måndag 30 maj 2011

Hjälp! Roadtrip till bland annat Bryssel och Bamberg

Snart börjar min semester. En roadtrip till Tyskland, Belgien och Nederländerna med Caroline är inplanerad. Första stoppet blir Berlin. Där tänkte vi bara stanna en natt då vi har varit där tidigare, men sen ska vi vidare till Bamberg och Nürnberg där vi stannar två - tre dagar. Efter det kör vi mot Bryssel och stannar troligtvis till i Luxemburg under en natt på vägen och i Bryssel stannar vi minst två nätter för att sen styra bilen mot först Rotterdam och sen Amsterdam i några dagar, sen upp över Danmark och hem igen. Hela resan är beräknad att ta ca 10-12 dagar, lite beroende på hur länge vi stannar på varje ställe. 

Nu vill jag ha tips från er som varit på dessa ställena på allt man kan göra i ovanstående städer. Allt behöver självklart inte ha med öl att göra då Caroline inte dricker så mycket öl själv, det är mest jag som står för den delen. Hon tycker förstås ändå att det är intressant med nya ölsorter, bryggerivisningar och liknande, men också tips på allt från roliga stadsrundturer, loppisar, roliga affärer, bra restauranger och allt möjligt tages emot tacksamt!

Hit me!

5 kommentarer:

Anonym sa...

mitt bästa tips i bryssel är att besöka Cantillon och Moeder Lambic (som ligger på 8, Place Fontainas) som är en mycket trevlig pub. :)

/Myspanda @ iglaset

Fred sa...

Bamberg:
Köp loss några kalla och lite plockmat och ge er ut längs Muhlwörth mot Theresienhain. Underbart grönområde och att strosa längs med vattnet är kalas om det är fint väder. Allt inom promenadsavstånd.

Om ni inte redan har boendet fixat kan jag rekommendera Alt Ringlein som ligger exakt motsatt Shlenkerla-puben. Svårt att fixa parkering i centrala Altstadt, men hotellet har ett garage, och med hjälp från receptionen går det att få in riktigt stora bilar (kör själv en större amerikansk bil)så länge som de inte är för höga (de använder en sådan där flerfacks-hiss).

Dominikanerstraße 9
96049 Bamberg, Deutschland
0951 9532-777
alt-ringlein.com‎

Annars är det väl bara att frossa i Beyerska specialiteter som Haxe och Schwiensbraten och njuta av en underbar liten stad.

Bryssel:
Allt det uppenbara i själva centrum känner du säkert redan till (Mort Subite, Delirium mm). Kan dock rekommendera att undvika mat vid Grote Markt och istället satsa på Place St Catherine. Också lite turistiskt, men över lag håller restaurangerna bättre klass. Undvik dock att äta kött på de restauranger som ser ut som fiskrestauranger (vilket är ca 80%) för där blir man bara besviken. Vill du ha en riktigt bra steak så får du slänga dig i en taxi och dra till Meet Meat Steak & Wine House på Rue Stevin 124, 1000 Brussels (+32 2 231 07 42). Gudomlig mat,men området lämnar mycket att önska så det är taxi dit och tillbaka som gäller.

Precis bredvid börshuset (Bourse) ligger ett bra (men lite turistisk ställe) som heter Le Cirio som jag gillar framför allt för Art Noveau inredningen, och så har de vanligaste belgarna så klart.

På just Grote Markt där ni hamnar förr eller senare så skall ni undvika brew-puben Brasseurs (oduglig öl) och istället satsa på Ley Roy d’Espagne. Det senare är faktiskt ett trevlig ställe att sitta och sippa på en Orval trots att det ligger där det ligger.

Bon Voyage

Kristopher sa...

Myspanda - Moeder Lambic och Cantillon finns med i planerna sen innan, men tack ändå! :)

Fred - Många tack för att du tog dig tid att skriva alla detaljerna! Har inte bokat boende än så vi ska kolla in Alt Ringlein! Ser verkligen fram emot Bamberg, verkar vara hur mysigt som helst.
Det där med kött på fiskrestaurangerna i Bryssel var nytt för mig, men ska definitivt ta det i beaktning. Tack igen!!

Gyllenbock sa...

Ett annat tips är att ta tåget från Bryssel till Antwerpen. (tar ungefär 30 min till en billig penning) I Antwerpen besöks förstås legendariska Kulminator.

När jag var i Amsterdam i november utgick jag från Ratebeers information om olika ställen, bäst tyckte jag om Arendsnest. Bierkoning är en magnifik ölbutik.

Trevlig resa!

Kristopher sa...

Gyllenbock - Nice! Har funderat på Antwerpen tidigare så det får nog bli ett besök dit och på Kulminator nu när du säger det.
Antecknar både Arendsnest och Bierkoning :) Tack!