Skånska pubar: Söder om Småland i Malmö

I fredags förra veckan öppnade ett sprillans nytt öl- och matställe i Malmö. Adressen är Claesgatan 8 och ligger på ett av Malmös mest kända och klassiska områden - Möllevången. Eller Möllan som vi locals säger. Stället heter Söder om Småland och har som ambition att alltid ha 10 fat och 10 flasköl från olika hantverksbryggerier världen över, dock med fokus på den lokala scenen. Utöver dessa ska det finnas en cuvéekällare och så serveras det naturligtvis skånsk, lokalproducerad mat till dessa drycker. Jag glömde den riktiga kameran hemma vilket gjorde att jag var tvungen att ta bilder på mobilen, vilket kanske gick sådär.. Ni får helt enkelt åka dit själv och kolla in stället!

Jag och tjejen tog tåget in till Malmö under tidig eftermiddag för att handla lite julklappar och mysa runt i stan. Det blev inte många julklappar och myset var ganska begränsat då det helt plötsligt var 3-4 plusgrader och regn så både snö och julkänslan regnade bort ganska snabbt, och kvar hade vi slask och is.. Som en helt vanlig dag på vintern i Skåne, med andra ord. 

Efter att ha hittat några julklappar begav vi oss ner till Bishops Gustaf för lite värme och öl (Moor Illusion intogs, riktigt mumsig svart IPA på ringa 4,5%) innan vi sedan traskade bort till Möllan och letade upp Söder om Småland. Vi visste var det skulle ligga men om man inte vet det så kan det vara lite svårt att se då det inte finns några väldigt synliga skyltar eller skrivet på fönstret.. I nuläget iallafall, jag kan ju bara anta att detta är något som kommer åtgärdas när pågarna kommer mer i ordning!


Vi stegade in och fick genast ett positivt intryck av den sköna, avslappnade och stilrena inredningen. Inte en massa krimskrams överallt utan ganska cleant med väl avvägda detaljer i tag och på väggar. På väg mot baren så ser vi en bekant figur i form utav Fredrik Johansen så vi står där en stund och snackar skit med honom innan det är dags för honom att dra, då beställer vi varsin öl och slår oss ned vid ett bord.

Som tidigare nämnt så kommer det finnas 10 fat och 10 flaskor som ska bytas ut regelbundet efter hand som dom dricks upp. Igår fanns det bland annat Croocked Moon Lawnmower Simcoe, To Öl Raid Beer, Xbeeriment Hoppenheimer och två öl från brittiska Magic Rock på fat. Kul med Magic Rock, det är nog första gången jag sett dom här nere faktiskt! I flaskväg fann vi Brekeriet Brettlehem och Saison, South Plains Russian Imperial Stout, To Öl Mine is Bigger than yours och Omnipollo Weekday Öl, med flera. Ett ganska litet, men genomtänkt ölutbud med andra ord.


Köket skulle öppna klockan 18.00 på lördagar, men vi var lite tidigare så vi startade med en talrik Vesterhavsost och spickeskinka så länge. Än så länge är köket inte helt färdigställt vilket gör att menyn fortfarande är väldigt begränsad, men man räknar med att ha allt som har med köket att göra färdigt i början  av nästa år. Det gjorde inte oss något utan vi tog en av de tre rätterna som fanns att välja på helt enkelt.. 

Svinasida, korn och rosenkål föll falet på. Och det föll jävligt säkert. Vi var båda överens om att det var något av det bästa vi ätit ute på ett bra tag! Grymt mört kött med en fantastiskt krispig svål ihop med blandade picklade grönsaker, grillad rosenkål och galet gott smaksatt korn. Jag blir helt salig av att tänka tillbaka på det och planerar redan nästa besök så fort köket har kommit igång ordentligt. Grymt gott.


Som efterrätt avnjöt jag en Amager Julebryg 2012 och vi satt kvar ett tag och snackade skit. Vid 20-tiden traskade vi genom ett slaskigt Möllan bort till Malmö Brygghus där jag provade några, för mig oprovade öl (False Dmitry Julversion, Galaxy Pale Ale och Julöl, alla tre mycket trevliga) innan vi begav oss hemåt. 

För att summera vistelsen av vårt första besök på Söder om Småland så kan jag säga att det är ett ställe som jag kommer att återvända till många, många gånger. Väldigt kul att det börjar poppa upp nya, grymma ölställen i Malmö med ambitionen att sälja bra öl till bra priser, god mat och sköna upplevelser. Dessutom så är Malmö inte såå värst stort vilket gör att de flesta ställena ligger i gångavstånd till varann. Så nästa gång ni är i Malmö, missa inte Söder om Småland.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Burgare, metal, hemfärd