torsdag 23 juni 2011

Bryssel dag 2 - Cantillon och musslor

Vi vaknar båda två efter kanonbra sömn. Det börjar kännas som att det lönar sig att betala lite extra för boendet trots allt.. Stor hotellfrukost och sen en sväng i stan. Ganska fort lokaliserade vi oss och tog oss ner till Cantillonbryggeriet/museet. Det var en bit att gå från stadskärnan där vi bodde och sen in på några smågator men till slut så såg vi det.. Vackert. För 6 euro blev det presentation av bryggeriet, rundvandring och smakprov av några av ölen efteråt. Jävligt billigt om du frågar mig. 

Det började med att en av kvinnorna som jobbar där berättade om bryggeriet och företaget, om hur det startade, lite om spontanjäst öl och ja, det mesta som kan vara av värde helt enkelt. Efter det fick vi vars ett häfte och sen gick vi rundan själv och tittade och läste om allt som fanns där. Lite bilder på allt från jästankar och avkylningskaret till rengöring och lagring;


Då bryggeriet inte är i bruk under sommarhalvåret (endast jäsning, själva bryggprocessen behöver kylan från vintern) så var där lugnt och skönt. Jäkligt häftigt att se hur dom verkligen gör allt traditionsenligt, precis som dom alltid gjort. Bara en sån sak att de fönsterluckorna som syns vid sidan av det stora avkylningskaret i koppar använder man till att reglera hur mycket värme som ska in och ut. Inga fläktar här inte!

Efteråt blev det som utlovat först vars ett glas geueze, tätt följt av ett glas kriek och ett med Rosé de Gambrinus. Jag har druckit samtliga tidigare, men det har aldrig smakat så här friskt tidigare. Hur gott som helst! 
Riktigt rolig upplevelse! Jag fick med mig en t-shirt och en flaska Iris, sen bar det upp emot stan igen för att käka lunch. Vi gick runt rätt så länge och kollade efter ställen, det finns ju hur mycket som helst. Restaurangkvarteren är mysiga och trånga, knappt så man kan gå mellan uteserveringarna på vissa ställen. Till slut så blev det ett rätt så schysst ställe och jag var ju bara tvungen att ta geuezekokta musslor med pommes. While in Brussels, ni vet. 


Lunchen var god och humöret på topp, nu bar det av mot Nederländerna. Tanken var egentligen att stanna en natt till, men vi kände oss rätt så färdiga så vi stack och kanske åker tillbaka någon dag i framtiden istället. Nu åkte vi inom Rotterdam en sväng men regnet stod som spö i backen så vi bara rullade vidare och tog in på ett väghotell över natten..

Imorgon; Amsterdam

***

Ölen jag fick med mig från Belgien är;


Drie Fonteinen Oude Geuze Vintage 2007, Beersel Blonde, Zwet.be


Boerken For den Ouden Advocaat, Cantillon Saint Lamvinus, Lou Pepe Framboise 2008, Iris och Mikkeller Big Worse Barley Wine

2 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Ett underbart ställe, Cantillon. I november 2009 kostade inträdet 5 EUR, hmmm inflation är inte bra. :)

Kristopher sa...

Ja verkligen!
Haha fy fan för inflationen.. Om några år kommer det säkert att kosta 7 EUR, skandal!