torsdag 19 april 2012

Amager POP!

I det här inlägget ska jag recensera Amager POP! , namnet är en förkortning för Portvinslagret Oatmeal Porter. Ölet har alltså fått vila i 18 månader på Portvinsfat innan buteljering, och ni minns kanske vad vi tycker om Portvinslagrad öl? Det kommer släppas 288 flaskor den andra maj i de tre vinkällarbutikerna för 119 riksdaler stycket. Flaskan jag dricker köpte jag i Köpenhamn för ungefär samma pris. Dags för recension!

Men först av allt så ska jag ge er ett tips: Ha alltid vinöppnare till hands när ni ska dricka öl. Jag har för vana att använda min vinöppnare till mina öl då den brukar lämna kapsyler intakta, och jag sparar vissa kapsyler (ja, jag är nörd... Annars hade ni inte varit här!) från öl jag druckit. Men på det här ölet hade vi ju champagnekork, så den behöver jag inte ta fram... Eller?

Korken satt helt enkelt riktigt hårt, och som före detta verkstadsarbetare så vill man ju tro att man har tryck i nyporna så jag skulle minsann få loss den. Det fick jag inte... Som tur är så slapp jag korkrester helt och hållet och den lossnade smärtfritt när jag väl hämtat min gamle silvriga vän. När jag väl fått ur korken är det ett ganska snyggt öl jag fyller mitt glas med!

När jag doftar på innehållet i glaset så hittar jag mycket trevligheter. Rostade toner med kaffe och lite choklad med lite runda träiga toner och en svag, men väldigt trevlig och spännande, portvinston.

Munkänslan är fyllig och len, precis som man väntar sig i en havreporter eller -stout. Det är mycket kaffe och choklad som följer med från doften, och följs upp av en tydlig och trevlig saltlakritston. Efter det är det lite mörk torkad frukt, lätta portvinstoner, trä och till sist har vi en lätt beska som tillsammans med lite träiga toner och värmande alkoholtouch utgör avslut och eftersmak.

Ett mycket trevligt öl som var väl värt mödan att öppna. Jag hade egentligen inte tänkt köpa den på bolaget, med tanke på alla festligheter i Köpenhamn, men jag tror att jag får leta tior i soffan och plocka på mig en flaska till! Jag avslutar som jag började, med ett tips: Passa på ni också och prova denna danska kanonöl! Betyget får bli 8,5 av 10. Riktigt gott!

5 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Skall provas, låter riktigt stabilt. Och du, jag samlar också på korkar, från Cantillon.

Gripen sa...

Klart, du är ju nörd! ;)

Blir det Malmö i helgen förresten?

Lucifer66 sa...

Min silvriga vän heter Poly och har blå handtag, förövrigt heter hon Grip i efternamn, funkar utmärkt till bångstyriga öl men champagnekork

Gyllenbock sa...

Japp, det blir Malmö. Vi flyger ner vid tiotiden på lördag. Boende blir på Radisson, det ligger ju bra till med tanke på de olika ölställena. Ska bli riktigt trevligt att besöka Malmö och träffa ölnördar från bland annat Skåne. :)

Gripen sa...

Haha ja, vi är bra på att öppna bråkiga korkar jag och min avlägsna släkting Poly.

Gyllenbock: Lite synd, jag kan förmodligen inte på lördag. Du och Kristopher får kramas lite extra istället!