tisdag 18 oktober 2011

Paralellprovning: Kølle vs. Trækølle

Då var det dags för paralellprovning! I somras provade jag Mikkellers båda barley wines Big Worse och Big Worst Bourbon Edition, och nu är det dags att köra en likadan provning, fast med två andra öl naturligtvis.

Idag är det alltså samarbetsölen mellan Amager Bryghus, Mikkeller, Ølbutikken och ØlKonsortiet som ska provas bredvid varann. Två single malt barley wine med Münchenermalt och Simcoehumle, båda på 10,5% och +90 IBU. Båda två är "mindst holdbara til 15 september 2010". Skillnaden mellan de två är att Trækølle har lagrats i 5 månader på bourbonfat, i övrigt är det alltså samma öl.

Kølle vs. Trækølle!


Finfin rök som ångar upp ur båda när flaskorna öppnas, och jävlar vilken doft! Väldigt vinöst och jag för direkt tankarna till en fin konjak, lite spritigt men ändå väldigt mjukt. Härligt! Utseendemässigt ser dom mer eller mindre likadana ut, samma färg på ölen och även på skummet. Den lilla skillnaden är isåfall att Kølle's skum är något mer poröst och Trækølle's är något tjockare och hänger kvar lite längre.

Kølle har en något blommig doft av Simcoehumlen, men där finns också tung och söt smörkola, russin och torkade fikon. Nästan lite Coca Cola också, fast på ett bra sätt.
Trækølle är inte fullt lika blommig, men där finns ändå lite friska toner i allt det mörka och tunga. Även här russin och lite fikon, men även vanilj, julkryddor och så klart bourbon.

Kølle har en del oväntad kolsyra, fast absolut inte för mycket. Plommon, fikon, konjak och någon fruktlikör jag inte kan namnet på. Malten spelar fint i bakgrunden.
Trækølle har rätt mycket bourbon och fatlagring i smaken. Även här lite oväntad kolsyra, men inte lika mycket som i Kølle. Rätt mycket vanilj från bourbonfaten, men fortfarande samma fina maltighet och en del torkad frukt.

Båda två är riktigt trevliga måste jag säga. Kølle är rätt så enkel, men på ett bra sätt så att ingen av smakerna tar över för mycket, medan det är mycket mer som händer i Trækølle. Jag tror att Trækølle går segrande ur striden. Kølle är en riktigt trevlig barley wine som den är, men med bourbonlagringen ger man ölen en ny dimension och lyfter den ytterligare ett steg.. Men det är jämnt!

Kølle: 8
Trækølle: 8,5

Dom funkade väldigt, väldigt bra till lite salt och vinäger-chips dessutom.. Mums.


Inga kommentarer: