måndag 22 april 2013

Mjödmåndag: Mjödhamnen Päron till tvilling

Päronmjöd, hur ofta dricker man det? Inte ofta! Tur för oss skåningar att det finns på hyllan på Systembolaget Väla i Helsingborg då (ni uppåt landet kan förstås också köpa det, finns att beställa styckvis på Systembolagets hemsida). Mjödhamnen står med sina över 40 brygder för den bredaste portföljen av mjöd i Sverige, utan tvekan. Och då är inte ens importmjöden medräknade.

Denna måndagens mjöd är som sagt smaksatt med päron, eller det innehåller 20% päronmust, närmare bestämt. Liksom samtliga av Mjödhamnens egna mjöd så kommer detta på en avlång, vacker 75 cl flaska med en grymt snygg glaskork. Halvsött, 13,2% starkt, etc. Jag låter Mjödhamnen själv presentera det närmare. Här nedan är ett utdrag från hemsidan

"Det här är ett väldigt intressant mjöd om det kontrasteras mot ”Kullabrygden”. Båda mjöden är nämligen gjorda på samma honung, och båda är halv-söta, men med den väsentliga skillnaden att det här mjödet även innehåller 200 liter päronmust. Päron skapar dock inga alltför skarpa kontraster, varför skillnaderna blir högst subtila. Ett fruktigt bett i övre gommen, och något högre beska är de tydligaste spåren av päronen, men samtidigt undertrycks de något ”päronaktiga” tonerna från inslagen av lind- och hallonblom i honungen, vilket gör det hela lite förvirrande."


Mycket ljust gult, klart mjöd helt utan skum. Ser ut som vitt vin, mer eller mindre. 

Doften är söt, kryddig och bjuder på honung, övermogna päron (tänk Anjou), olivolja, klöver/örter, svartpeppar, bark och cognac. Över 13% och alkoholen gör sig absolut påmind, dock utan att ta över.

 Munkänslan är väldigt len, nästan helt utan kolsyra. Minimala bubblor finns och dansar lätt över tungan, men det är väldigt lite. Smaken är också väldigt len och förvånansvärt svag jämfört med doften. Övermogna päron återkommer, så även ljus honung tillsammans med en lätt syrlighet, tänk omogna gröna vindruvor.. En del örter likaså, men framförallt så är det väldigt fruktigt.

Å ena sidan så är detta mjödet ganska endimensionellt, men å andra sidan är det så snyggt balanserat att det inte gör något. Väldigt elegant, som vanligt från Mjödhamnen.

Inga kommentarer: