tisdag 28 februari 2012

Rapport från lördagen med bland annat Vellinge Beer!

Här kommer då den ack så efterlängtade (iallafall av Henning!) rapporten från i lördags där vi började lite lätt hemma hos Gripen med två öl innan vi drog till Vellinge. Två väldigt bra öl vill jag tillägga, en fantastiskt bra amber ale med massor av tallskog från Maine Beer Co. vid namn Zoe och en lätt, blommig och fruktig saison från Hill Farmstead som heter Vera Mae. Den sistnämnda hade för övrigt ett jävligt häftigt skum.Vera Mae utan och med bottensatsen!

Känns som en bra start på dagen va? Härefter tog vi oss ner till Vellinge (tack för skjutsen, moder Grip!) och anlände vid 14-tiden. Det var fortfarande inte jättemycket folk, vilket innebar mer plats och mindre kö för oss! Vi slår oss ned längst ner i hörnan av lokalen där vi finner Balder med sin laptop och liveuppdatering via Ölrådet. Jag ser även andra bekanta så som Victoria från Helsingborgs Hembryggargille. Sen går vi på ölen.

Första montern stod Stockeboda Gårdsbryggeri för, ett bryggeri som jag tycker att det kastas lite väl mycket skit på. Dom hade med sig bland annat sin pils, IPA, julöl och jubileumsöl. Den sistnämnda fick bli min första öl på festivalen och jag tycker att den var rätt schysst! En hel del kolsyra som i de flesta av Stockebodas öl, men fint maltig och karamellig.


I nästa monter hittar vi värdarna för dagen, inga mindre än TWC Dryckesutbildning. Det Lille Bryggeri, Brewbaker, Worlds Smallest Brewery och Xbeeriment var några av bryggerierna som fanns representerade. Lite snack och lite öl, jag fick i mig bland annat Det Lille Bryggeri fatlagrad Abbey Ale som var riktigt, riktigt bra och en Winter Bock av Brewbaker som också var utomordentligt trevlig. 


Det börjar trilla in lite mer folk nu och stämningen är god! I den tredje och sista montern hittar vi allas våra Brekeriet med sin spännande arsenal av franska och belgiska öl och cider. Även Früh Kölsch står stolt mitt på bordet. Jag provade bland annat två öl från Abbaye de Rocs. Grand Cru som var kryddig, maltig och fruktig, och Brune som var maltig, bitter och karamellig, mycket goda båda två. Dom finns dessutom i Mixpacket som finns på beställningssortimentet vilket gör att jag har ett par hemma som nu kommer att lagras.. Ska bli väldigt spännande att se hur dom ter sig efter en tid i skafferiet!


Provade även Cidre Bouché du pays d'Othe från La Ferme d'Hotte, en riktigt jävla god cider med massor av äpple och stall. Den var så övertygande god att jag beställde ett cidermixpack när jag vaknade på söndagen, det borde du också göra!

Nu har det gått ett par timmar och vi börjar känna oss klara så vi traskar ner till bussen och tar oss in till Malmö och Green Lion Inn för käk och mer öl. Jag börjar lätt med en Corniston Old Man på cask och inväntar burgaren som avnjuts med en Doggie Style Pale Ale från Flying Dog. Den satt där den skulle.

En St. Bernardus Abt. 12 senare så bestämde vi oss i sällskapet för att dra in en öl att dela på, Green Lion har ju en hel del kul storflaskor. Efter lite dividerande fram och tillbaka så föll valet efter en stund på Alesmith Decadence 2010. Det var fan inget dåligt val, oh lord vilken öl! Riktigt kraftfull. Fikon, choklad, smörkola, tobak, dadlar. Mmm.. 


Den satt vi med en stund, sen blev det en sväng till Bishops Savoy också, det är ju ändå lite av ett måste.

Här intogs bland annat De Molen Kopi Lewak, kaffe all over that shit. Bokstavligt talat. Jag är fortfarande imponerad över Bishops Savoy's ölutbud, det måste vara det mest intressanta ölutbudet i Malmö! Faten är inte alls tokiga heller. Härefter blev det Alvinne Gaspar och sen avslutade vi kalaset med Southern Tier Iniquity, en kebab och tåg hem.

Allt som allt en jävligt bra dag och kväll, tack till TWC om styrt upp festivalen och tack till alla andra inblandade som gjorde dagen helt suverän!

2 kommentarer:

Johan sa...

Jag beställde in en Decadence 2010 på en studentpub i Uppsala i höstas. Bra bira som sagt. Lite synd att jag pga vissa omständigheter "fick lov" att suga i mig hela flaskan på ca 30 minuter :)

Kristopher sa...

Riktigt bra öl, men kanske lite mäktigt att sänka en hel ensam.. På så kort tid dessutom :)