Öresund runt

I helgen var det dags för lite kvalitetstid med min bättre hälft. Lördagen började med att vi åkte in till Lund vid 09-tiden och köpte Öresund Runt-biljetter som man kan åka, precis som namnet antyder, Öresund runt på. Man kan åka ett varv, det vill säga en gång över båten mellan Helsingborg och Helsingör och en gång över Öresundsbron. 

Biljetterna finns att köpa på Skånetrafikens kundcenter i Malmö, Lund och Helsingborg och kostar 250 spänn. Ett trevligt alternativ om man har hela dagen på sig, det kostar ändå strax över 200 kronor att åka fram och tillbaka med tåget till Köpenhamn och på såhär sätt så kommer man ju även upp till Helsingör och vilka andra stopp man känner för.

Vi anlände till Helsingborg vid halv 11-tiden och tog första, bästa båt över sundet. Som alltid när man turar så blev det en grön Tuborg och två röda pölser med dansk senap och ketchup. Jag vet vad ni tänker, vad fan dricker man grön Tuborg för? För att man gör det på Helsingborg/Helsingör-båtarna! Och så äter man pölse till! Det är så det fungerar och varför bryta ett vinnande koncept?


Väl framme i Helsingör så traskade vi runt i en halvtimme ungefär i den lilla bottle shop-staden och såg bland annat en ny ölbutik som jag inte besökt tidigare. Backe Vin heter den och ligger nästan uppe på torget. 

Lite blandad dansk hantverksöl, ett par belgare och lite annat smått och gott fanns att tillgå. Det var inget som var särskilt intressant i lördags med tanke på att vi skulle ner till Köpenhamn efter det och där finns ganska mycket mer och roligare öl, men om man bara ska till Helsingör så är det absolut ett ställe man kan sticka inom.


Innan vi hoppade på tåget så gick vi förbi den gamla ostbutiken på gågatan. Där har jag många minnen ifrån, det var alltid ett givet stopp när man åkte över med morsan och farsan när man var liten. Jag minns att det var så gött att dra dit för det fanns alltid en massa ost som man fick smaka, himmelriket för en liten påg.

Himmelriket är det även för en stor påg, för jävlar vad mycket ost dom har. Utöver alla dessa mängder med olika sorters ost så finns även en charkdisk och längre in i butiken en massa vin. Tänk när vi kan göra så i Sverige, öppna en ost- och ölbutik? Tja, drömma kan man ju.
Jag köpte med mig en bit mimolette som vi kunde ha att snaska på under tågresan och sen hoppade vi på nästa tåg ner till Humlebäck och Louisiana där det för närvarande är en utställning med självporträtt från några av världens mest kända konstnärer. Detta hade vi kollat upp i förväg och tänkte att det kunde vara kul att besöka. 

Vi är inga kulturnissar i egentligen, men ingen av oss hade varit på Louisiana sen vi var små glyttar och om man ändå har tågbiljetten som tar en runt sundet så kan man lika stanna förbi, det är trots allt inte varje dag man har tid och lust att dra förbi ett konstgalleri av världsklass.


Inne på Louisiana får man inte ta bilder, men det var en riktigt trevlig utställning som vi strosade runt på i ett par timmar. Flera kända konstnärer som Picasso, Joan Miro, Edvard Munch, Arnulf Rainer, Dali och Matisse fick vi se några självporträtt av, men även några för oss nya förmågor som Chuck Close och Douglas Gordon fanns att beskåda. Konst är fan rätt mäktigt faktiskt. Det är iallafall ett tips för er som är i närheten. Utställningen finns kvar ett tag till och passar perfekt som en trevlig utflykt på andra sidan sundet, bara en halvtimme från Helsingör eller Köpenhamn.

Vi åkte ner till Köpenhamn och kände oss genast ganska hungriga. Efter en liten promenad genom Vesterbro landade vi på Café Obelix som ligger ett kvarter från Ölbutikken ungefär. Väldigt enkelt och opretantiöst ställe med schysst burgare och lite kul öl, främst från Nörrebro och Jacobsen. 


Mätta och belåtna blev det en sväng till Ölbutikken för att kolla in om där  var något nytt sen jag var där för två veckor sen. Det var inte alltför mycket, men lite var där. Ett par öl inhandlades, en sväng ner till Kihoskh för att handla ett par till och sen direkt ner på Mikkeller Bar. 

Där nere var det faktiskt förvånansvärt lite kul grejer på fat. Dom flesta ölen hade jag redan testat och/eller så var dom helt enkelt inte så jättekul. Det är första gången det händer mig och förhoppningsvis den sista. Ett glas var Mikkeller Jonge Lambic, K:rlek #2 och Amager Hr Frederiksen Kaffe edt., growlern fylldes återigen med den fantastiska Vesterbro Pils och sen kände vi oss klara på Mikkeller Bar för denna gången. Det är inte ofta det går så snabbt, får stanna lite längre och kolla in vad som är nytt  bland flaskorna nästa gång.


Nu var klockan runt 17.00 så vi var inte riktigt sugna på att dra hem än. En ytterst liten runda upp på Ströget innan vi insåg att alla affärer antingen var stängda eller höll på att stänga sen bort till Örsted Ölbar som det var alldeles för längesen vi besökte sist.

Örsted Ölbar ja.. Det är ett ställe som jag verkligen tycker om. Mikkeller Bar i all ära - det dit man går om man ska prova galna fatöl och gå genom en fantastisk flasklista, men det är till Örsted man går om man bara ska sitta och mysa med en massa grym öl. Den sköna atmosfären i den gamla teglade källarlokalen är så avslappnad och trevlig att jag hade kunnat bosätta mig där. Jag önskar att det fanns något liknande lite närmare hem. Det var faktiskt här en av mina första ölförälskelser tog vid, och det var ingen mindre än Rodenbach. Jag drack Rodenbach för första gången i New York några år tidigare och glömde sen bort den av någon anledning, men när vi sen besökte Örsted efter en tid så såg jag att den fanns där och då plingade det till.. Och kärleken var sann.
Dom hade lite kul grejer på fat denna lördag, bland annat en färsk imperial IPA från Rogue som jag tyckte var kanon. En av dom bästa Rogue-ölen jag druckit faktiskt. Även deras svarta IPA Daddys Little Helper föll mig i smaken. Kul att Rogue levererar, jag har alltid varit lite skeptisk till deras öl då dom aldrig har imponerat mig särskilt mycket. Lite som Anderson Valley faktiskt, fast Anderson Valley har fortfarande inte imponerat på mig. 


Nåväl, här satt vi ett tag och kollade på Arsenal - West Ham medans regnet fullkomligt öste ner utanför. Det var inte så värst mycket folk så vi kunde hugga två stora sköna fåtöljer att hänga i vilket inte alls gjorde ont. Tiden flög iväg och vi såg hur mörkret börjat falla utomhus, så det var väl dags att börja bege sig hemåt då. Ett snabbt stopp på Bishops Savoy i Malmö hann vi med (Dugges High Five drack jag, Dugges är kanske Sveriges bästa humlemagiker) innan det var dags för en gammal hederlig skånsk kebab och sen tåget tillbaka hem. 

Kort sagt en väldigt trevlig och mysig dag med tjejen, precis vad man behöver ibland. Och som sagt, om ni är på genomresa, besök eller kanske bor i Skåne, så är Öresund Runt ett perfekt tidsfördriv om ni har en lördag ni inte vet vart ni ska göra av.

Kommentarer

Fredrik sa…
Ser ut att ha varit en grymt trevlig dag.
Gyllenbock sa…
Örsted är verkligen mysigt, men ibland är det alldeles för mycket folk då de visar populära matcher. Meningen med ett sådant ställe är att det ska kännas som hemma, dvs inte alltför stimmigt.

Fint tips om tågkortet, jag har ju rest så lite så skamligt nog måste jag erkänna att jag aldrig varit inne i själva Helsingör. Ostbutiken såg minst sagt härlig ut.
Kristopher sa…
Fredrik - Det var det! :)

Gyllenbock - Ja, Örsted är fantastiskt. Man får försöka pricka in besöken när det inte är någon viktig match :)
Helsingör är egentligen inte så mycket att vara i, det är mest en Border Shop-stad (även om det är en ganska mysig sådan). Men om man har ett par timmar att slå ihjäl eller man kanske ändå befinner sig i Helsingborg så är det inte fel att åka förbi.
Mattias sa…
...och där var hela jag på bild!

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

Burgare, metal, hemfärd

En sista promenad i Denver innan hemfärd