onsdag 11 juli 2012

Experiment: Torrhumla öl i en kaffepress

Här kommer ett litet avbrott i alla reseinläggen.

För en tid sen uppmärksammade jag Dogfish Head's små gadgets Randall the Enamel Animal och Randall Jr. som är två prylar man använder för att torrhumla sin öl. Det spelar alltså ingen roll om det är en hembrygd eller en köpt öl, man skulle bara tillsätta humle och öl och låta det stå ett tag, sen skulle det bli välhumlat som tusan.

Fan vad häftigt tänkte jag, men borde man inte kunna göra det på något enklare sätt? Jag hörde mig för på Beer Sweden Forumet om det är någon som hade haft med en Randall att göra och jag fick några svar om hop rockets, filterhus och även om en kaffepress. Jag var riktigt sugen på att ta tag i det men det blev aldrig av.

Dock hade min uppmärksamma älskade sambo snappat upp detta och när jag fyllde år i fredags så gav hon mig bland annat en liten kaffepress i födelsedagspresent. Fan vad gött tänkte jag, och även om det inte skulle bli bra med humlen så kan man ju alltid göra fint kaffe i den.

Jag surfade in på Humlegårdens Ekolager, kollade vad dom hade och beställde tre mindre påsar med humlekottar. En Centennial, en Simcoe och en Chinook. Detta beställde jag i fredags kväll och igår, tisdag, var grejerna framme och kunde hämtas ut. Jävligt bra leveranstid får jag säga!

Så, till experimentet! Jag öppnade en påse Centennial och tog fram två flaskor av Mohawk Unfiltered Summer Lager (som är en riktigt kanon öl som den är, men det var vad jag hade två flaskor av hemma som jag tror hade passat bäst till experimentet så det fick bli den) och min lilla kaffepress.


Först hällde jag i ölen, efter det humlen och sist på med locket och in i kylen i 10-15 minuter.Härefter tog jag ut häxbrygden igen, hällde upp i ett glas och öppnade en icke egenhumlad Mohawk och hällde upp i ett glas bredvid.
Hur blev det då? Riktigt bra tycker jag! Och väldigt snyggt för den delen. Nog för att Mohawks ofiltrerade sommarlager är grym ändå, men det var riktigt kul att känna skillnaden. För skillnad, det fanns där! Framförallt i doften, där hade vi Centennial så det stod härliga till, grymma frukttoner med grape och apelsin, riktigt uppfriskande, intensivt och stickande. Smaken var något mindre påverkad och kändes inte direkt när man drack ölen, men i eftersmaken kom det också en hel del Centennial, speciellt när jag kramade ur det sista ur kaffepressen och hällde i ölen. Riktigt smaskigt.

Det enda minuset jag har är att man förlorade en del kolsyra efter att ha ölen uppslagen och rört runt i den en hel del, men det var inget som direkt störde tycker jag. Riktigt kul experiment och nu får vi se vilka öl som kommer bli humlade med Simcoe och Chinook..

4 kommentarer:

Anonym sa...

En fundering, hur vore det att bara torrhumla halva ölen, pressa ut allt gottigt i glaset och sedan tillsätta resten för att behålla lite av kolsyran.../Hans

Kristopher sa...

Intressant idé Hans! Att först göra ett "koncentrat", som när man gör snaps typ. Ska definitivt provas!

Pelle Stridh sa...

Har funderat ett tag på att göra små "te-påsar" av melittafilter och fylla dessa med olika humlesorter. Kanske blir det för små mängder? Då skulle man kunna sitta med en och samma öl och hälla upp halva flaskan i ett glas med ett påse Simcoe, dricka ur och sedan ta resten av flaskan med en annan sort. Så frågan är hur stor mängd man behöver! Funkar det med pellets också tro?
Kul experiment du gjorde i alla fall....inspirerande!!

Kristopher sa...

Det är också en kul idé med te-påsarna! Vet inte hur mycket smak som tränger genom melittafiltret dock. Man kan nog experimentera en hel del med detta!
Jag undvek pellets då jag läste att dom bryts ner till väldigt små bitar och risken är mycket större att dom smiter genom filtret än bitar av humlekottarna, men jag är definitivt ingen hembryggare så jag vet inte hur sånt fungerar. Det funkade bra med kottarna iallafall!
Kul att du gillade det Pelle! :)