söndag 13 november 2011

BSF-träff i Malmö, del 1: Förprovning hos Balder

Igår var det dags för den första Beer Sweden Forum-träffen i Malmö, tillika den andra träffen någonsin. Det är bara stockholmarna som hann före och hade sin träff för ett par månader sen, så vi måste väl visa att vi också kan?

19.00 parkerar vi våra rumpor på Green Lion Inn för ölprovning, ett nästintill omöjligt quiz och lite käk. Men det kommer vi till senare. Vi skulle som sagt inte vara där förrän på kvällen så det fanns ju massor av oanvänd tid under dagen. Balder bjöd därför hem sin Ölrådskollega Röstlund, mig och en trevlig karl från forumet vid namn Adam för att dricka lite öl innan vi skulle gå till träffen. Alla tog med sin vars en öl och dom fick inte vara mindre än 65 cl var kravet.

Först ut blev ölen jag tog med mig. En öl jag varit sjukt nyfiken på länge, länge, antagligen mest för den helsjuka färgen och för att jag vet att Fantôme alltid levererar.


Färgen är helt galen och kan närmas liknas vid fruktköttet på en kiwi. Hur häftigt som helst! Den gröna färgen kommer av att man tillsatt massor av grönt te. Hur var den att dricka då? Ja, både doften och smaken var väldigt friska och fruktiga. En hel del lime, gröna äpplen och lite syrlighet. Inte alls jästig, även om man förväntade sig det. Bra start på dagen!

Ölen som följer tog Röstlund med sig och är en old ale från amerikanska Pretty Things som bryggts efter ett recept från 1901. Pretty Things Once Upon a Time, November 15th 1901, KK. Långa namn är alltid kul.


Och denna ölen var ordentligt häftig! På etiketten läser vi att den är mörkare än många av dagens porters och mycket mer humlig än dagens ipor. Ja, det stämmer ganska bra. Mörk som natten med en brun skumkrona, påminde om julmust. Mycket humle i doften och smaken, riktigt blommigt och beskt, samtidigt som malten kommer in och är.. Ja, maltig. Massiv efterbeska. Grym öl.

Nästa öl är Balders bidrag. Från kanadensiska Driftwood drog han fram en Old Cellar Dweller, ett belgiskt inspirerat barley wine stod det på etiketten, även om vi nog allihop tyckte att den lutar mer åt att vara en DIPA.


Djupt rosenrött öl, på gränsen mot brunt med en skumkrona som hängde kvar länge. Doftar fint med citrus, tall och smörkola. Inte alltför tung munkänsla med en smak som bjuder på mycket humle och maltsötma. Mycket god öl.

Sista ölen i raden på vår lilla förprovning blev Adams. Nyligen hemkommen från USA fick han med sig en hel del gott, däribland denna imperial stout från Odell. Jag har inte druckit mycket från Odell, det blev några smakprov på SBWF i år men inte mer än det. Nu blir det iallafall Odell Bourbon Barrel Stout!


I glaset hittar vi motorolja som har en magisk doft av fatlagring, choklad, vanilj och litervis med bourbon. Mäktig doft. Smakar också riktigt gott. Den har något lite extra som är svårt att sätta fingret på och gör att den blir snäppet bättre än många andra bourbonfatlagrade öl jag smakat. Magnifikt.

Efter denna ölen kände jag mig så nöjd att jag hade kunnat åka hem igen och gå och lägga mig. Vilken eftermiddag! Men det kunde jag ju inte göra. Nej, efter detta gick vi helt enkelt genom Malmös kalla gator ner till just Green Lion Inn för mer öl och trevligt folk. Men mer om det i nästa inlägg..

6 kommentarer:

Balder sa...

Ja det var sannerligen bra öl alla fyra. Det var en sjukt bra provning. Nästan omöjligt quiz? De första jag skrev var HELT omöjligt.

Kristopher sa...

Onekligen bra öl! Haha, tur att du modifierade det lite då.

Gyllenbock sa...

Det är vad jag kallar en enkel liten eftermiddagsprovning. Störtskön färg på Fantomen, eller inte.

AdamB_ sa...

Det var en riktigt rolig provning och jag hoppas att det är något som kan göras igen. :)

Balder sa...

Ja förmiddagsprovning var det verkligen!
Adam, självklart ska vi göra om det igen!

Kristopher sa...

Jag kan bara instämma på vad Balder skrev.