Ommegang Abbey Ale 2009

Här kommer en liten recension på ölen jag hade i mitt artisanbröd häromdagen. Duvel-ägda Ommegang är ett högt aktat amerikanskt bryggeri som specialiserar sig på att göra öl av belgisk stil. Dom har i sitt standardsortiment flera riktigt stabila öl så som deras saison Hennepin, quadrupel/kriek Three Philosophers och dubbeln Abbey Ale. 

Jag har tidigare provat ett gäng av deras öl och gillar dom starkt. Sen har dom även gjort ett gäng suröl så jag ännu inte fått chansen att prova, men letar frenetiskt efter. Men nu är det tidigare nämnade Abbey Ale som jag ger mig på i detta inlägget, och eftersom jag druckit den tidigare så vet jag redan innan att det här är riktigt gott.. 

Abbey Ale är Ommegangs högst rejtade öl på ratebeer.com och det är alltså en belgisk dubbel på 8,5% vi talar om. På hemsidan kan vi läsa följande;
"Ale with spices: liquorice root, star anise, sweet orange peel, coriander, cumin. Rich, fruity and burgandian brew. Abbey ale was made to celebrate the many layers of life."


Ölen är mörkt, mörkt kolafärgad med ett djupt rosenrött skimmer när man håller upp glaset mot ljuset. Ljust beige skum med medelstora bubblor lägger sig ganska snabbt och lämnar en vit rand längst kanten.

Doften domineras av smörkola, torkade fikon, plommon och dadlar, fuji äpplen och honung. 

Även smaken domineras av smörkola och torkad frukt, men även röda övermogna äpplen, farinsocker, kanel, kardemumma och kakao. Munkänslan är stickande och samtidigt smekande, och sen lämnas man med starkt kaffe och mjölkchoklad i eftersmaken. Jag har provat ganska många amerikanska tolkningar på belgiska öl (jag snöade in ganska rejält på det ett tag), men detta är en av dom absolut bästa. Helt fantastisk öl. 

En liten fågel viskade dessutom i mitt öra att det kan finnas fler av denna årgången kvar hos Galatea, dom finns i beställningssortimentet i kolli om tolv flaskor.. Skynda, fynda!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Burgare, metal, hemfärd