Söderns stolthet - Gumbo!

Nu jävlar! Igår lagade jag och ett par vänner en maträtt vi alla velat göra och prova länge, länge, länge. Vi är alla intresserade av matlagning, i synnerhet bastant, rustik och "hantverksmässig" mat, ordentlig husmanskost, storkok och långkok, ja, ni fattar. Därför kände vi att det äntligen var dags att ge sig på den amerikanska söderns flaggskepp - Gumbo!

Man brukar säga att det finns två varianter av Gumbo (Creol och Cajun) och vi har gjort Cajun. Vi har gjort allt vi kunnat för att göra den så "äkta" som möjligt. Vi har i kyckling, jumboräkor, andouille, den heliga treenigheten (paprika, lök, selleri), hemgjord kycklingbuljong och vi fick tillochmed tag på okra! Det är egentligen bara det som har hindrat oss tidigare, okra. Det kan vara lite knepigt att få tag på, men det finns ibland på välsorterade asiatiska butiker. Vanliga matbutiker tar sällan in det, och när man väl får tag på det så är dom oftast inte så fräscha som man vill ha dom. Vi hittade ett paket på Asia Trading på Möllan i Malmö, hur fräscha och fina som helst! Okra har en rätt så lätt smak som påminner om zucchini, men det är inte det som är det viktiga med den. Det är nämligen så att när man kokar okra så utsöndrar den en vätska som fungerar som redning, det vill säga att det gör att grytan tjocknar. 

Då sätter vi igång. Till vår gumbo använde vi:
1 hel kyckling, alla ätbara delar skär du bort och skrovet gör du buljong på
2 kg skaldjur, vi använde jumboräkor och krabba
500 g Andouille, vi köpte vår på Korvhuset som finns i Malmö och Lund, går även att använda Chorizo om du inte får tag på Andouille
2 paprikor, välj din egen färg
2 stora gula lökar
1 stånd selleri/5 stjälkar
3 solo-vitlökar
500 g okra 
Kajunkrydda, brukar finnas kajunblandningar i större matbutiker
Cayennpeppar
En kruka persilja
Hemgjord kycklingbuljong, vi hade ca 1,5 liter
Vatten för att spä gumbon till rätt konsistens

Men först ska du göra roux. Till det behöver du lika delar vegetabilisk olja och vetemjöl, för sex personer tar man ungefär 1,5 dl av var. Detta ska sakta värmas under konstant omrörning, det får under inga omständigheter brännas vid, då får du göra om det. Så mörk som möjlig ska den bli. Lukten påminner lite om jordnötssmör. Vi la sedan i lite lök och paprika för att den ska svalna fortare.. Olja blir riktigt varmt så det tar en liten stund, men fortsätt röra. Återigen - bränn INTE!


När detta är klart börjar vi på riktigt.
1. Hacka och skiva korv, lök, paprika och selleri 
2. Förstek korv, lök och paprika
3. Blanda roux och buljong, börja värma upp och tillsätt kyckling, korv, lök, paprika och selleri
4. Krydda med kajunkryddan, koka upp och låt sjuda i ca 1,5 timmar
5. Medan du väntar - drick något gott!


6. Tillsätt krabban, låt fortsätta sjuda i ca 30 minuter till


7. När gumbon har kokat i ungefär 2 timmar sammanlagt tillsätter du jumboräkorna
8. Klipp i persiljan, salta, peppra och krydda efter smak och när räkorna blivit rosa är maten klarServera med ris och en god öl. Jag drack en To Øl Final Frontier till och den gjorde sig ganska bra till denna rätten. Välhumlad och fruktig öl mot en varm och kryddig gryta. Vi hade i lite för lite cayennepeppar så gumbon hade inte riktigt det stinget vi ville ha, men det var ändå en fantastiskt god maträtt som jag mer än gärna gör igen.

Ingredienserna kan varieras i oändlighet, så länge man har i alla de viktiga sakerna jag skrev tidigare. Kyckling, korv, jumboräkor, den heliga treenigheten och okra. Vissa väljer att lägga i bacon som jag tror kan bli bra, även majs fungerar nog också bra. Prova dig fram!Kommentarer

Johan sa…
Det vore så nice att åka på en ordentlig öl- och matresa genom USA, de har ju så himla mycket matkultur man skulle vilja utforska.
Jonas sa…
Shit vad gott det verkar
Obalanserad sa…
Grymt! Riktig riktigt grymt!
Emma sa…
Gott med riktigt långkok och vilka härliga smaker!! Riktigt kul med en öl-blogg förresten!
Kristopher sa…
Johan - Ja, det hade varit en galen upplevelse. Matkulturen där är ju så sjukt varierande från stat till stat, hade varit riktigt mäktigt att göra en riktig mat- och ölresa!

Jonas - Det var det också! Prova själv!

Anton och Emma - Tackar så mycket! :)
Gyllenbock sa…
Låter verkligen gott, nästa gång ringer jag på. :)
Jonas sa…
Det såg riktigt fint ut, synd att man inte har tålamod att''tokbaga''på det där sättet.
Jag åt rätten i fråga på en numera insomnad bryggeripub i Honolulu, kanongott.
Förra året fanns det i personalmatsalen på jobbet...inte så kul...
Kristopher sa…
Gyllenbock - Du är välkommen :)

Jonas - Det var det verkligen också. Tålamodet hittar man när man tar några öl mellan varven.. :)
Honolulu låter riktigt trevligt, personalmatsalen känns däremot inte riktigt lika trevligt, haha.

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Burgare, metal, hemfärd