onsdag 26 december 2012

Två nya öl från Brekeriet - Funkstarter och BF2

Brekeriet som är ett av Sveriges mest spännande bryggerier sedan en tid tillbaka behöver knappast någon närmare beskrivning vid detta laget.. Jag tror att dom flesta som har ett intresse för öl och läser ölbloggar har kollat in de tre skånska bröderna Ek och deras framgångar med sitt lilla brettanomycesbryggeri. 

Jag har dessutom turen att bo bara några kvarter ifrån huvudbryggaren Christian, vilket naturligtvis ter sig som sådant att vi träffas lite då och då och tar en öl eller två och snackar skit.. Och när Christian för ett par dagar sen berättade att jag hade en liten julklapp väntandes på mig hemma hos honom så tog jag första bästa chansen i all julstress och begav mig ditåt för en liten visit.

Klappen innehöll två av deras senaste alster och deras flaggskepp Saison, blivande modern klassiker i svenska ölsammanhang. De två nya ölen tänkte jag recensera här idag. Närmare beskrivning på dom kommer från Christian själv. Vi börjar med Funkstarter, som för övrigt finns att köpa på Systembolagen i Staffanstorp, Entré (Malmö) och Hansa (också Malmö) från och med den 2:a Januari (och naturligtvis i det lokala beställningssortimentet).

"Tanken med detta öl är ett lite modernare öl än vår Saison. Lite fylligare och högre beska men lägre alkoholhalt. Vi har bara en humlegiva även i detta öl, dvs bittergiva. Det mesta av karaktären kommer från jäsningen (blandning av saccharomyces och Brettanomyces)."Ölen är disigt gul, på gränsen mot bronze, med helt vitt skum som lägger sig ganska snabbt och stannar kvar fint vid kanterna.

Doften är naturligtvis funkig, men också vädligt frisk, lantig och bjuder på vingummi, halm, vitpeppar, någon krydda/ört jag inte riktigt kan sätta fingret på (kanel kanske?) och en svag hint av vitt vin och tobak. 

Munkänslan är fyllig och mjuk med små, stickande kolsyrebubblor. Ölen är, liksom Christian själv säger, ganska besk.. Framförallt i förhållande till deras andra öl! Inte IPA-besk, utan en skönt brödig beska som ger ölen en rustik känsla. Apelsinzest, svartpeppar, halm och blött trä är några av smakassociationerna jag hittar.Tror att den kan vara riktigt bra till mat, framförallt rejäl husmanskost. Riktigt smarrigt!

Och så har vi BF2:

"Vi har i jästank på gång vår Brillant som är ett öl som huvudsakligen jäses med Brett. Lätt, torrt och elegant ska det vara. Vi har förändrat receptet något sen vi visade produkten i Stockholm (Beer & Whisky festival, red. anm.). 
BF2 är en förlaga till Brillant, en provbrygd som vi gjort 50 liter av. BF2 är ganska lik så som Brillant kommer att vara.
Vi hoppas släppa Brillant i februari."


Denna ölen ser ut ungefär som ovanstående, dock nästan lite, lite rosa i skimret. Skummet är vitt och fluffigt, man vill bara äta det.

Ganska fruktig och mjuk doft med gula äpplen, mogen banan, honungsmelon, papaya och lite aska.

Munkänslan är ganska lätt och kittlande. Även här kommer mogen banan fram, men också övermogna äpplen, stall, blandade örter och citronzest. Något syrlig men ändå med en viss beska mot slutet som drar åt vört och ljus malt. Något lättare än ovanstående öl vilket gör den lättdrucken, och ihop med de fruktiga tonerna så tror jag att detta kommer bli en helrätt öl att släppa när det börjar bli finare väder. 

Sammanfattningsvis två, som vanligt, väldigt välgjorda och spännande öl från Brekeriet. Som sagt så tror jag att BF2/Brillant är en öl som kan fungera lysnade på sommaren, kanske som ett komplement till Saison? Blir säkert bra både till sillen på midsommar, ha med på festen eller att stå och sippa på vid grillen. 

Tack för ölen Brekarna! Nu är det bara att vänta tills dom går att köpa, men den som väntar på något gott..

Inga kommentarer: