Inlägg

Visar inlägg från september, 2011

Lite öltrade och imorgon börjar SBWF!

Bild
Nyss hemkommen från The Green Lion Inn i Malmö där jag fick i mig bland annat Lundabryggeriet Djingis IPA, Amager Rug Porter och en skvätt Lagavulin 12 Cask Strength, sitter jag här och myser framför TV'n och bygger upp förväntningarna inför resan till huvudstaden. För imorgon är det dags! Frågan är om jag ens kommer kunna sova ordentligt i natt. 09.40 lämnar vi Sturup, 10.45 landar vi på Arlanda, letar upp hotellet nere i Vasastan och letar oss sedan ner till Nacka för årets upplaga av SBWF . Peppen är total! Men tills dess kommer här en bild på vad jag fick hem idag genom en liten öltrade med Anton som fixade några öl till mig från Eskilstuna Ölkultur. Fristadens Stolta Imperial Stout, Snopptorps Starkporter, Röksta Rökbock, Anders Dubbel IPA och även en flaska av Antons hembrygd GENESIS QIIXI. Stort tack till Anton som fixat dessa, och jag hoppas att du hinner få ditt paket innan helgen! Vad han får i sitt får han presentera själv.. Så håll utkik där! Så, vi ses väl im

Black Tokyo* Horizon och Framboise de Amarosa.. På en söndag?!

Bild
Söndag eftermiddag. Slutade tidigare från jobbet. Solen skiner. Ryckningarna börjar kännas i öltarmen. Vad gör man? Ringer Gripen . Vad händer?  Utseendemässigt ser den ut som kloakvatten med smutsigt skum. Men på ett bra sätt! Aromen är totalt dominerad av sura hallon, men även vinäger, vinbär, jordgubbar, stor syrlighet och massor av ekfat. I smaken gäller samma dominans av hallon och ekfat, samt vinäger och olika sorters bär kommer in och surar till det. Mycket trevlig och fruktig. 8/10 Ojojoj.. Vilken gigant! Jag vet inte ens hur jag ska börja. Svart som natten, konsistens som motorolja och soja, lämnar riktigt tjocka och oljiga beläggningar på glaset. Doften är riktigt jävla komplex med rök, tjära, hårt rostat kaffe, riktigt mörk choklad, nylagd asfalt och en touch av vanilj. Smaken är också riktigt komplex och tung med tjära, rök, stenhårt rostat kaffe, den mörkaste och bittraste chokladen du kan tänka dig och lite bittermandel. Helt perfekt munkänsla, enormt len trots spri

Pumpaöl och pumpapaj!

Bild
Pumpaöl.. En rätt så udda ölsort som jag inte kan särskilt mycket om, och dessutom något som nästan inte finns överhuvudtaget här hemma i Sverige. Finns det ens någon svensk pumpaöl? Det är däremot lite vanligare i USA, där dom relativt ofta använder sig av pumpa för att krydda öl, inte minst på hösten. Man kan väl säga att pumpaöl är deras motsvarighet för våra höstöl, om jag har förstått det rätt. Eller? Någon som vet? Nåväl, vad äter man till denna då? Ska man ens äta något till den? Tja, jag har nog aldrig tillagat pumpa tidigare, så varför inte göra en pumpapaj? Jag hittade ett enkelt recept på arla.se och spetsade den lite själv med lite Sailor Jerry Spiced Rum, för att få ytterligare en lite spritigare dimension och fin vaniljsötma från romen. Deg; 3 dl vetemjöl 2 msk strösocker 125 g smör 1 äggula   Fyllning;  4 dl grovhackad pumpa 2 ägg 2 dl strösocker 1 tsk kanel 1 tsk ingefära 1 krm salt 2 msk vetemjöl 2 dl vispgrädde 1 skvätt Sailor Jerry Spiced Rum   1. Blanda mjö

Cantillon Mamouche

Bild
Om jag bara skulle få dricka drycker smaksatta med en sak för resten av mitt liv så ligger fläder väldigt högt upp på den listan. Därför kändes det ganska naturligt att köpa på mig en flaska av Cantillon Mamouche 2011 när jag var på Ölbutikken häromdagen. Det är alltså en lambic på 5% smaksatt med fläder från det legendariska bryggeriet Cantillon i Bryssel. När ölen bryggdes första gången så var det inför Zwanze Day 2009 och då blev den alltså så populär att dom bestämde sig för att låta den återkomma. Jag har dessutom hört att den ska drickas så färsk som möjligt, till skillnad från Fou'Foune som också fanns att köpa men tydligen ska smaka bäst när den legat och vilat ett år eller två. Med denna informationen var det inte särskilt svårt att bestämma sig för vilken öl som öppnas ikväll.. Mina förväntningar är minst sagt höga. Cantillon Mamouche 2011! I glaset finner vi en ljust gyllene/aprikosfärgad öl med en spröd gulnande skumkrona som lägger sig snabbt. Aromen är.. Helt

Köpenhamn! Öppning för Fermentoren, bland annat

Bild
Då var det dags igen, Köpenhamn! Jag vet inte ens hur många gånger jag har varit där i år, och har dessutom minst två besök till inplanerade innan jul. Men det är väl en stad man aldrig kan få för mycket av? Inte jag iallafall. Jag slutade jobba 15.00, körde som satan hem och slängde mig i duschen, sprang bort till tåget, knäckte en Avery IPA som färdkost och mötte upp min bättre hälft i Malmö. Vi var i Köpenhamn strax efter 17.00.. Bra jobbat!  Först ut blev det sedvanliga besöket på Ölbutikken. Jag hade för första gången med mig en inhandlingslista.. Delvis för att jag skulle kunna planera mina egna inköp lite bättre, och delvis för att jag hade två andra herrar att handla åt. Vad dom fick hem får dom presentera själv, men mitt kommer lite senare i detta inlägg. Men! Det blev en öl där också.. Jag trodde att den skulle vara slut för det var den på alla andra ställen i hela världen, men jag lyckades få mig ett glas.. Cantillon Zwanze 2011! Härligt bärig och syrlig, dock inte så

Tisdagsöl, hjortskav och äpplekaka

Bild
Imorgon blir det Köpenhamn! Fermentoren öppnar 15.00 på Halmtorvet och jag ska dit! Jag slutar förvisso jobba 15.00 och sen ska jag hem och göra mig fin, så vi är väl inte i Köpenhamn förrän vid 17.30-tiden, och så får det ju bli ett besök på Ölbutikken innan det är dags.. Nåväl, jag är riktigt pepp iallafall! Men idag då? Ja, fantasin var jävligt otillräcklig när vi funderade på vad vi skulle äta, men efter vi gått runt inne på vårt lokala ICA några gånger så såg vi att det var extrapris på olika sorters skav.. Vi beslöt oss därför för att steka upp lite hjortskav ihop med gul lök och kantareller, slänga i lite grädde och gelé och käka med kokt potatis. Klockren mitt-i-veckan-mat och väldigt lättlagat. En öl till detta då? Jag kikade vad som fanns och beslöt mig för att ta Gotlands Red October, en höstöl som släpptes i samband med senaste Systembolagsölen. Jag minns att jag gillade den förra året, men hur var den till maten då? Jodå, det funkade. Jag öppnade den när den var kyl

Öl i gripnästet

Det mesta har väl redan sagts egentligen , men jag tänkte göra en liten sammanfattning. Southern Tier Gemini - En finfin IIPA med massor av friska exotiska frukter, mycket banan och en del maltighet i bakgrunden. 8/10 Mikkeller Beer Hop Breakfast - Nej, denna gillade jag inte. Luktar och smakar gammal fimpe. 4/10 Jolly Pumpkin Bam Biere - Denna gillade jag däremot! Jävligt frisk saison med mycket belgojäst, skumbanan och gröna äpplen. 8/10 Southern Tier Jah-Va - Ytterligare en riktigt bra öl från Southern Tier, mycket kaffe och söt choklad. Dock föredrar jag Mokah'n. 8/10 Amager Dicentra Cucullaria - En dansk öl i flamländsk röd-stil som lagrats på Bordeauxfat. Inte dum alls! Litet för mesig tyckte jag dock, men fullt drickbar. 6/10 Goose Island Bourbon County Vanilla Stout - En stark avslutning. I dubbel bemärkelse. Mycket, mycket trevlig öl iallafall, vanilj, kaffe och mörker. 8,5/10 Utöver detta blev det några sorters tequila som var jävligt spännande, bland annat

En vanlig gryta

Bild
Hösten är på intåg, som vi alla märker, så nu blir det alltså inget mer grillande och ätande på balkongen. Men jag hänger inte läpp för det! Jag är varmblodig som satan och börjar svettas så fort värmen går över 17 grader, så att hösten är på väg tycker jag bara är skönt. Sen kan vi väl alla enas om att vi är ganska trötta på att grilla nu? Vad äter man istället då? Jag är själv en fantast av svensk husmanskost och försöker göra det så ofta man kan. Allt som innehåller lök eller kål och kan ätas med svartvinbärsgelé är bra! Så idag gör vi något sådant, nämligen en helt vanlig höstig gryta. Inget konstigt, bara gott. Jag brukar ta lite vad jag har hemma och sen bara komplettera lite med vad jag tycker är gott. Idag har jag använt följande; 700 g kött, köpte en hel bit fläskkotlett, den var billig och funkar helt okej tycker jag 1 gul lök 1 bit kålrot 2 morötter 2 klyftor vitlök svamp av önskad mängd 1 paket Ugglarps Cabanossy 1 flaska mörk öl, idag använder jag mig av Sigt

The Lost Abbey Red Poppy Ale

Bild
Min första suröl från det förlovade landet i väst är en sour/wild ale på 5% från det kaliforniska bryggeriet The Lost Abbey. Saxat från hemsidan ; " Perhaps no country embraces the use of fruit in beers more so than Belgium. Numerous traditional as well as regional specialty ales are infused with every sort of fruit imaginable. In this way, the flavor of the fruit becomes especially prominent. Red Poppy Ale is a veritable celebration of Sour Cherries in an explosion of aromas and tastes. Brewed from a brown ale base and aged in our oak barrels for over 6 months, this beer is not for the faint of heart. The Golden Poppy is the state flower of California and the Red Poppy is found in Flanders Fields where our inspiration for this beer comes from. " Då ska vi se.. Först när jag öppnar ölen så skummar den som satan! Den får stå och skumma av sig i vasken en stund innan jag tar in den. Ölen är djupt, djupt röd, nästan brun med lite smutsbeige skum. Mycket jästfällnin

Avery India Pale Ale

Bild
Idag ska jag dricka en öl från det amerikanska bryggeriet Avery, vars öl man inte är direkt bortskämd med. Jag har nog bara druckit två därifrån tidigare, Salvation (7) och White Rascal (8). Salvation blev jag inte så jätteimponerad av, men det blev jag av White Rascal. Det var en oerhört välbalanserad wit som jag gärna dricker igen. Nu har jag iallafall fått tag på några deras IPA på 6,5% genom ett samköp med bland annat Balder och Gripen. Det tog sin tid för vårt kära monopol att få fram bärsen, men efter långt om länge så kom dom fram och nu är det alltså dags! Saxat från hemsidan ;  " In the 1700s one crafty brewer discovered that a healthy dose of hops and an increased alcohol content preserved his ales during the long voyage to India (as depicted in our label) to quench the thirst of British troops. Today, we tip our hat to that historic innovation by brewing Colorado's hoppiest pale ale. Avery IPA demands to be poured into your favorite glass to truly appreciate

Några fredagsöl

Bild
Fredag kväll, solen skiner och jag ska jobba hela helgen. Lagom pepp. Men, man är väl inte sämre än att man kan ta ett par öl ändå? Jag var en sväng på ett av Systembolagen i Helsingborg på väg hem från jobbet för att köpa en Herslev Oktober Bock, när jag fick syn på den, i Helsingborg, omtalade Helsingborgs Lager. En av de första ölen från nystartade Helsingborgs Bryggeri, som också blir min första öl därifrån. Jag har hört rätt så blandade meningar kring den, både negativa och positiva. Det har varit övervägande negativa omdömen, tyvärr, så jag har rätt så låga förväntningar. En lager på 5% är det iallafall, från batch #13 säger flaskan. I glaset har vi en gyllene transparent öl med massiv helvit skumkrona. Som en lager ska se ut. Aromen är rätt så metallisk med smör, burkmajs och lite bakomliggande humlekaraktär. Som en klassisk lager, fast en av de lite finare sorterna. Smaken är ungefär densamma - smör, majs, lite råg och en hint av humle. En helt klart trevlig lager. Inget u

Black Rooster Brewery The Hoptimizer

Bild
Jag har inte druckit denna ölen tidigare, men jag har sett den. Det var svårt att missa kranen på Ölmässan i Köpenhamn i våras, där den färska humlen låg på på ölen i det stora genomskinliga röret. Lite knepigt att förklara, men ni som var där vet nog vad jag menar.  Jag smakade i varje fall inte den då, men köpte jag en flaska iochmed att den var med i Septembersläppet på Systembolaget. Det är alltså en IPA på 6,5% från danska Black Rooster Brewery. Etiketten på flaskan säger; " The Hoptimizer er en smuk och ravgylden India Pale Ale, med forbillede i den markante amerikanske IPA. Vi har i The Hoptimizer kombineret de lækre engelska malte, der giver en god maltfylde med en markant bitterhed, fra bl.a. tilsætning af Cascade humle der er anvændt ved både brygning og torhumling. " Black Rooster Brewery The Hoptimizer! Mörkt bronsfärgad/ljust brunt grumligt öl med en ljust kolafärgad skumkrona som hänger kvar en stund. Den amerikanska Cascadehumlen gör sig verkligen påmind

Monks Café Bröderna Andersson's Brutala Super Saison Oak Edition 2010

Bild
Saison har vuxit fram att bli en av mina favoritstilar. Med storheter som Jolly Pumpkin Baudelaire iO Saison och Fantôme BBB Pop är det svårt att inte gilla saison. Så, nu senast när jag var på bolaget fick jag tag på just en saison, fast på 16,1% och bryggd hos Monks Café.  16,1% låter enormt starkt för att vara en saison tycker jag. Jag provade aldrig Monks Café's Russian Imperial Porter (det står dock en flaska och väntar på mig i skafferiet) men jag har hört blandade åsikter om den, därför vet jag inte riktigt vad jag ska vänta mig just nu. En ekfatslagrad brutal supersaison på 16,1%. Only one way to find out! " Bröderna Andersson har än en gång gästspelat hos Monks Café & Brewery. Kraftig, rå, skoningslös. Helt enkelt brutal. Ekfatslagrad. Very, very limited edition. "  I glaset finner vi en mahogny/matt bronsfärgad öl med jästfällningar i botten och inget skum what so ever. Rätt så trevlig och sur doft med ekfat, jäst, gröna äpplen, gröna druvor och

Brewdog - Hello, my name is Ingrid

Bild
Årets mest hypade öl? Utan tvekan. Jag tror inte att denna ölen behöver någon närmare presentation och det finns redan flertalet finfina recensioner på den så jag tänker inte göra det här långdraget.  " So just who is Ingrid? Perhaps she’s a reference to the Swedish silver screen icon or maybe it’s the line seemingly spoken by every other Swedish actress in films from the 60s and 70s (we know you know the ones we’re talking about).  One thing is certain – this Swedish inspired Double IPA is not as innocent as she at first appears. A seductive body of rich malts and a buxom amount of Citra, Nelson Sauvin and Bramling Cross hops have been added to fresh Scandinavian cloudberries to deliver this beer’s raunchy tart finish.  Designed by the readers of Swedish beer blog BeerSweden, ‘Hello, My Name is Ingrid’ is a celebration of all that is great about Sweden. It does not, however, contain any pickled herrings. Or meatballs. " Vackert bronsfärgad öl med vit skumkrona.

Välkomnar september..

Bild
..med att grilla! Det har ju varit bättre väder i september än så länge än vad det har varit på mer eller mindre hela sommaren, så med bra väder och ölsläpp tidigare i veckan så kändes det ganska givet vad lördagen skulle gå ut på. Med lite Gonzo/vitlök/chilimarinerat kött, ljummen kvällssol och glatt humör provade vi flera av ölen från senaste Systembolagssläppet och klämde in ett par andra också. Tjejen körde så hon tog sig en Bavaria Wit 0,0% som jag tyckte var rätt schysst för att vara en alkoholfri faktiskt. Söt, saftig, fruktig och lättdrucken. Nøgne Ø Imperial Brown Ale - Inte så bra som jag hade hoppats, det har ju skrivits en hel del bra om denna och jag hade byggt upp en rejäl hype. Choklad, kaffe, karamell och en lite obekväm kolsyra. Inte imponerad. 5/10 Dugges Höstbrygd - Oväntat lättdrucken! Etiketten säger att man kan dricka den till höstig husmanskost, men jag tror att den är för lätt för det. En schysst öl dock. 7/10 Hoppin Frog Hoppin' To Heaven - En rik

Shipyard Smashed Blueberry

Bild
Naturligtvis fick även jag med mig ett gäng öl hem från senaste släppet på Systembolaget. Några Ingrid, Maduro och Limfjord bland annat. Det kommer nog att trilla in lite recensioner här så småningom ska ni se. Men idag tar vi en annan öl från just detta släpp. En, enligt etiketten, hybrid mellan porter och scotch ale på 9% där man har tillsatt krossade blåbär. " Smashed Blueberry is the newest beer in Shipyard Brewing Company’s Pugsley’s Signature Series line. This beer is a hybrid between a Porter and a Scotch Ale and has a rich mouth feel and a body of complex intensity. Upfront, there are distinct flavors of coffee and chocolate beautifully accentuated by the aroma of fresh blueberries. The finish features a delicate balance of sweet fruit and dry hops. " Shipyard Smashed Blueberry! Ölen är mörkt, mörkt brun, nästintill svart när jag häller upp den för att sen bli nattsvart i glaset. Lite brunsmutsigt skum lägger sig ovanpå men försvinner rätt så fort igen. Dir

Några öl i Helsingborg och Beermakers Dinner med BrewDog!

Bild
Igår var jag i Helsingborg och drack öl. Jag jobbar ju i Helsingborg, men det är inte ofta jag tar mig tid att åka dit för att ta en öl eller två, men igår var det alltså dags! Jag, min bättre hälft och Gripen tog tåget norrut för att möta upp Johan för pizza och dryck på Mogwai. Jag har gått förbi Mogwai flera gånger men jag har aldrig gått in, mycket för att det inte alls ser ut som ett ställe som har mycket öl. Ack så fel man kan ha! Direkt när jag kommer in så finns tre stora kylar, fullproppade med öl till riktigt schyssta priser dessutom! Jag tog mig en Dale Pale Ale (6,5) från Oskar Blues och satte mig för att bestämma mig för vilken pizza jag skulle äta. Det blev en lite starkare pizza med chili och stark korv som jag tyckte lät jävligt gott. Till den tog jag en Rogue Dry Hopped St. Rogue Red Ale (7) som jag tycker passade rätt bra med sin karamelliga sötma till det starka i pizzan. Och ja, pizzan var riktigt, riktigt god. Mätta och belåtna bestämde vi oss för att dela