lördag 5 november 2011

Torsdagsöl i Helsingborg

Torsdag = öldag. Det får bli så för mig eftersom jag brukar vara ledig på fredagar och lördagar för att sen jobba söndagar.. Så min helg kommer lite tidigare i veckan än för många andra. Men inte hänger jag läpp för det! Det är rätt skönt att gå ut och ta ett par öl på torsdagar dessutom. Det är inte lika mycket folk som på helgen, och det är definitivt inte lika mycket drygt folk som på helgen! Dricka öl på vardagar är the shit.

Så, i torsdags tog jag med mig ett par öl, släpade min kropp bort på tåget och satte kurs mot Helsingborg. Väl uppe i Helsingborg traskade jag hem till Blafa som hade förberett en riktigt, riktigt god fläskesteg med lite rotfrukter. Hur gott som helst.

Väl inne börjar vi med en Sierra Nevada Tumbler. Jag minns att jag drack den på SBWF, dock var det en av de sista ölen jag drack där så minnet är väl inte vad det borde vara. Trevlig öl förstås, men inte jättehäftig. Jag förväntar mig mer av Sierra Nevada.. 


Så nu när vi värmt upp smaklökarna lite kom en utav Blafas vänner med en hembrygd black IPA som var riktigt, riktigt bra. Jag är inget större fan av svarta ipor över lag, men denna tycker jag var mycket trevlig. Mycket välhumlad och rostat på samma gång.


Vi går på nästa öl som är en öl som har stått i mitt skafferi alldeles för länge! Fantôme La Dalmatienne. Jag har velat dricka den SÅ länge men har inte hittat något bra tillfälle, men nu var det perfekt. Och OJ, vilken öl! Fantôme har aldrig gjort mig besviken tidigare och dom gjorde definitivt inte det denna gången heller. Lite söt och sur samtidigt med jäst, bär, citrus och lite trä. Riktigt grym öl.


Vi äter lite av tidigare nämnda fläskesteg och blir mätta och belåtna innan vi öppnar Stone Old Guardian Belgo som jag har hört så blandat om, mestadels negativt. Hur var den då? Ja, jag tyckte att den var rätt schysst. Inte det bästa Stone har släppt, men den var absolut inte dålig. Väldigt belgiska drag tyckte vi allihop och jag vet inte om jag skulle vilja kalla den barley wine, men visst fan var den trevlig!


Vi kör vidare med North Coast Grand Cru som jag tyckte var riktigt häftig. Grymma agavetoner med vanilj och fat i både smak och doft. Denna ölen föll mig verkligen i smaken och jag är glad att jag köpte två, ska bli kul att se hur den utvecklas med lite lagring. Kanske tillochmed köper en till. Rekommenderas för alla er som inte köpt den!


Efter all denna tyngden sätter vi oss i vardagsrummet en stund och delar en Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd 2010.. Den var sådär. Helt okej som julöl, men lite tunn och blek tyckte jag. Visst, den är väl blek i jämförelse till vad vi drack i övrigt, kanske inte riktigt rättvist. Men men! 


Då så, ölen vi skulle dricka ikväll tog just slut och Mogwai ligger runt hörnet så det kändes ganska naturligt att gå ner dit. Jag gillar verkligen Mogwai. Jag menar, De Molen Rasputin för 79:-? Gubna för samma? Emelisse TIPA? Samma pris. Var kan jag hitta öl av den kvalitén till samma pris i Sverige? Förutom de finare studentpubarna som jag inte kommer in på eftersom jag inte är student.Vi satt här en stund och njöt av de fantastiska ölen till så låga priser och sen bestämde vi oss för att avsluta nere på Bishops Arms Marina Plaza. Dom hade en del fina grejer på fat, men det som fångade min uppmärksamhet direkt var flaskkylen. En Samuel Adams Imperial Series Wee Heavy. Jag börjar, som jag skrivit tidigare, bli ett riktigt stort fan av scotch ale så denna ölen var given. Om den var god? Minst sagt. Riktigt krämig smak med mjuk toffee och torkade frukter. Fy fan, vad bra den var!


Nu var det snart dags att bege sig hemåt och jag avslutade fint med en Oskar Blues Gubna som aldrig gör någon besviken. Med den ölen tackade jag för mig och gick ner till tåget. Fan vad mycket öl det blev till slut. Inte konstigt att jag blev så bakfull igår. Iallafall, stort tack till Blafa för gott sällskap, god mat och (mycket och många) goda öl och tycker att vi kan göra detta mer än en gång till!7 kommentarer:

Martin sa...

Ah, en Darth :)

fajanen sa...

Verkar ha varit en riktig kanonkväll. Håller med om SA Wee Heavy. Drack den på SBWF och gillade den ordentligt.

Mikael W sa...

På tal om att hitta bra öl till sådana priser: Munken i Norrköping! 68 spänn för Founders Double Trouble, Founders Breakfast Stout, Gubna osv!

Kristopher sa...

Martin - Ja just det, så hette den! Riktigt bra! :D

Fajanen - Det var det! Ah nice, den var riktigt bra!

Mikael - Där ser man, ska lägga det på minnet om jag någon gång är i krokarna :)

SABA sa...

Hello "beerlover"... Micke SABA here

Kristopher sa...

Haha hallå Micke :D

eriked sa...

Livsfarliga priser. Här i Stockholm känns det som att man får leta ihjäl sig för att hitta tex Mikkellers standard öl för under 99kr/33cl