fredag 6 januari 2012

Beer Here Farligwine

Årets andra ölrecension! Nu är vi snart en vecka in på 2012, och hur känns det då? Tja, jag har jobbat varje dag under det nya året än så länge så jag börjar bli lite trött. Dessutom så är det väldigt sällan jag dricker öl när jag ska upp tidigt dagen efter, så några sådana har det knappt blivit det heller.

Men nu är det fredag och jag är ledig hela helgen, vilket resulterar i en resa norrut! Jag behöver nya kalsonger och var handlar man billiga, men ändå dom skönaste kalsongerna? (Förutom dom man hade i lumpen så klart, dom är fan bäst!) Ni vet var jag menar. Ullared! Jag är inget fan av att dra dit egentligen, så vi får väl göra mer utav det än bara en resa dit. Därför blir det först en kväll i Göteborg med öl och annat gott, sen Ullared dagen efter på vägen hem. Dessutom tar vi med oss Gripen och hans bättre hälft, så bättre än så blir det nog inte!

Nåväl, fredag kväll. Öl. Vilken? Jag var sugen på något välhumlat, men eftersom jag inte alls tänkte på att det är röd dag idag och Systembolaget är stängt så fick jag ta något hemifrån. Valet föll därför på en barley wine på 9,5% från danska Beer Here som enligt etiketten har stark humleprofil och mörkt maltpräglad kropp, förfriskande torrhet och värmande alkohol.

"Farlig letdrikkelig Barleywine frigivet alt for ung for typen. Men da vi hos BeerHere overhoved ingen respekt har for ungdommen gør vi det alligevel."

Beer Here Farligwine!


Ölen är snyggt och mörkt kastanjefärgad med en halvtjock, krämig, beige skumkrona.

Välhumlat var ordet! Dom ljög inte på etiketten. En rejäl dos humle letar sig rakt upp i näsborrarna när jag sätter näsan till. Inte sådär färsk humle som man är van vid, utan lite mer mogen på något sätt. Att det är amerikansk humle råder det ingen tvekan om. Det känns lite som att det fastnat en nyligen avkapad grankvist i mustaschen, så mycket gran luktar det. Men det är bara början, i andra andetaget kommer det fler aromer som närmas kan liknas vid romerska bågar. Fenomenal doft!

Oväntat krämig munkänsla med väldigt, väldigt små kolsyrebubblor som passar fint precis där dom är. Även här trillar vi in i granskogen, smaskandes på romerska bågar och en kopp med lite för kallt kaffe. Rejäl efterbeska som hänger kvar länge, länge, länge.

En angenäm barley wine med, precis som dom skriver, en häftig humleprofil. Rejält välhumlad vilket gör att jag nästan skulle vilja säga att det är en DIPA (men bara nästan), iallafall när den är så här ung. Jag köpte flaskan sist jag var i Helsingör och den kostade runt 50 spänn, väl värt pengarna tycker jag. Tror faktiskt att jag ska ta en tur över efter jobbet någon dag och köpa ett par stycken till, hade varit kul att se hur den utvecklas efter några års lagring.

Betyg; 7/10

Ses vi i Göteborg då? Vi tänkte besöka The Rover som jag missade förra gången, det är det enda som är spikat. Annars kommer jag att slå ett slag för Ölstugan Tullen som ligger inte alls långt därifrån, och även Ölrepubliken som jag gillade när vi var där sist. Tre Små Rum kanske det blir ett besök på också.

Andra förslag? Lämna gärna en kommentar. Om inte, ha en trevlig helg!

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Missa inte 3små rum, häls Reza (ägaren) ifrån Fredrik. Det är en riktigt cool snubbe (Reza alltså) :)

Kristopher sa...

Will do! :)

Erik sa...

The Rover är nog mitt favoritställe här i götet. Haket är ett annat trevligt litet ställe (dessutom bara några hundra meter från Rover, uppe på Masthuggstorget).

Anton sa...

Jösses, bara skummet ser sjukt inbjudande ut ju! Snygg etikett på den också..

Kristopher sa...

Erik - The Rover blev det! Riktigt goda burgare måste jag säga. Avlägger rapport i dagarna som kommer!

Anton - Grym etikett indeed, och skummet var top notch!

Erik sa...

Ja de burgarna går verkligen inte av för hackor! :)