söndag 7 oktober 2012

Öl i Stockholm del 4; Var ska man annars gå?

Sista och avslutade delen av förra helgens bravader. Efter en ganska sjuk eftermiddag hemma hos M2 begav vi oss som tidigare sagt bort till Akkurat för middag och öl. Tanken var att möta upp Gyllenbock och ta ett par kul öl med honom, men vi drog tyvärr ut på tiden alldeles för mycket så vi fick ta en rain check på det till slut. Nästa gång, Bocken?


Nåväl, vi trampade in på Akkurat och där var riktigt mycket folk. Nu var detta dessutom fredag eftermiddag så hälften av alla som var där var väl "vanliga after work-människor" medan den andra hälften var ölentusiaster. Det kunde man bland annat märka genom att lyssna på beställningarna vid baren. Varannan person beställde Staropramen och varannan Fou'Fune, typ. Kul iallafall, och man kan ju hoppas att någon av dessa pilsnermänniskor kanske provar något nytt när dom väl är där och gillar det. Ett steg på vägen om inte annat.

Uteserveringen var stängd vilket jag egentligen tycker är lite konstigt.. Det konstiga är inte att den är stängd på hösten, utan att den stängdes veckan före SBWF. Det finns säkert någon bra anledning till det för annars vore det mest onödigt att stänga den helgen innan en av, vad jag antar är, dom mest välbesökta helgerna under året. Det var inte ens speciellt kallt. Aja, som sagt så ligger det säkert någonting bakom det, lite nyfiken på varför bara.

Vi tog (naturligtvis) vars en Cantillon Fou'Fune och ställde oss nere i hörnet av lokalen där det inte var lika mycket folk som överallt annars. Fou'Fune på fat alltså, hur ofta händer det? Den var ju naturligtvis fantastisk, men jag hade faktiskt väntat mig mer aprikos, det är ju ändå en aprikoslambic. Den var ju, i vanlig ordning, rejält sur med enormt stalliga toner som det ska vara i en Cantillon och man kunde ana aprikosen men det var inte alls så mycket som jag väntade mig. Det var lite av en besvikelse samtidigt som att ölen var fantastisk. En lite paradox antar jag.

Nåväl, även Närkes Jolners Dricka provades och den var ju definitivt fantastisk. Handpumpad mjölkstout på 3,8% fullproppad med choklad, nougat, ekträ och annat mys. Otroligt bra. Det är något av det roligaste med Akkurat, förutom cuvée-källaren förstås, att dom alltid har handpumpad öl. För er som undrar så är handpumpad öl, eller cask som det också kallas, öl som kommer direkt ur tunnan det lagrats i utan tillagd kolsyra typ. På så sätt så måste barpersonalen själv pumpa ut ölen, därav namnet. För skåningar så brukar Bishops Savoy och Green Lion ha några varianter, främst brittiska bitters.

Jag gav mig även på några öl från brittiska Magic Rock, också på cask, när jag ändå var där. Det är ett bryggeri som jag läst en hel del hype kring så det var kul att äntligen få prova lite av dom. Jag provade deras stout Dark Arts som faktiskt påminde lite om Jolners Dricka och en pale ale som heter High Wire som var riktigt snyggt humlad, otroligt välbalanserad, båda riktigt trevliga.

Nu var det matdags, bordet intogs och vi ögnade genom menyn. Balder och Manker skulle ha musslor men jag var sugen på något mustigare så det fick bli burgaren även om man "borde" äta musslor på Akkurat. En Elysian Immortal IPA till det sen var middagen fullgjord. Nog för att jag har hört att musslorna ska vara grymma, men burgaren var fan inte att leka med den heller. Ihop med Elysians IPA var det en fenomenal måltid som jag hade kunnat göra om alla dagar i veckan.


Efter käket bestämde vi oss för att bara ta två eller tre öl till innan vi skulle bege oss vidare mot Oliver Twist, så vi gick ihop ett gäng och köpte en Cantillon Velomoteur. Detta är en lambic som Cantillon gjorde till Akkurats 15-årsjubileum, därav namnet Velomoteur som betyder moped på franska/belgiska. 

Grymt bra geuze naturligtvis, den påminde om den vanliga Cantillon Geuze faktiskt men förbättrad. Vinägersyra, gröna äpplen, citronskal och stall och annat mumsigt. Riktigt bra öl och inte alldeles för dyr heller för en sån här raritet.


Ytterligare blev det en tysk rököl från fat här innan vi stack vidare, Gasthof Kundmüller Rauchbier blev min avslutning. Jag är helt galen i tysk rököl och blir lika lyrisk varje gång jag får prova en ny och välgjord. Fantastisk ölstil som är alldeles för underrepresenterad i ölnördskretsar. Problemet är att när den representeras så ska den ofta göras med en massa krimskrams runtomkring och bli häftig till höger och vänster, vilket ibland kan höja tråkiga ölstilar enormt mycket men när det gäller rököl så är den oftast perfekt som den är tycker jag.

Vidare begav vi oss som sagt till Oliver Twist. Här var det ännu mer folk! Sittplatser kunde man glömma, uteserveringen var stängd och det var fullproppat på golvet. Vi lyckades beställa lite öl och hittade ett bord att hänga vid. Många bekanta ansikten dök upp här, delvis vänner som Blafa och Rafiki, men även folk från SKA, Camden Town, James från Brewdog och så vidare. Det blev alltså lite kändisspotting som sig bör i Stockholm.


Bells Two Hearted Ale lämnade ingen besviken, inte heller Blue Point No Apologies. OT har ett sjukt häftigt ölsortiment, massvis av galna amerikanare som inte går att få tag på någon annanstans, såvida man inte åker till USA och dricker dom där. Några fler Elysian intogs bland annat och den som lämnade störts intryck var deras Idiot Sauvin. Som namnet antyder så är den rejält humlad med Nelson Sauvin och den var riktigt grym. Blodapelsin, citronskal och citrongräs balanseras snyggt upp av mjuk och fyllig toffee. Om ni bara ska prova en Elysian i år så prova Idiot Sauvin, det är min åsikt.

Strax efter tolvslaget var det dags att stänga så vi ringde till Mange från TWC/Elixir och kollade vad dom gjorde. Dom satt på Akkurat som också skulle stänga snart, men vart går man då? Vilka ställen i Stockholm har öppet längre än 01.00? Inte många med ett respektabelt ölsortiment kan jag ta och berätta, men då fick vi höra att Bishops Vasagatan hade öppet till 03.00 och där var tydligen fullt ös.

Så vi traskade ner till Akkurat och mötte upp Mange, Thorsten och några av bryggarna från Elixirs enorma monter och begav oss ner mot stan. Väl framme på Bishops så var det mycket riktigt fullt ös! Folk överallt, både nya som gamla ansikten. Även här stötte vi på David från Struise och denna gången bara garvade han när han såg oss.

Efter ett glas av Närke Slättöl så var klockan runt 02.30 och vi började känna oss lite sletna så det var dags att fyllekäka på Max och sen bege sig till hotellrummet för välbehövlig sömn. Max fick det bli ja, dagen före åt  vi på ett kebabställe och kunde bara konstatera att kebab är inte Stockholmarnas grej. Håll er till era mosbrickor och tunnbrödsrullar så kan vi i Skåne sköta kebab och falafel. Det bli bäst så, för alla inblandade.

Lördagen blev tung, vi missade frukosten igen och fick kämpa med att släpa våra tunga och bakfulla kroppar ett kvarter till flygbussen som skulle ta oss till Arlanda. Vid 13-tiden åkte vi hem och vi kände oss båda väldigt nöjda med denna (jag tycker inte om det här uttrycket men det passar ändå in här) episka resa.

Tack till alla som var med och gjorde detta till en minnesvärd helg! Det är tabu att säga det, men jag saknar faktiskt Stockholm lite grann redan.

4 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Vi tar nya tag nästa gång, inga problem. Det är ju lite smårörigt då det är ölfestival.

En massa regler vad gäller uteserveringar, synd att de inte kan ha öppet året runt, vore mysigt likt en winter garden eller något liknande.

Kebab äter jag nästan aldrig i Stockholm, blir bara besviken. Kan inte förstå varför det är så stor skillnad?

Hade jag drucit lika mycket öl som ni så hade jag nog inte skrivit dessa rader just nu. :)

Anonym sa...

Det var grymt trevligt att träffa er på OT! Ser fram emot nästa gång.

Balder sa...

Bocken. Håller helt med, kebab ska käkas i södra sverige!
Haha, det blev ganska mycket öl faktiskt.

Hemskt kul att träffa dig också Manne. Nästa gång får vi byta lite hembrygder!

Kristopher, på lördag är vi på det igen!

Kristopher sa...

Bocken - Minst sagt rörigt, och intensivt för den delen! Ja det hade passat dom bra tror jag, synd att det inte kan vara så.
Jag har ingen aning gällande kebaben, det är ett mysterium! Haha ja, mycket öl blev det. Men det var gött! Snart Köben, då blir det nog ett par goa också!

Manne - Ett stort nöje att träffa dig också! Får se till att ses snart igen.

Balder - Ja, lördag kommer bli riktigt galet!