen på, men jag trodde att den skulle vara slut nu.. Det var den inte!

Först blev det iallafall Hopfix och en burgare som passade rätt bra ihop. Det blev ett par andra öl också, men det är inte dom jag tänkte skriva om. Någon gång här avvek också Gripen så han missade några av kvällens höjdpunkter. Nej, detta inlägget dedikerar jag tysk öl. Ölen jag ville dricka var Aecht Schlenkerla Ur-Bock!


Oh lord. Detta gillade jag verkligen. Det blev en hel del rököl i somras när vi besökte Bamberg, och jag kan bara säga att jag har saknat det! Och jag saknar Bamberg. Måste åka dit igen. Alla som överhuvudtaget gillar öl borde åka dit minst en gång under sin livstid.

Urbocken är iallafall en säsongsöl från Aecht Schlenkerla som man brygger mellan Oktober och December. Den lagras flera månader i blöta källare under Bambergs gator och tappas direkt från ektunnorna. Riktigt tungt rökig öl. Lägereld, rökt kött, ekträ. Ölet är svart eller väldigt mörkt brunt med en krämig beige skumkrona. munkänslan är fyllig, något trögflytande och helt fantastisk. Så jävla bra öl.

Nu vill jag dricka mer tysk öl, men inte Becks och sån skit. Var går jag då om jag befinnner mig i Lund? Det finns bara ett ställe för sånt - Rauhrackel. En liten österrikisk källarpub som ligger i kvarteret bredvid Lunds Nation, för er som känner till Lund. Inte jättelätt att hitta för den syns inte så bra, men när man väl hittat den vill man inte gå därifrån.

På vägen dit blev det ett pitstop på Café Ariman som jag inte besökt på väldigt länge. Jag minns att dom hade Brooklyn Lager på fat sist jag var där, men mer kul än så var det inte. Nu har dom, utöver sitt vanliga sortiment med Red Stripe och annan internationell lager, faktiskt börjat ta in lite finöl också. Sex olika tror jag att jag såg, däribland Sly Fox Pikeland Pils och Dugges High Five. Som jag har förstått det så har dom rätt så stor ruljans på de ölen också. Trevligt!

Sen var det iallafall dags för Rauhrackel. Vi traskade i minusgraderna genom kvarteren med de gamla ockuperade husen bakom Kulturen, förbi stadsteatern och sen upp till Rauhrackel. In i värmen och hittade två lediga stolar vid baren. 


Ett gäng fatkranar, endast tysk öl, mycket från Weltenburger. Jag började med en Barock Dunkel, tjejen körde på Hefeweizen Hell och så tog vi in en tallrik med blandat kött, korv och senap att sitta och smaska på. Den maltiga ölen passade bra till tilltugget, något rostad och en viss bitterhet.


Jag tittade lite i menyn och pratade lite med mannen som driver stället som rekommenderade Weltenburger Asam Doppelbock. Jag var egentligen sugen på Andechser Doppelbock Dunkel, men jag litade på karln och körde på hans val. Den var riktigt bra. Mörkt brun öl med massor, massor av malt samtidigt som den är fruktig. Munkänslan är len som fan och ölen är så jävla fint balanserad. Dadlar, fikon, farinsocker. Det blir lätt ett besök på Rauhrackel väldigt snart igen, är riktigt sugen på att prova Andechsern efter denna smakupplevelsen. 

Slutligen måste jag säga att det är en sjuk hype kring amerikansk öl. Missförstå mig rätt, jag hypar själv amerikansk öl! Amerikanarna gör den absolut mest extrema och experimentsfulla öl som finns idag och det är (nästan) alltid en upplevelse att prova något nytt från de amerikanska bryggerierna. 

Det jag vill ha sagt är att man kan inte alltid dricka vilda amerikanare. Tyskland som är ett av världens största ölländer är också ett av världens mest underskattade ölländer tycker jag, speciellt i nördkretsar. Så fort det kommer till europeisk öl pratar man direkt om belgare och engelsmän, sen avfärdar man ofta ganska snabbt Tyskland för att vara ett land som bara producerar ljus tråkig lager. Men så länge tyskarna fortsätter göra doppelbockar och rauchbier på denna nivån så kommer dom alltid att stå högt i kurs hos mig.


8 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Rauhrackel låter som ett kanonställe. Schysst ölutbud, maten såg inte heller så dum ut.

I Stockholm finns det egentligen inget ställe som har många tyska öl. (Akkurat har förstås tyska torsdagar) men det finns inget genuint "tyskt" ställe vad jag kan komma på.

Kristopher sa...

Rauhrackel är verkligen ett kanonställe. Jag har faktiskt inte käkat något mer än tilltugg (som är fantastiska!) där än, men planerar en hel måltid där snart.

Lite trist faktiskt! Kan tänka mig att Akkurat har bra torsdagar, men det är rätt roligt att ha ett heltyskt ställe!

Johan sa...

Veteölen, glöm inte veteölen! Tyskarna gör ju bra sånna med :)

Konstapel Polis sa...

På Kungsholmen finns ju det där lattjo stället som jag har glömt bort vad det heter som bara (nästan) har tysk öl. Jo, Löwenbräu heter stället.

Balder sa...

Hallådu, snygg ny sida!

Kristopher sa...

Johan - Det har du alldeles rätt i! :)

Balder - Tackar ödmjukast!

Anonym sa...

Synd att bra tysk öl ska vara så förbaskat svårt att få tag på i Sverige. Undrar om det beror på dålig efterfrågan i här eller på att de ej exporterar i nån större utsträckning.

Verkligen snygg förändring på sidan! Men en sak är lite smådumt. När man håller muspekarn över länkarna till andra bloggar försvinner texten mot bakgrunden.

Kristopher sa...

Anonym - Kanske är som du säger att efterfrågan tyvärr inte är så stor!

Och tack så mycket! Har ändrat det med länkarna.. :)