torsdag 5 juli 2012

Nor'Cal-semester del 5; Russian River

Efter en härlig eftermiddag på Iron Springs var befann vi oss efter ungefär en timmes tid i Santa Rosa. Detta var första natten som vi inte hade förbokat något hotell så vi började med att hitta någonstans att sova. Vi hade nämligen gjort så att vi hade bokat och betalt hotellen i San Francisco, första och andra helgen med andra ord, men där emellan hade vi bara en hyrbil och en GPS att ta oss fram med. Vi tänkte som så att hela USA kryllar av små hotell och inn's överallt så det bör ju inte vara något problem att hitta sovplats, och det hade vi alldeles rätt i.

Det första och närmsta som dök upp när vi sökte på hotell var Travelodge som är typ en franchisekedja med billiga hotell. Vi är inte kräsna så vi körde på det, där fanns parkering, wi-fi, kyl på rummet och en ordentlig dusch så vi var nöjda.

Incheckade och klara begav vi oss ner mot huvudgatan där Russian Rivers bryggpub ligger. Detta var på en söndag och stan var ganska öde i övrigt, ett par pensionärer som var ute och gick i den ljumma kvällen och lite skatare var väl allt egentligen. Vi gick förbi tre eller fyra pubar men dom flesta var ganska folktomma utöver några barnfamiljer som var ute och käkade. Men när vi närmade oss 725 4th Street så blev det andra bullar! Skratt, musik, klirrande glas och glada människor hördes flera kvarter bort.


Och där hade vi det. Det legendariska bryggeriet Russian River och dess bryggpub. Lokalen var stor och luftig och inte riktigt så mörk som den verkar på bilderna. Jag hade även bestämt träff med en kille som hette Josh som jag skulle byta öl med, men vi skulle mötas vid 19-tiden och nu var klockan knappt 18.00 så jag och tjejen bestämde oss för att käka lite här också.

Väl innanför dörren blev vi vänligt mottagna av en tjej som berättade att alla bord var upptagna i minst en timme framåt.. Jahapp tänkte vi, lite trist men vad ska man göra. Då kom hennes kollega och sa att om vi kan tänka oss sitta vid ett barbord så finns det lediga platser! Ja tack sa vi och följde med in. Vi kunde ju inte bry oss mindre om vi sitter vid ett vanligt bord eller ett barbord, bara vi fick käka och dricka magnifik öl!


Vi slog oss ned, kikade i menyn och kollade in vad dom hade på fat. 18-20 fatkranar med sina egna öl som också råkar tillhöra några av världens bästa. Känns helt okej. Jag började med att beställa en pizza och ett glas av Russian River IPA som bara serveras på bryggpuben.

Rejält med tallskog och grapefrukt var det i den, en riktigt rivig IPA men ändå så oerhört välbalanserad. Jag bara väntar på att de svenska bryggerierna ska våga ta ut svängarna och faktiskt göra såhär bra öl, för att som det ser ut nu så har vi låååångt kvar till den här standarden. Jag är glad att jag fick testa denna IPAn för den serveras som sagt bara här och den var ett praktexempel på en västkust IPA. Mums.

Den slank förstås ner väldigt snabbt och efter en stund så kom även pizzan. Min öl var ju slut så jag passade på att beställa en till. Denna gången ett glas av ett av deras hyllade suröl, Sanctification. Huruvida den passade bra till pizzan eller inte vågar jag väl inte riktigt svara på just nu, men pizzan var hur god som helst och ölen var magnifik. Mycket fin syra och gröna äpplen i mängder, nästan som ett surt vitt vin fast mycket godare! Jag är väldigt glad att jag har en flaska hemma kan jag säga.


Någonstans här så skymtade jag en kille med en ryggsäck, och klantigt nog så hade jag och Josh inte skickat bilder till varann så det blev helt enkelt att gissa sig till vem han kunde vara. Det var rätt mycket folk på puben och en stor del av dom såg ut att kunna heta Josh.

Jag gick fram till den här killen och presenterade mig och frågade om det var han som var Josh. Ja, det var det! Då undrade han vem jag var.. "Vi skulle ju byta öl här?" sa jag och han såg väldigt undrande ut. "Det tror jag inte" sa han.. "Var det inte dig jag mailat med? Josh?" Då säger han att han heter Josh men det är inte honom jag mailat med. Hur jävla stor är chansen att den enda killen man ser med en ryggsäck faktiskt heter samma sak som han man ska träffa? Nåja, vi skrattade lite (ganska mycket) och jag bad om ursäkt och gick tillbaka till bordet igen.

Efter ytterligare några bitar pizza såg jag en annan kille med en ryggsäck och tänkte att vafan.. Då måste det ju vara han. Jag såg att han och hans polare köpte varsin öl och gick ut på uteserveringen så jag följde efter. Och denna gången var det rätt kille. Vilken jävla tur att man inte behövde göra bort sig fler gånger, haha.


Han och hans kompis Jason följde med in och satte sig vid vårt bord. Även denna ölen var nu slut och nu föll valet på en saison vid namn Noble Experiment, även denna en bryggpubspecial verkar det som. En ljus, jordig och kryddig saison med en hel del apelsin och kryddpeppar. Mycket välgjord även denna naturligtvis.

Här satt vi i flera timmar och snackade om allt möjligt. Det är riktigt roligt att prata med amerikanare som är jordnära och ändå ganska lika oss européer, till skillnad från den stereotypiska jänkaren man ser på nyheterna varje dag. Dessa två herrarna var väldigt, väldigt trevliga och det visade sig att vi hade samma smak både när det gällde öl och musik så där fanns en del att prata om, sen var dom ju förstås väldigt nyfikna på hur vi har det i Sverige.. Ni vet, allt det där med fri sjukvård och gratis utbildning är ju så långt bort från det amerikanska systemet man kan komma, deras sociala skyddsnät är ju mer eller mindre obefintligt om du inte lägger mer än halva lönen på försäkringar.

Nåväl, åter till ölen. Härefter intogs bland annat Russian Rivers nya Simcoe single hop APA vid namn Row 2, Hill 56 som var en väldigt angenäm upplevelse även denna, även om den kanske bleknade lite i sammanhanget. Ett glas Pliny var man ju tvungen att dricka när man ändå var här, något annat vore ju otänkbart! Supplication intogs även, en suröl med körsbär lagrad på pinot noir fat, föga oväntat var den också helt fantastisk. Detta är verkligen ett fantastiskt bryggeri med helt underbara öl, och att få dricka så många av dom så här färska och på fat (ja, alla ölen som druckits ikväll har varit på fat för den som missat det) är något jag verkligen är tacksam för.


Kvällens sista öl blev också kvällens bästa, tillika en av de bästa jag druckit någonsin. Russian River Consecration, en ekfatslagrad suris på 10% gjord med vinbär. Åh, vilken öl. Så jävla kraftfull, så jävla fin syra, så jävla komplex. Jag har med mig en flaska hem och jag hoppas att den är lika bra som det glaset jag fick på bryggpuben för den smaken och den munkänslan vill jag verkligen uppleva igen.

Sen var det dags att byta ölen, tacka för det mycket trevliga sällskapet och bege sig tillbaka mot hotellet. Både jag och min tjej tycker att detta var en av de absolut roligaste kvällarna på resan. Lite trist att man inte lär träffa någon av killarna igen (inte på någon snar framtid iallafall) eller kunna besöka Russian River när man vill, men en sak är säker - hit vill jag igen.

2 kommentarer:

Andy sa...

Underbart att läsa om er resa och drömma och planera en själv... Blir ju galet nyfiken på vad för öl som ingick i bytet. Antar och hoppas att du lirade på han lite fin svensk skit. //Andy

Kristopher sa...

Andy - Kul att du läser! :) Inte så våldsamt dyrt att göra en sån här resa som många tror, men visst, det är ju inte gratis direkt..
Han fick en Cantillon Fou'Fune, en 3Fonteinen Oude Geuze Vintage och en Carnegie 175 års jubileum, så fick jag en Cascade Vlad the Imp Aler, The Bruery Oude Tart, Russian River Beatification och Ithaca Exelsior! Twelve :)