lördag 29 oktober 2011

Lite matmässa och några öl

Vi börjar med matmässan. Som jag skrev häromdagen är Älska Mat-mässan i full gång på Slagthuset i Malmö denna helgen. Riktigt trevlig mässa tycker jag, väl värd ett besök för alla som är i närheten. Dock så är den kanske lite väl lite, hade gärna haft mer! Cirka 1½ timme strosade vi iallafall runt och provade ost, korv, glögg, vin och annat gott. Köpte även med mig ett par ostar hem, lite rökt renkött och honung med maskros. Och så fick jag prova Nygårdas bourbonfatlagrade julmust som kommer till Systembolaget den 1 November och den var riktigt trevlig faktiskt! Det fanns verkligen bourbonvibbar i den. Rekommenderas!
Men vad som stör mig är att det bara handlar om vin på sådana här mässor. Om man står och kollar på ost så finns där vintips, kollar man på kött finns där vintips, men jag såg aldrig någonstans någonting om öl. Två Bryggare hade en monter med Ystad-ölen och ett tjeckiskt bryggeri som jag inte la på minnet, men det var allt. Ystad-ölen är väl sådär i mitt tycke, men man kan ju inte gilla allt. Ja, sen hade ju Brutal Brewing en monter med Pistonhead och Plastic Fantastic, ganska mycket ointressant..

 Med andra ord så tycker jag verkligen att det är dags för ölen att komma in i finrummet. Förra året hade Malmö Brygghus en monter här, varför inte i år? Dom hade passat perfekt som ett bra alternativ till allt vin då dom är mycket mer intressanta än både Brutal Brewing och Två Bryggare. Mer öl i finrummet!

Nåväl, mer öl blev det på kvällen iallafall. Gripen kom över med några och jag bidrog med några, vi tog hem lite käk från den smått fantastiska thairestaurangen Bangkok Gourmet som ligger 10 meter från min trapp. Deras ribs är något av det godaste jag någonsin ätit.

Ölen då? Ja, vi startade med en riktigt trevlig och blivande klassiker, Jandrain Jandrenouille IV Saison! Frisk som tusan, mycket belgojäst, apelsinskal och en mycket behaglig munkänsla. Riktigt bra.


Till maten blev det Grassroots och Cigar Citys samarbetsöl, den ack så hypade DIPAn Neither. Helt klart en bra DIPA, men är den verkligen SÅ bra? Inte på flaska. Tydligen ska den vara fantastisk på fat, men på falska imponerade den inte mig. Får se om den är bättre på fat då.

Vi fortsätter med Broenxeng Brewery! Inte så många som känner till dom, va? Det är nämligen Anton från Anton i Rymden som bryggt denna lilla goding. Vi blev alla väldigt imponerade när vi öppnade flaskan och hällde upp ölen. Rätt så kryddig imperial stout (eller?), riktigt len och fin i gommen och precis så tung och mörk som man vill ha den. Hatten av för Anton!


Vi fortsätter med Fristadens Stolta Imperial Stout, den första ölen jag druckit från Eskilstuna Ölkultur. Oj, vad bra den var! Jag har läst tidigare att folk som druckit den har haft svårt för att tro  att den är svensk för att den håller så hög klass. Jag kan inte mer än att hålla med. Oerhört trevlig var den. Tung och komplex med lakrits och bitter choklad. Har två till i skafferiet, ska bli kul att se hur dom artar sig efter ett par år.

Nu bryter vi av det tunga och mörka med en sur jävel. Nørrebro Bryghus CCC Stevns Vintage 2007. En dansk suröl där man tillsatt körsbärsextrakt. Riktigt fin syra i denna, mycket fina körsbärstoner och väldigt frisk. GOTT.


Nu återgår vi till lite argare och otrevligare öl. En american strong ale från Stone, men inte vilken som helst! En av de coolaste och mest uppkäftiga ölen i världen. Jag drack originalversionen på SBWF i år och nu är det dags för ekfatslagringen. Stone Oaked Arrogant Bastard! Etiketten är hur rolig som helst faktiskt. Men ölen var också riktigt trevlig. Vinös och aggressiv. Citrus, toffee, trä. Mycket angenäm. 

Sist ut för kvällen blir den ölen vi peppat allt för länge. En samarbetsöl mellan två genialiska bryggerier. Ett barley wine bryggt med råg. Three Floyds och Mikkeller presenterar Ruggoop! Oj, oj, oj. Den här är bra. Förvånansvärt mycket citrus och inte den tyngden jag väntat mig, men ändå ett oerhört bra öl! Som sagt citrus men även karameller, lite tall, rågbröd och trä. Jävligt häftig. Någon som har lust att förklara varför Christianias logga är på flaskan förresten? Den fick avsluta kvällen. Kort sagt en mycket trevlig dag. Som sagt, om ni har vägarna förbi Malmö så har matmässan öppet idag och imorgon också, stick inom! Annars hörs vi!
Kvällens lik fick vara med på bild..

12 kommentarer:

Anton sa...

Wow, vilket upplägg! Ruggoop måste jag bara dricka fler ggr.. Mmm!

Och grymt kul att ni gillade GENESIS QIIXI :) (man kan nog säga att det är en imperial belgostout). Jag skickar gärna fler brygder i framtiden.

Magnus, TWC sa...

Till vilken publik riktar sig mässan mot?

Kristopher sa...

Anton - Ja, Genesis var riktigt bra! Så bra, för jag tar gärna emot fler hembrygder.. :)

Magnus - Till matintresserade. Hur så? Det jag menar är att varför ska det finnas minst 6-7 montrar med vin, medan det bara finns 1 med (hantverksmässigt) öl?

Magnus, TWC sa...

Precis, matintresserade. Fel koncept, upplägg, namn? och kanske öppettider gör det svårt att locka fler utställare med öl på denna mässa. Kanske medverkar de en gång och inser att det är fel scen att vara på. Vi har medverkat en gång och kom fram till att både
ekonomiskt sett och i marknadsföringsvärde är det inget för oss. Kostnaden blir för stor i förhållande till vad det ger. 
Men håller med att det i övrigt är en trevlig mässa, likaså den fatlagrade julmusten, var där själv i går. 

Kristopher sa...

Ja, jag förstår att det kanske inte lönar sig då de flesta fortfarande väljer vin framför öl, även om det såg ut som att Malmö Brygghus faktiskt var ganska populära förra året. Aja, jag vet inte hur mycket det kostar och så såklart, så jag ska inte uttala mig om något jag inte vet.

I vilket fall som helst så tycker jag att det är väldigt synd att det inte lönar sig. Hoppas dessutom att finölen verkligen är en uppåtgående trend så att vi får se er från TWC och annat trevligt folk på sådana här mässor också!

Och ja, julmusten är riktigt trevlig!

Erik sa...

Ruggoop är helt klockren i min mening! Klart nåt man måste lägga vantarna på ett par flaskor av. Roligt med Christiania loggan också :)

Anonym sa...

Angående mässor - skulle vi åka och betala (notera att det aldrig är gratis och inte mer gratis att åka på mässor då alkohol är med i bilden) alla mässor vi blir inbjudna på skulle vi inte kunna brygga någon öl. Alternativt av snällhet anställa ett antal människor och sedan gå back på det hela rejält.

Vi på Ocean har de senaste åren valt Passion För Mat i Göteborg där vi möter trevliga människor, utställare och vanliga intresserade - men att säga att det är en kassako trots närheten är att överdriva.

Tänk lite längre då det saknas bryggerier på alla dessa mässor som finns. Vi arbetar och har inte alltid tid att gå back för nöjes skull.

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg

Kristopher sa...

Erik - Ja, den är riktigt trevlig! Haha ja, faktiskt - och lite otippat.

Thomas - Först och främst ber jag om ursäkt och tycker att det är tråkigt att du verkar ha tagit illa upp.

Som jag skrev i kommentaren ovan så vet jag inte vad det kostar att stå på mässa så det uttalar jag mig inte om.

Sen så var mitt inlägg inte på något sätt ett påhopp på varken bryggerier eller importörer. Det jag menar, som jag också skrev i kommentaren ovan, är att jag tycker att det är tråkigt att folk fortfarande sätter vin framför öl.

Ett tydligt exempel är hos en av ostmontrarna där man gav exempel på olika sorters vin att dricka till osten, när man lika bra kan skriva IPA + Gruyére. Just en sån här mässa är ju ett ypperligt tillfälle för mat- och dryckesintresserade att vidga sina vyer och prova nytt.

Återigen - ber om ursäkt att du tog illa upp och hoppas att det är no hard feelings.

Kristopher

Magnus, TWC sa...

Det Thomas menar är att det tar mycket tid och att det inte är gratis att medverka på olika mässor så det gäller att välja de evenemang som passar bäst för sin verksamhet.
Gällande denna mässa så kostar det 10470 kronor (ex moms) om man har 6 kvm och två personer i montern. Från varje inlöst kupong får utställaren behålla hela 4 kronor (inkl moms) av de 14 kronor som en kupong är värd. Lägg till transport, eventuell logi, lönekostnader och andra utgifter, tre dagar på mässan, arbetet före och efter mässan. 
Med enkel matematik så blir summan den att vi inte jobbar gratis med att skänka bort vår öl där merparten av de 6000 besökarna är där för tandpetarna som sätts på gratismaten. Inget ont om mässan men den passar inte oss och förmodligen inte många andra importörer/producenter heller. 
Tar vi SBWF så hade det kostat det tredubbla plus resa, logi, lönekostnader och annat. Frågan är hur många utställare som egentligen går plus om man räknar kronor och antal nedlagda arbetstimmar?

Kristopher sa...

Åter igen - Jag förstår (nu) att det inte är lönsamt och det är fortfarande inte så att jag försöker hoppa på er på något sätt. Det känns som att jag bara skriver samma sak hela tiden.

Jag förstår vad ni båda skriver och jag hoppas att ni förstår att jag inte är emot er och att ni förstår vad jag menar med t.ex. ostmontrarna.

God kväll.

Magnus, TWC sa...

Ville bara ge en prisbild på kostnaden för att ställa ut.
Absolut är jag med på osten. Malmö Brygghus hade ju förra året monter sidan om Möllans Ost om jag inte är helt fel på det. Deras cacaoporter och veteöl var klockrent till parmesanost.

Anonym sa...

Ville bara förtydliga hur det ser ut på marknaden av mässor idag - tog inte illa upp alls - men vill bara sprida lite info om hur det ser ut. Vi har valt en mässa som sagt (Passion för Mat Göteborg) och där går vi också back (även om vi inte räknar med löner mm eftersom vi är tre delägare som arbetar i bryggeriet).

Så vi på Ocean har valt att brygga öl istället - bör också noteras att all Ocean bryggs hos oss här Göteborg - och detta är också vår kärnverksamhet.

Mässor är kul men dyrt och som aktiebolag får man väga pros and cons...

Vänliga ölhälsningar
Thomas Bingebo
Oceanbryggeriet Göteborg