onsdag 2 november 2011

Founders Imperial Stout och babbel kring gårdagens inköp

Precis som väldigt många andra handlade jag lite öl från senaste Systembolagssläppet. Jag gick inte all in denna gången utan höll mig ganska lugn. Handlade inte ens på Hansa även om jag kunnat. Det var ingen av de öl som släpptes där som lockade mig så väldigt mycket, även om Black Tokyo Horizon, Lost Abbey Framboise de Amarosa och Abstrakt 07 alla tre är jävligt bra öl.

Nej, jag handlade på ett mindre Systembolag och fick med mig den självklara 175-års Carnegieportern, men även Nynäshamns Sotholmen och Bötet, North Coast Grand Cru och Stone Old Guardian Belgo. Måste ju spara pengar, först till julölen om två veckor sen 1 december släppet kommer bli dyrt och sen Londonresan.. Jag känner mig redan fattig.

Nåväl, det är ändå ingen av de ölen som dricks idag! Delvis för att jag tänkte lagra mina Nynäshamnare och Carnegien och delvis för att jag tänkte dricka både North Coasten och Stone Belgon senare i veckan. Så håll utkik om ni är nyfikna på dom, med andra ord!

Idag dricker jag istället en öl som kom till mig förra veckan genom ett samköp med Gripen. Jag vet att jag har druckit den tidigare, men jag vill minnas att det var en av de sista ölen under en blöt kväll på Bishops, så det har väl sina förklaringar om man inte lagt allt på minnet..

 Saxat från hemsidan;
"A fine companion to end a meal or relax in front of the hearth with, this robust ale will cellar well for years. Brewed with ten varieties of malted barley this stout is extremely smooth, complex and rich in body. We recommend serving at cellar temperature. Sit back and enjoy its richness and complexity, you’re about to drink the ultimate winter warmer." 

Founders Imperial Stout!


Ölen är kolsvart, både i upphällningsfasen och i glaset. Ytterst lite mörkbrunt skum bildas och försvinner fort.

Komplex doft med hårt rostat kaffe, väldigt mörk choklad, russin, lite rök och torkade fikon.

Smaken är.. Hur grym som helst. Väldigt len och tung munkänsla. Även här hårt rostat kaffe och riktigt mörk choklad, torkad frukt, söt lakrits och stjärnanis. Fy fan, vad bra den är. Man märker av att det är 10%, men det görs jävligt snyggt och välbalanserat. Jag är minst sagt glad att jag har några till.. Som Founders själv beskriver det - en riktig vintervärmare.

Betyg; 9/10

4 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Låter väldigt gott med Founders Imperial Stout, den har jag aldrig druckit. Vad kostade ert samköp?

Kristopher sa...

50 kr flaskan, kollikrav. Värd varenda krona!

Gokster sa...

Då vet jag vad jag har framför mig! Gillade Founders Porter så in i vassen, så denna lär väl inte göra mig besviken. Blir en byteshandel med Gripen på lördag. :)

Kristopher sa...

Har inte fått chansen att prova Founders Porter än, men efter att ha druckit denna så har jag höga förväntningar :) Gött! Du kommer inte bli besviken!