måndag 20 februari 2012

Lagunitas Imperial stout

Sedan jag blivit ordentlig ölnörd måste jag säga att antalet i-landsproblem jag stöter på har ökat avsevärt. Allt från prioriteringsbekymmer vid inköp till att favoritglaset inte är diskat till vad jag nästan vill klassa som det värsta av alla: Jag har ju inget jag kan dricka själv, dessa vill (eller "måste") jag ju dela med någon (läs Kristopher.)! Det senaste problemet brottades jag med denna söndag, eftersom jag jobbar kväll imorgon och kan sova länge så tänkte jag passa på att avsluta veckan med något extra.

Till slut så kom jag fram till att Lagunitas Imperial stout, den vågar jag nog öppna själv. Såklart är det en bomber, 65cl, flaska på 9.9% men eftersom jag redan har ordnat mat, städat, tvättat och fixat så kan jag sova bort halva dagen imorgon om det skulle vara så... Jag slår upp ölet och läser efter ett tag på lite om det. Enligt Lagunitas hemsida så ligger den på 10.14%, medan min flaska tydligt säger 9.9% och såklart finns det ingen datummärkning så jag blir inte klok på om det är en färsk eller en äldre flaska. Hur som helst så ser den ut såhär:

I upphällningsfasen var den något transparent och såg lite tunn ut, tyvärr. Med ett par fingrar högt i glaset så ser det ut som den eftertraktade motorljan, om än något lättflyttande.

Med glaset vid näsan hittar man kaffe, lite choklad och en trevlig sötma. Den är inte så tungt rostad som många stouts i doften, men heller inte så söt som andra. En bra balans mellan de båda. Jag själv är ingen fantast av humliga imperial stouts så avsaknaden av humle i doften ser jag som något positivt. Sötman är svårplacerad, den drar lite åt gräddkola och ljus choklad. Lite, lite lätt ton av chark och aska.

Även på tungan är det total fokus på malten, vilket medför att den är ganska snäll i smaken. Det finns rostade toner av kaffe, både ljus och mörk choklad, lite chark och aska som i doften men något träigare. Något som också dyker upp är en mycket, mycket lätt sötsur bärig nyans vilket livar upp ganska mycket och passar bra ihop med den lilla alkoholkyssen som avslutar smaken. Det är en ganska mild eftersmak, men som är förvånansvärt långlivad. Det är långt ifrån den fylligaste av stouts utan att vara tunn, men det förvånar att den ligger på så pass hög alkoholhalt som 9.9%.

Jag hade ganska låga förväntningar men det här är betydligt bättre än väntat, det är inte ett speciellt upphetsande öl, men är du sugen på ett bra öl utan att det nödvändigtvis är något extravagant eller banbrytande så kan du skatta dig lycklig ifall du får fatt i en flaska. Priset var 48 danska pengar för 65cl vilket gör den riktigt prisvärd, ett öl jag rekommenderar.

Betyget sätter jag till 7.5 av 10, riktigt gott och prisvärt!

2 kommentarer:

Hannes sa...

Härligt, jag jag ju en flaska stående i ölskåpet.. Då har jag något att se fram emot!

Gripen sa...

Trevligt, det önskar jag att jag också hade!