torsdag 17 november 2011

Några goda julöl


Idag har jag varit ledig och bara lullat runt och myst här hemma. Riktigt skönt att ha en sån dag ibland när man bara fördriver tiden på att göra ingenting. Men för att förgylla fördrivningstiden så blev det, inte helt oväntat, några öl. Och med tanke på vad som hände på Systembolaget i måndags, så vad passar då bättre än julöl?

Vi börjar med Jólabjór från isländska Ölvisholt Brugghús som är en rökt bock på 6,5%. Ölet är jävligt snyggt rödfärgat med lite vitt skum som försvinner fort. Aningen rökig med inslag av karameller, gräs, päron och läder. Låter som rätt så vitt skilda saker men den är, enligt mig, riktigt fin balanserad och en fröjd att dricka. Jag drack den till några knäckemackor med en tjock skiva prästost och salami. Det kommer jag att göra igen.


Nästa öl ut är Sigtuna Brygghus Midvinterblot, en imperial porter på 10,2%. Jag har läst många som kritiserat ölet för att det saknar kolsyra och helt enkelt inte är gott. Jag håller inte med. Jag har läst att det ska vara "lagom" kolsyra i, vilket naturligtvis är en rätt så objektivt. Personligen gillade jag ölet och tyckte inte alls att (avsaknaden av) kolsyran var störande. Jag vet inte om den ska vara så eller om det är något som är fel, men den var riktigt trevlig att bara sitta och smutta på. Choklad, rostat kaffe och lakrits. Inte alls dum.


En öl som blivit hyllad är däremot Anchor Christmas! Återkommande julöl som ska vara bra att lagra, dock har jag ingen lagrad variant själv. Kommer nog att lägga undan ett par stycken i år tänkte jag. 5,5%, finfint doft med de klassiska julkryddorna som ingefära, kanel och stjärnanis, men även lite bär i bakgrunden. Smaken är fint julkryddad, med en viss pepprig efterton. Bra munkänsla med lagom kolsyra, väldigt lättdrucken. Kan nog tänka mig att ha en på julbordet, även om jag brukar föredra svenska öl till julmaten.


Nu tar vi tysken! Ölen som rankas på ratebeer.com som den allra bästa tyska ölen, alla kategorier, har vi på vårt alldeles egna Systembolag. Ayinger Celebrator Doppelbock heter den, fast i vår affär kallar man den Ayinger Winter Bock! En doppelbock på 6,7% med fyra sorters malt. Jag drack den till en stor talrik av det bästa julen har att erbjuda - skinka med brunkål och stark senap. Ölen är svart med ett visst rött skimmer i sig, en stor och lite smutsig skumkrona och doftar otroligt fylligt med choklad, nötter, smörkola, lite vanilj och banan. Smaken är maltig med kaffe, nougat, banan och avslutas rätt så rökigt. Mycket god öl.


Så, vad tar vi nu? Jag har nu provat öl från Island, Sverige, USA och Tyskland insåg jag nyss, så jag betar väl av ett land till - Belgien! En julöl som är hyllad av många, även folk som inte ens gillar belgiska öl, är Gouden Carolus Noël från Het Anker. En belgian strong ale på 10,5% som är vackert mörkröd med en beige skumkrona som lämnar fina rester på glaset. Mycket trevlig och komplex doft med russin, söt och torkad frukt, lakrits och såna röda godisband man åt när man var liten. Trevlig munkänsla med rätt så stickig men ändå behaglig kolsyra. Choklad, fikon, russin, lite nötter och en rätt så eldig och ihållande avslutning. Även denna mycket god, tror att jag ska köpa ett gäng till och glömma bort i ett par år, det gör den nog bara gott.


Nu ska jag ta tåget till Lund för att möta upp min bättre hälft på Bishops, sen jobbar jag hela helgen och hela nästa vecka så då blir det väl inte mycket öl.. Tur att jag köpte Nygårdas bourbonfatlagrade julmust idag också.

4 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Låter som en trevlig dag, att bara sitta i lugn och ro och smutta på öl. Själv väntar med julölen till december. Förresten, vad har du för kamera? Schyssta foton!

Caroline sa...

Ja jag önskar jag också kunde varit hemma och jäst idag.

Kameran är en Canon ixus 130 som jag köpte till riktigt bra pris på netonnet efter mycket övervägande. Bör tilläggas att han som nyttjar den mest, då tyckte det var ett onödigt inköp ;)

Caroline -den bättre hälften

Gyllenbock sa...

Tack för svaret. Har mina funderingar på att köpa en ny kamera, men det får nog dröja till början av nästa år. Det är märkligt med alla dessa "onödiga" köp som sedan visar sig bli något helt annat. :)

Kristopher sa...

Där ser man, det löste ni fint på egen hand. Ja, jag tyckte först att det var ett onödigt köp och nu är det jag som använder den mest.. Jag vet! Även solen har sina fläckar ;)

Kameran rekommenderas varmt Gyllenbock. Liten, smidig, enkel att använda och tar snygga bilder, även i mörker utan att behöva blixt. Mycket bra kamera!