torsdag 10 november 2011

Eskilstuna Ölkultur Snopptorp Starkporter

Idag när jag stod och slängde ihop middagen fick jag ett sug efter en matlagningsöl. Den och eftermiddagsölen måste vara de två bästa ölen. Du vet, när du står och pular med maten samtidigt som du sippar på något gott. Svårslaget! Precis som när du är ledig och inte ska köra någonstans så du kan lika bra ta en öl mitt på dagen. Vardagslyx!

Jag kikade lite i skafferiet och bestämde mig för en porter på 6,2% från Eskilstuna Ölkultur. Jag har ganska nyligen druckit både Fristadens Stolta Imperial Stout och Anders DIPA från samma bryggeri och blivit rejält imponerad av båda två, så nu ska vi se om det håller i sig! Den pubertala tonåringen i mig kan inte låta bli att fnissa lite när jag läser namnet. 

Hemsidan säger; 
"Snopptorp Starkporter på 6.2 ABV är en moden porter som är chokladigt maltig i doft och smak som balanseras av en tydlig beska i avslutningen.

Porter är en av de allra äldsta öltyperna och har sedan 1700-talet bryggts i många olika stilar. Snopptorp är en modern tolkning med tydlig karaktär av amerikansk humle. Vi har använt pilsnermalt, munchnermalt och generösa mängder av mörK karamellmalt och chokladmalt som ger ölet dess karaktär. För att undvika att ölen blir sliskig har vi tillsatt en mindre mängd rostat korn och låtit beskan vara ganska hög. Vi har uteslutande använt humlesorten Chinook som bidrar med karaktär av citrus och tallskog.

Eskilstuna Ölkultur Snopptorp Starkporter!


Ölet är mörkt, mörkt, mörkt rödbrunt, nästintill svart med nästan inget skum alls som ändå stannar kvar lite och bildar en ljus ring runt glaset.

Aromen är rostad, söt och bitter med riktigt mörk choklad, lite chark, lite juliga kryddor och russin.

Mycket behaglig kropp och oväntat fyllig, trots sin "låga" alkoholhalt på 6,2%. Mörkt choklad och bittermandel men ändå en del humle som visar sig i form utav tall och lite sockrad grapefrukt. Fin efterbeska som hänger kvar länge. Eskilstuna Ölkultur gör det igen.

Betyg; 8/10

4 kommentarer:

Anton sa...

Hahahah, klockrent med "öldrickartillfällena"! Jag håller med helt och hållet!

Och ölen i sig tyckte jag också var riktigt angenäm. Som du skriver, "Eskilstuna gör det igen".

När det blir lättare att få tag på deras öl tycker jag du ska prova ALLT. Deras pilsner var supergod den med.

Kristopher sa...

Haha, öl smakar helt klart som bäst vid rätt tidpunkter!

Ja, jag ska köpa på mig en hel del av deras öl när det nya systemet går igång. Kommer nog bli en rätt mycket svensk öl över lag då, tänkte kolla in rätt mycket från Ängö också!

Johan / Blafa sa...

Jag måste hålla "matlagningsölen" högst. Håller med dig i allt du skriver! För mig är den optimala stilen till detta tillfälle en frisk och len IPA. Det är kärlek.

Den näst bästa ölen måste vara "sista ölen". Den lite för fina flaskan man öppnar i brist på annat, eller den lite för dyra på krogen. Den för att somna gott!

Den sista ölen är tätt följd av "morgonstouten". Frukost med en härlig Imp. Stout slår kaffe alla dagar i veckan!

Anonym sa...

Öl är hälsa , hälsa ofta!

Håller med!

MickW