torsdag 16 februari 2012

Gripen ansluter och några öl från kommande släppet

Först ut tänkte jag säga att Gripen numera kommer att blogga här hos mig! Vi har diskuterat detta lite fram och tillbaka, och eftersom många av de eskapader vi är ute på är vi ute på ihop, så varför inte blogga ihop då? Eftersom vi skriver på lite olika sätt så blir det ju även lite rolig variation för er läsare och antagligen mer aktivitet här på bloggen. Välkommen!

Och nu till ölen. De tre öl vi drack igår köpte vi genom privatimport för en tid sen, men häromdagen visade det sig att dom även kommer på det exklusiva släppet den första mars. Första ölen var en amerikansk saison, även kallat farmhouse ale, bryggd med en massa tysk humle och belgisk saisonjäst.


Stillwater Autumnal. Vi hade rätt så höga förväntningar och jag måste nog säga att dom tyvärr inte infriades. Stickig munkänsla med en fruktig smak av jäst, bröd, gräs och lite karameller. Det känns som att dom verkligen velat brygga den som en traditionell öl, det är inget som sticker ut och är extremt eller för mycket. Rätt lagom öl, om än lite trist. Väl värd ett köp om ni är intresserade av saisons dock!

Nästa öl är ytterligare en saison/farmhouse ale från Stillwater. En mörk sådan, som heter Existent. Även här rätt så höga förväntningar, även om dom kanske sänktes lite av Autumnal. Men här infriades dom! Kanonbra öl tycker jag. Stillwater själv beskriver den som en djup öl och jag är beredd att hålla med.Riktigt snyggt mörkbrun är den iallafall med en grym och krämig skumkrona som stannar länge. Även här en rätt så stickig munkänsla och fruktig, örtig smak med kaffe, lakrits, honung, citrus och kakao. Mycket bättre än Autumnal var vi överens om, ett definitivt köp den första mars!

Den sista av de tre blev Alesmith Grand Cru som är en av Alesmiths två året runt-belgare. Den andra är förresten Horny Devil, får väl se om man kan komma över en sån flaska någon dag. Grand Cru är en belgian strong ale bryggd med trappistjäst och candisocker.


Stor bubblig skumkrona, mycket större än vad jag väntade mig! I doften har vi bränt socker, fikon, plommon och belgojäst. Förvånansvärt tunn kropp tycker jag, jag hade förväntat mig något tyngre. I smaken finner vi i stort sett samma saker som i doften. Trevlig öl, men vi undrade lite hur ung/gammal den var för det stod ingen datum på flaskan. Jag tror att jag ska köpa en eller två vid släppet och lagra, den är ändå på 10% så det kan nog vara ett intressant lagringsmaterial. 

Så där har ni tre tips inför den första mars!

7 kommentarer:

Anton sa...

Kul med Gripen här! Tror dock inte jag kommer köpa nån av de där, fan ser ju ut som minst 10 fingrar skum och det är lite för mycket för mig...... ;)

Kristopher sa...

Jajamen! Ska bli roligt! Nej det är fan sant, synd att man inte visste det i förväg ;)

Anonym sa...

Tyckte först det stod "Gripen anhållen" i rubriken, vilket hade varit lite kul.

Kristopher sa...

Haha, det hade varit väldigt kul! Men det kommer väl en annan gång!

Delreich sa...

Så Autumnal är inte så speciell...
Vilket vore att föredra, fem flaskor Dupont (eller två + 80kr kvar) eller en Autumnal?

Kristopher sa...

Om det vore mitt val och jag inte druckit Autumnal tidigare så hade jag tagit den, mycket för att jag tycker det är roligt att prova nytt.

Autumnal är absolut inte dålig, men visst, Duponten är väl egentligen bättre, men det är ju roligare att prova något man kanske inte får tag på efteråt :)

Gripen sa...

Autumnal tycker jag var "roligare" än bra på något sätt. Den var absolut inte dålig, men inte den smakupplevelse jag hade hoppats på heller. Jag tycker att för den som vill vidga sina vyer lite och prova något väldigt annorlunda så är det ett bra köp, framförallt om man kan dela flaskan med någon.

Alesmiths Grand cru är det öl som även jag eventuellt köper en flaska till av. Vi var överens om att den påminner väldigt mycket om North coasts grand cru, som kom på bolaget för ett par månader sedan, fast utan den extra agavesötman och fat-tonerna. Gillade man North coasten så gillar man nog denna också!

Anton: Tackar! Tror detta kan bli kul, för som Kristopher sa så gör och dricker vi ändå nästan allt kul tillsammans redan. Därför blir det nog bättre att även äls... blogga tillsammans också!

Och anhållen lär jag som sagt bli vilken dag som helst nu...