Mikkeller / Stillwater Rauchstar

Rököl.. Denna fantastiska ölstil som ihop med doppelbock representerar det bästa Tyskland har att erbjuda i ölväg i min mening. Något underrepresenterad i ölnördskretsar dessutom. En ölstil om inte behöver göras svår och komplex för att bli bra utan vanligtvis är som bäst när den är enkel, rökig och från Bamberg. 

Fast nu är det så att just denna ölen i recensionen är inte från Bamberg utan är bryggd hos Fanö i Danmark av de två flygande bryggerierna Mikkeller och Stillwater. Det är en stadig pjäs på 10,8% med flera sorters tysk malt och amerikansk humle. Jag drack den (två gånger) på Fermentoren tidigare i somras och tyckte då att den var hur grym som helst. Men då hade jag druckit öl hela dagen så smaksinnet kanske var lite rubbat.. Eller var det? 

Här brukar jag skriva någon sorts commercial description men jag hittar fan ingen till denna ölen tyvärr. Sånt är livet ibland.


Först och främst - grym etikett. Även om jag inte alltid är ett fan av Keith Shore's stil så gillar jag ändå vissa av hans skapelser, denna inräknad. Den är liksom tung och tydlig på något sätt och beskriver ölen på ett rätt bra sätt utan att behöva använda ord. Fast jag gillar definitivt etiketten på den gamla versionen av ölen bättre, black metal-inspirerad och riktigt jävla snygg. Den jag dricker idag är alltså den nyare versionen av ölen med lite högre alkoholhalt bland annat, den gamla har jag inte druckit.

Nåväl, nog raljerat om etiketten. Ölen är faktiskt snygg den också. Mörkt, mörkt brunsvart med lite rosenrött skimmer om man håller upp den mot ljuset. Tjockt beige, lite smutsbrunt skum lägger sig som ett lock över ölen och stannar kvar där länge. Exakt hur länge vet jag inte för att ölen doftar så gott att man inte kan hålla sig ifrån att dricka den så fort man hällt upp. 

Näsan fylls av en maltig och fyllig doft med lägereld, torkat kött, blött trä och mängder av tysk malt. Fantastisk doft, och även om den kanske inte kommer upp i de riktigt höga divisionerna som exempelvis rököl från Aecht Schlenkerla så fylls jag snabbt med välbehag och lusten att dricka mer och mer blir bara större och större. Att den nästan ligger på 11% är inget som märks i doften överhuvudtaget. 

Munkänslan är fyllig men samtidigt lätt, kolsyran är precis lagom för en öl i den här stilen. Massor av olika smaker virvlar runt i munnen och här känns alkoholen av mer, även om det inte är på ett negativt sätt. Ölen är besk och rökig med smak av chark, massvis av tung, mörk malt, kakao och bränt träflis. Eldig finish som värmer på bra. 

Perfekt val av öl efter att ha kört hem från jobbet i vad jag kan kalla den första riktiga vinterdagen under denna hösten i Skåne. Detta är i min mening ett fenomenalt rököl, eller man kanske ska säga imperial rauchbier/schwartzbier eller något sånt istället.. Den faller ju inte riktigt inom ramen av de klassiska tyska rökölen utan är mer en boostad version av den. Och även om den kanske inte är lika bra som t.ex. Aecht Schlenkerlas fantastiska Urbock så är det definitivt en grymt stabil öl som jag gärna har och värmer mig med i vinter.

Och på tal om Aecht Schlenkerla Urbock.. Det är ju en säsongsöl som tappas någon gång nu på slutet av året, så den bör dyka upp på våra svenska pubar så småningom. Håll ögonen öppna, för den vill ni verkligen inte missa. Sanslöst bra öl. Jag vill tillbaka till Bamberg.

Kommentarer

Hubbabub sa…
Stillwater / Mikkeller 'Rauchstar'
-
A Scandinavian smoked ale brewed with applewood smoked malt and loads of resinous hops.. Like a heavy metal BBQ in a pine forest.
Kristopher sa…
Tackar för det!

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Vinkyl till lagring av öl?