tisdag 9 april 2013

Öl i Hamburg del 1: Shopping på Bierland

Hamburg är en stad jag bara passerat i förbifarten på väg hem från vår lilla eurotrip för ett par år sedan, men med tanke på att det ligger runt 5 timmar hemifrån oss så är det nästan konstigt att vi inte tagit en weekend där tidigare. Jag menar, det är ju tillochmed närmare än Stockholm för oss skåningar. Därför tänkte vi ta tillfället i akt och faktiskt ta den där weekenden nu när vi ändå skulle ner och handla inför det stundande bröllopet.

Jag kompade ut ett par timmar tidigare från jobbet i fredags och vid 13-tiden satte vi oss i bilen med kurs söderut. Vi anlände i Rödby lagom till båten som gick 15.15 och var således i Tyskland redan precis efter 16, ungefär två timmars körning till sen var vi i Hamburg! Jävligt smidigt faktiskt, framförallt om man dessutom har Brobizz och kan glida förbi dom långa köerna med folk som betalar manuellt vid bron och båten. 

Väl framme i Hamburg började vi leta oss inåt stan vilket inte var det lättaste.. Nog för att det är en storstad och man kan förvänta sig en del trafik, men det var fan lika jobbigt att köra här som i Bryssel! Enkelriktat åt alla möjliga håll, förbannade tyskar överallt som skulle fram, tusentals trafikljus och mycket suspekta korsningar.. Vilket jag ändå tycker är konstigt då Berlin är lika enkelt att köra i som Ängelholm, typ. Men men.

Vi skulle checka in på hotellet, men vi hade skrivit ut en karta sedan tidigare och såg att ölbutiken Bierland som jag ville besöka verkade ligga lite avsides, så vi kunde lika bra passa på att köra dit innan vi checkar in.. Så slipper vi gå den biten iallafall. Sagt och gjort, och några minuter senare anlände vi till den lilla butiken på Seumestrasse 10.


Väl inne i butiken blev vi bemötta av ägarinnan som kan vara en av dom vänligaste människorna jag någonsin träffat. Med ett stort intresse för öl så hjälpte hon oss med vad vi än ville ha, guidade oss runt den lilla butiken, småsnackade om allt möjligt på sin knackliga engelska och hela tiden med ett leende på läpparna. 

På Bierland finner vi mängder av tysk öl jag aldrig sett tidigare. Mycket traditionellt så som bockar, zwickelbier, keller bier och steinbier, men även mängder av veteöl, pilsner samt en ganska stor mängd internationell öl från bland annat Sierra Nevada, Sam Adams,  och så vidare. Jag strosade runt i den lilla butiken en stund och plockade på mig den ena tyska ölen efter den andra, dom allra flesta till mycket förmånliga priser (dom internationella var av naturliga skäl lite dyrare, men det är ju inte dom jag var ute efter ändå).. Dom flesta låg mellan £1.20 - £3.50, där dom dyraste är väldigt icke-traditionella nya tyska hantverksöl från bland annat Hopfenstopfer och Schoppe som brygger ett par helt okej IPA's, bland annat. 

Ett tiotal öl fick följa med därifrån, och det är väl värt att notera att dom inte tar kort utan det är cash som gäller. Av någon konstig anledning så är det många tyska ställen som bara tar kontanter, så tänk på att alltid ha det på er. Vi tog ut typ £150 och hade på oss vilket räckte jävligt länge då ölen i Tyskland sällan är särskilt dyr, även ute på puben.

Efter shoppingen körde vi upp till hotellet och checkade in, gick en runda ner i stan och tog en bit mat.. Inget speciellt, sen tillbaka för lite välbehövlig sömn. Morgondagen bjöd på en lite längre runda med stopp på tre ölställen, men det får ni läsa mer om i senare inlägg!

2 kommentarer:

Gyllenbock sa...

En fantastisk butik det där, ägarinnan är verkligen genuint trevlig och pratsam. Tänk om priserna vore lika låga i Sverige som i Tyskland, det hade varit fint för levern.

Kristopher sa...

Yep, riktigt kul butik! :) Ägarinnan var galet hjälpsam och snackig, tänk om alla hade varit så. Priserna var verkligen inte fy och skam heller. Jag kollade förvisso inte var den importerade ölen kostade, men ändå!