Zwanze Day 2012

Sedan 2008 släpper Cantillon en speciallambic varje år i vintertid som kallas Zwanze. I år var den, liksom 2008, smaksatt med rabarber och vi hade turen att befinna oss i närheten av en av dom 36 ställen i världen som fick äran att servera den. Vid 17.30-tiden hämtade Balder med respektive mig och min respektive hemma hos oss och satte sen fart mot Djurslöv för att hämta upp den yngste Brekaren André. Vi satte sedan kurs över sundet mot Köpenhamn, Ölbutikken och Zwanze Day! 

Vi yrade runt lite inne i stan innan vi till slut hittade parkering ett stenkast från Ölbutikken. Riktigt fint att parkeringen är gratis på helgkvällar i Köpenhamn, och har man dessutom Brobizz och är ett par stycken i bilen så blir det inte alls dyrt att åka över. Och så kan man ju köra hem när man vill och behöver inte tänka på tågtider och dylikt. 

Nu var klockan runt 19.00 och vi kände oss alla ganska hungriga.. Men först fick det bli en liten sväng ner till Ölbutikken för att handla öl att ta med hem, och för att testa Kuhnhenn Loonie Kuhnie som kopplats på lite tidigare under dagen. En mycket stabil och välhumlad pale ale från ett av dom mest spännande amerikanska bryggerierna i min mening. Dom gör mycket experimentell och extrem öl som uppskattas av ölnördar världen över, och är naturligtvis ganska svåra att få tag på. Jag håller just nu bland annat på att försöka byta till mig några av deras mjöd, som ska vara några av dom bästa mjöden i världen om man får lita på ratebeer.

Nåväl, vi handlade på oss en massa bärs och bar bort till bilen innan vi hittade ett burgarställe precis bredvid polishuset på Köttmarknadskvarteret. Jag minns faktiskt inte vad det hette mer än att där stod "Gourmet Burgers".. Så gourmetiga var dom kanske inte men dom fyllde sitt syfte som bukfylla och smakade helt okej. En Jacobsen Brown Ale till det sen var vi med i matchen igen. Nu hade tiden sprungit iväg och klockan närmade sig 21 när Zwanze-fatet skulle öppnas så nu skyndade vi ner till en Ölbutikk fullproppad med folk. 


Direkt innanför dörren finner vi vår goda vän Thorsten som bjöd på en skvätt Mikkeller Black, sen trillade även Blafa, Viktor och Raspor in. Som sagt och som bilden visar så var där väldigt mycket folk, men stämningen var jävligt god och alla var glada och uppspelta över ölen som skulle serveras. Vi ställde oss i kön och efter en stund fick vi vårt efterlängtade glas av Cantillon Zwanze 2012.


En halmgul, mycket grumlig öl med en stor, helvit och kompakt skumkrona. Efter att ha låtit skummet sjunka undan en stund så kom aromen fram och näsan fylldes med Cantillons klassiskt funkiga doft av stall och örter, redan här kände man att det skulle vara en bra öl. 

Smaken är klassiskt syrlig och sur men samtidigt väldigt fruktig och sträv. Det rådde delade meningar kring vad rabarbern tillförde, men jag tyckte att man definitivt kunde känna rabarbersmak. Framförallt den där riktigt sura och sträva smaken som finns i rabarber, det liksom vattnas i hela munnen när man äter det.. Ungefär så var det att dricka den här ölen. 


Några tyckte att den var väldigt bra men inte överväldigande, medan andra (inklusive mig själv) tyckte att den var helt suverän och en av dom bästa Cantillons vi druckit, definitivt en av dom bästa fruktlambics vi druckit. Vad vi alla var överens om däremot var att dess storhet ligger just nu i att den är så färsk så att rabarbern kommer till sin fulla rätt. Den är säkert bra lagrad också, men det lär vi väl aldrig få veta.. Grymt bra suröl i vilket fall som helst, som vanligt av Cantillon.

Ännu mer folk började strömma in och lilla Ölbutikken blev mer och mer fullpackat, så vi kände att det var dags för oss att kila vidare. Dock blev det varken Mikkeller Bar, Fermentoren eller något annat ölställe härnäst utan julskyltningen på Tivoli! Att strosa runt inne på julpyntade Tivoli, med tomtar överallt, när snön faller lite lätt och karusellerna snurrar med ett glas varm glögg med en skvätt rom i, det är en av julens höjdpunkter. 


Här inne mös vi runt till stängning, sen gick vi ner en liten runda till Kihoskh för att kolla om där fanns något mer kul att handla med hem innan vi satte oss i bilen och begav oss tillbaka till Sverige. Väldigt lugn och skön kväll. Och så fick jag ju med mig lite öl hem också.. 


Cantillon St. Lamvinus 2005 (lagrad på burgundy-vinfat), Mamouche (fläderlambic som också var en Zwanze från början faktiskt, men efter påtryckningar görs årligen nu), Fou'Fune (aprikos), Goose Island Juliet (som jag skrev lite om här), Nigh Shift Ever Weisse (berliner weisse med jordgubb, kiwi och hibiskus, första gången någonsin utanför bryggeriet), Mikkeller/Stillwater/Fanö Gypsy Tears Red Wine Barrel (rödvinslagrad variant av den vi drack i samma inlägg som Juliet), Toccalmatto Furné du Sanglier (italiensk rököl) och Toccalmatto B Space Invader (black IPA som tydligen ska vara riktigt bra!).

Om ni ska till Köpenhamn nu i December så borde ni faktiskt gå inom Tivoli och insupa julstämningen, det är hur mysigt som helst.. Precis som hela Köpenhamn är i juletid. Och annars också för den delen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Burgare, metal, hemfärd