Vinkyl till lagring av öl?
Jag har ett problem.. Jag har ingenstans att lagra öl. Jag har ett skafferi/en sval i köket, men den är bara kall på vintern, på sommaren tenderar den att gå upp till 16-18 grader tror jag, och då känns det inte helt okej att ha en massa finöl där som ska lagras i flera år.
Jag bor i lägenhet och källarutrymmet är inte ens att tänka på, vågar inte ha något värdefullt där nere eftersom det bara är en tunn trädörr med ett litet hänglås på.
Så därför undrar jag, är det någon som har erfarenhet av att ha öl i vinkyl? Detta var den billigaste jag hittade som ändå verkar prisvärd. Det fanns ett par på blocket.se men den ena var redan såld och den andra hade ångrat sig och ville inte sälja sin..
Men jag tycker att en vinkyl verkar smidigt. Någon som kan hjälpa mig? Hade varit uppskattat.
Tacksam för respons!
Jag bor i lägenhet och källarutrymmet är inte ens att tänka på, vågar inte ha något värdefullt där nere eftersom det bara är en tunn trädörr med ett litet hänglås på.
Så därför undrar jag, är det någon som har erfarenhet av att ha öl i vinkyl? Detta var den billigaste jag hittade som ändå verkar prisvärd. Det fanns ett par på blocket.se men den ena var redan såld och den andra hade ångrat sig och ville inte sälja sin..
Men jag tycker att en vinkyl verkar smidigt. Någon som kan hjälpa mig? Hade varit uppskattat.
Tacksam för respons!
Kommentarer
Men men, det känns som det där med lagring av öl (och temperatur i synnerlighet) är som bantning/träning; alla har sin idé om hur det ska göras och ingen vettig forskning finns att luta sig tillbaka på förutom självutnämnda experter.
Frågan är hur mycket det får svänga? Kan det skilja 10 plus minus grader utan att ölet tar skada? Hmm..
Tumregeln brukar vara:
Naturkork: Liggande
Kapsyl: Stående
Det är viktigast att ölen står mörkt och har en relativt jämn temperatur.
Jag hade den samma problemställningen som du. Jag hade inget bra stället att lagra mina öl.
Efter mycket letande valde jag att köpa en vinkyl från Hoover (http://www.elgiganten.se/product////HWC2536DL/hoover-vinkyl)
Det finns även en mindre variant för liggande flaskor, men just pga. det och att den kostar nästan like mycket som den stora är ju valet självklart.
Fördelen med Hoover:
Alla standardflaskor kan stå.
Kylen har tre individuella kylsoner som kan justeras. Jag har 16 grader for porter och stout längst upp, 12 grader för ale, bitter osv i mellandelen och 10 grader för naturkorksöl (Cantillon osv) som ligger(!) längst ned.
Hyllorna är designade för liggande vinflaskor och i början var det lite svårt att få vissa flaskor till att stå ordentligt - det löste jag ved att lägga lite papp mellan flaskorna och hyllorna.
Jag är mycket nöjd med den.
/Eirik
Basunen Bar & Cigarr
basunen.wordpress.com
Jag ska åka och titta på en idag, rätt så liten men jag ska se om jag kan ta ut något hyllplan så att jag kan ha både stående och liggande flaskor i den.
Den har inga temperaturzoner, men om jag har den på 12-13 grader så borde det väl vara OK ändå? Det blir ju iallafall en jämn temperatur året runt.
Så det där skafferiet verkar vara toppen. Själv lagrar jag öl & vin med goda resultat i källarförrådet där temeperaturen är runt 15 på vintern och drygt 20 på sommaren.
Inbrottsrisken bedömmer jag som mycket låg.
Tack!