onsdag 11 maj 2011

Sejfilé i gueuze med savoykål, fänkål och senap ihop med #71 - Cantillon Rosé de Gambrinus

Satt häromdagen och kikade i kokboken jag skrev om nyligen, Jordens Bästa Käk, och hittade ett recept på dillpocherad sej med vitt vin och senap. Då hade jag sen tidigare läst detta receptet, så kände jag att jag ville göra sejen, fast med en öltwist.. Så jag köpte hem alla saker, bytte ut vitkål mot savoykål och fänkål, slängde i lite morötter och bytte ut det vita vinet mot en flaska gueuze..


Ingredienser;
2 gula lökar
½ huvud savoykål
1 fänkål, helst med dillen kvar
2 morötter
2 krondillskronor eller ½ tsk mortlade dillkärnor, jag använde mig av dillkärnorna
1 flaska (ca 33 cl) gueuze, jag använde mig av Oud Beersel Oude Geuze Vieille
3 dl grädde 
2 dl vatten
1 msk grov senap
400 g sej
havssalt och svartpeppar

1. Börja med att strimla all kål, lök och morötterna tunt, hacka fänkålsdillen också.
2. Fräs alltihop ihop med de mortlade dillkärnorna på hög värme tills det är ljusbrunt.
3. Tillsätt gueuzen och låt koka ihop tills vätskan reducerat nästan helt. 


4. Slå på grädde och vatten och låt koka upp.
5. Smaksätt med senap, havssalt och svartpeppar.
6. Lägg i fisken och lägg på lock, sänk värmen till medellåg och låt koka i ca 8 minuter eller tills fisken är klar. 


7. Ät direkt med kokt potatis. 

Hur gott som helst! Såsen blev fantastisk. 
Måltiden avnjöt jag med en lambic från Cantillon, nämligen Rosé de Gambrinus.


Rosenrött rött öl med väldigt, väldigt lite helt vitt skum som försvinner mer eller mindre direkt.

Doftar hallon och balsamvinäger.

Suuuur smak! Riktigt surt och torrt. Men gott! Hallon, jordgubbar och bubblande rosévin. Satt som en smäck till fisken.

Betyg; 7,5/10

3 kommentarer:

Niklas sa...

Det ska ja laga! Låter fantastiskt!

Kristopher sa...

Det gör du rätt i! :)

Andreas sa...

Trevligt! Kul att Oude Beersel funkade, jag har uppfattat den som aningen för besk ibland. Såg snyggt och smaskigt ut!