Snart pank igen

Det var ju själve fan att man inte kan hålla i pengarna som en vuxen människa. Precis när man klarat sig fram till löning så ska man naturligtvis invaderas av Slöddertäljare för att dricka skitbra öl och ha en grym jävla dag i Köpenhamn. Då är det fan inte lätt att hålla i pengarna!

Gripen har sammanfattat helgen rätt bra i föregående inlägg så jag behöver väl inte dra hela historien igen. Dock kan jag säga att jag håller med honom om att det var en riktigt trevlig helg, både i fredags när vi satt hemma hos mig, grillade och hällde i oss lite schysst bärs och i lördags när vi besudlade den danska huvudstaden.

Jag tänkte egentligen mest tacka Anton, Thomas, Svante och Sven för helgen men jag tänkte att jag kan ju både flasha lite med ölen jag köpte med hem och några av ölen vi intog. Innan norrlänningarna anlände knäckte jag och Gripen en flaska Allagash Coolship Red.


En makalöst bra amerikansk suröl med hallon. Allagash var ju det första amerikanska bryggeriet att börja använda traditionella kylskepp för sina öl som de gamla belgiska surölsbryggerierna gör och detta är alltså en öl som har fått jäsa i detta kylskepp. Needless to say så var den som sagt väldigt, väldigt bra. Som en belgisk lambic men med en annan sorts smakdjup, komplexitet och en ganska udda nötig ton som gjorde ölen jävligt häftig. Grym öl, tack för den Gripajävel!

En annan av helgens absolut bästa intogs på Mikkeller Bar och det var Hill Farmstead Civil Disobedience 2.


Otroligt bra saison med helt magiska citrustoner, Hill Farmstead är ett bryggeri som vi är långt ifrån bortskämda med här och jag tror att det enda sättet ett kunna prova deras öl är att 1) åka till bryggeriet 2) byta sig till ölen eller 3) dra till Mikkeller Bar och försöka hitta någon av de flaskorna som vi inte redan slugat i oss. Sist vi var där drack vi Art, Arthur, Clara och Flora som alla var fantastiskt bra. Otroligt friska och välbalanserade öl, jag vet nog inga bryggerier utanför Belgien som gör lika bra saisons faktiskt.

Jag köpte även in en flaska av Jolly Pumpkin Ale Absurd som är en annan ur Baudelaire-serien där vi även har den riktigt, riktigt trevliga iO Saison med rosor och nypon.


Ale Absurd är en tripel gjord på råg och i vanlig ordning när det gäller Jolly Pumpkin så skummade den ner hela stället innan vi kunde dricka den, och även om den kanske inte var riktigt lika bra som iO Saison så var det fortfarande en rätt häftig öl som jag letat efter länge. Så lite utav en höjdpunkt var det ändå!

Vidare begav vi oss senare på kvällen bort till Fermentoren, lagom bugasprängda efter två kebaber. Där fanns den nya collaboration ölen mellan Mikkeller och Stillwater, en rököl på 10 nätta %.


Och den var förbannat bra! Jag drack tillochmed två glas av den, och jag ångrar att jag inte köpte någon när jag såg den tidigare på dagen på Kihoskh. Dock visste jag ju inte hur bra den var då, men nästa gång jag ser den så kommer jag lätta köpa ett par flaskor. Inte alls spritig trots sina 10% och en riktigt fin rökighet. Rököl är något av en favorit här kanske ni har märkt.

Nåväl, vi drack ju en jävla massa annan öl också däribland Three Floyds Dark Lord 2009 (tror jag? Rätta mig kring årgången om jag har fel), Mikkeller Viktoria, Widmer Brothers Russian Imperial Raspberry Stout, Cantillon Saint-Gilloise och Hill Farmstead Daybreak för att nämna några.

Vi handlade ju även med oss lite öl hem. De flesta av mina bärs inhandlades på Kihoskh, där jag (vi) ÄNTLIGEN fick chansen att kolla in källaren. Jag har bara hört sägnerna sedan tidigare men nu var det alltså dags. Gissa hur spänd jag var.

Jag tog inga bilder där nere, men man kan väl säga att där var lågt till tak och en jävla massa öl. Väldigt mycket dansk öl men även en hel del belgisk. Vi yrade nog runt där nere i typ 45 minuter innan vi kände oss klara, och helvete vad varmt där var. Så innan jag smälte helt så plockade jag på mig lite kul grejer och sen gick vi upp och betalade. De öl jag inte köpte där köpte jag på Barley Wine där dom precis höll på att packa upp bland annat en av Rodenbachs specialöl, Caractére Rouge, en suröl på 7% gjord med körsbär, hallon och tranbär. Så 130 DKK kändes lite som ett fynd faktiskt.

Från Ölbutikken blev det mer enkla men fortfarande förjävla bra öl som To Öl Raid Beer. Riktigt mumsig välhumlad pilsner, ska nog ta en nu alldeles strax till matlagningen faktiskt.


Nörrebro Bryghus Viking Oud Bruin 2010, Nörrebro Bryghus Little Korkny Cognac 2007, Fantôme Black Ghost, Fantôme Pissenlit, Bögedal Hylde (kan bara inte få nog av fläder) och slutligen Rodenbachen på slutet där. Jag har faktiskt en Pissenlit på väg hem från Etre Gourmet men jag förväntar mig inget annat än toppklass av en saison med maskrosor från ett av mina belgiska favoritbryggerier så jag tänkte att jag lika bra kunde köpa en till.

Så, tack igen alla inblandade för helgen! Om ni vill ha mer utförlig redogörelse än mitt något röriga inlägg och Gripens lite mer strukturerade så är jag säker på att Anton och Thomas kommer nämna den gångna helgen inom en snar framtid, så håll utkik där också.

Kommentarer

Lars aka "Rysstout" sa…
Hva slags sted var denne kjelleren du var ned i, og kjøpte øl fra?
Kristopher sa…
Lars - Källaren på Kihoskh. Det är väl egentligen bara deras lager tror jag, men ibland får man komma ner och titta om där är något extra kul och det är där.. :)
Caractère Rouge:n du köpte är inte batch 1 på 900 flaskor, det är batch 2 på 10'000.

Jag gjorde samma misstag med de jag beställde från Etre Gourmet :P
Kristopher sa…
Pundarn: Haha där ser man, lite snopet. Men men, fixade till det i inlägget nu, tack!
Thomas S sa…
Slöddertäljare ja.. Det har du rätt i! Tackar för en kanonhelg.. Det gör jag gärna om igen...
Kristopher sa…
Tack själv fan, gör mer än gärna om det jag också! Ses väl i Stockholm till hösten om inte annat :)
Obalanserad sa…
Maybe I gotst needs too.
Whatst?

Tack för allt! Så jävla grymt!

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Vinkyl till lagring av öl?