söndag 18 mars 2012

Nørrebro Bryghus Tripel de Lente Sauternes Barrel

Det verkar ha varit en riktigt trevlig tillställning på Linköping Beer Expo igår! Surt att man missade det, men man kan väl inte vara överallt antar jag? Men som Gripen skrev häromdagen så har vi ju ändå en nystartad ölfestival på gång här nere i Malmö snart som jag ser fram emot väldigt mycket! Jag tror att det kommer bli riktigt roligt. Många kul bryggerier och flera av dom har jag aldrig provat något av tidigare. Vi ses väl där?

Nu till en öl som jag köpte när jag var i Köpenhamn för någon månad sen, den fanns även i ett specialsläpp på Systembolaget för ett par år sedan så det finns säkert många av er där ute som redan provat den. För er som inte har provat den så är ölen i stilen tripel och är bryggd av danska Nørrebro Bryghus med saisonjäst och brett bland annat, lagrad på franska Sauternes-fat.

På flaskan läser vi;
"Based on a very classically brewed Belgian style tripel with just the one twist that it was fermented with a saison yeast blend. After primary and secondary fermentation on tank for 3 months, the beer was racked into French Sauternes oak barrels and inoculated with brettanomyces and lactobaccillus. After 8 months in the barrel, the beer shows a very charming combination of spicy aromas, earthy notes and the complex tartness added by the wild yeast and bacteria. The body is dry with intense spicy and fruity flavours with clear hints of vanilla and oak."

Nørrebro Bryghus Tripel de Lente Sauternes Barrel!


Ölen är klart gyllene, påminner om äppeljuice, med en liten vit skumkrona som försvinner snabbt och lämnar lite rester längs glaset.

Åh, så gott den luktar. Syrligt och lite stickigt med gröna äpplen, vinäger, citrusskal, mandelmassa och blött trä. Udda, men ack så vackert.

Även smaken är väldigt udda. Funkigt och jordigt med mogen banan, äppeljuice, ättika, jästa bär, honung och blandade örter. Smått rivig och eldig alkoholfinish med lång värmande känsla ända ner i magen efteråt. Man märker av att det är 9% det handlar om, men det är fan bra detta alltså.

När jag häller upp det sista får jag med bottensatsen och ölen blir genast totalt grumlig. Smaken blir sötare och mer intensiv, jag tror att jag gillar den mer så här nästan! Jag har två flaskor till som jag tänkte lagra, väldigt spännande att se vad som kommer hända.

Allt som allt en riktigt trevlig öl precis i min smak. Jag är verkligen svag för syrliga öl, allra helst saisons och suröl är verkligen favoriter hos mig som ni kanske har märkt. Jag är ingen stoutfantast (även om den bästa ölen jag druckit var en stout från Nørrebro, ironiskt nog), därför är det ju schysst att Gripen har en förkärlek för just stouts och annat mörker så vi balanserar upp varann rätt bra där. Ha en fortsatt trevlig söndag allesammans!

2 kommentarer:

Per Mörk sa...

Nörrebro brygghus är värt ett besök, inte bara för ölens skull. Maten är riktigt bra också.

Kristopher sa...

Yes, vi var där i slutet av Januari, både drack och åt då.. Riktigt bra ställe :)