fredag 13 juli 2012

Nor'Cal-semester del 8; Santa Cruz

Tiden går och jag känner nästan att jag börjar dra ut på dom här reseinläggen.. Men frukta icke! Det är detta och två till kvar, sen är vi nog klara. Och dom två bör komma ut i början av nästa vecka, sen slipper ni höra mig tjata om den kanske bästa semestern (hittills) i mitt liv.

Nåväl, vart var vi nu då? Jo, vi vaknade pigga och glada på Cirkus Cirkus i Reno och beställde lite room service frukost. Första och enda room servicen under resan för övrigt. Helt okej, men vi kände att vi ville komma iväg ganska tidigt då vi hade den längsta körsträckan på resan framför oss, i runda slängar fem timmar skulle det ta att ta sig ner till Santa Cruz.

Så vi satte oss i vår lilla Yaris och drog iväg, och vad som följde här var något som var jävligt häftigt. På vår väg neråt körde vi genom ungefär fem olika sorters natur eller hur fan man ska uttrycka det.. Och jag måste säga att jag (vi) verkligen var riktigt jävla imponerade av naturen vi såg. Först i Reno och Nevada var det mest slätt och öken för att sen bli stora fält med kohagar och bondgårdar lite här och var med berg runt om. Efter ett par mil kom vi in i Kalifornien och då blev det skog och backigt som tusan, och efter ytterligare en bit körde vi genom El Dorado National park och då blev det riktigt backigt med berg, dalar, skogar och sjöar, för att senare under bilturen återgå till slätt och gult gräs..

Vår ursprungliga plan var att svänga inom Vallejo och åka lite berg-och-dalbana på Sixflags, men när vi kollade upp entrépriset så insåg vi att det kändes lite väl saftigt att pröjsa över 700 spänn för oss två när tjejen knappt åker berg-och-dalbana. Vi åkte neråt istället. Ytterligare hade vi planer att dra till San José för att ta ett par öl och sova där över natten, men ju närmre och närmre vi kom så kände vi mer och mer för att dra ner till Santa Cruz och ta två nätter där istället. Och när vi väl kom ner till Santa Cruz var det åter skog och grönt överallt. Så jävla maxat.

Vad som slog oss båda när vi kom in i Santa Cruz var hur otroligt förutsägbart amerikanska städer kan vara. Detta slog oss redan för fyra år sedan när vi besökte Boston och New York, men nu kom det åter en påminnelse. Det första vi såg var ett par tonåringar på cruiser-cyklar, en gammal VW-van och palmer överallt. Exakt så som man förväntat sig efter surf-myten. Men absolut inte negativt, snarare tvärtom! Riktigt grymt var det. 

Vi letade lite slött efter ett hotell/inn och dom fanns överallt så det var bara att välja och vraka. Till slut föll valet på Beachway Inn & Suites som ligger ganska nära vad man än ville kolla in i relativt lilla Santa Cruz. Ett par kvarter från boardwalken, gångavstånd till stadscentrum och så vidare. Mycket behagligt läge.

Vi checkade in, ställde bilen och tänkte att vi väntar med boardwalken tills dagen därpå och begav oss istället upp till ett ställe som heter 99 Bottles of Beer on the Wall. Det är en medelstor pub som ligger mitt i centrala Santa Cruz med ungefär 40 öl på fat och 60 på flaska.. Tyvärr var flera av fatölen slutnoterade, men det gjorde inte så värst mycket när dom ändå hade kvar Firestone Walker Union Jack och 21st Amendment Brew Free! or Die, så jag var minst sagt nöjd.
Den kvällen var en onsdag och då var det tydligen quizkväll. Vi beställde en "förrätt för fem personer" med en jävla massa friterade grönsaker och kyckling. Det var inte så våldsamt gott, flera av de friterade grönsakerna borde väl egentligen inte friteras och det blev mest flottigt.. Och så var den ju jävligt stor. Vi blev varnade och skrattade mest, men tji fick vi.

Aja, vi hängde med på quizet och förlorade ganska stort.. Vem fan kan frågor som vad berättaren i Trollkarlen från Oz hette? Nä, inte vi iallafall. Vi hängde kvar ett tag och drack mer öl och snackade med lite folk i baren, amerikanare är verkligen sjukt öppna och trevliga när man är ute och dricker öl. Ganska sent på kvällen stack vi tillbaka till hotellrummet och slocknade.


Dagen därpå vaknade vi relativt tidigt och kände oss väldigt nöjda med att ha tagit två nätter här. Behaglig temperatur i rummet och så slapp vi ju asa ut väskorna i bilen igen som vi gjort varje morgon de senaste fyra dagarna. 

En dusch och ut i bilen för att bege oss ner till Gilroy som är en liten håla knappt en timme utanför Santa Cruz med mängder av outlets. Jag är väl inte superintresserad av att shoppa egentligen, jag var ju där som sagt med min sambo så det var svårt att undvika.

Riktig chef vi såg utanför Wallmart
I vanlig ordning så handlade jag mer än henne, ibland är det skönt att vara okomplicerat icke-kräsen. "Ah, den passar. Då tar vi den!". Mer än så behöver vi väl egentligen inte säga om shoppingen då det är ganska ointressant för er i sammanhanget. Vi körde tillbaka till Santa Cruz tidig eftermiddag och körde då upp till en hamburgerestaurang som heter burger. för sen lunch. Ni har kanske redan nu räknat ut att dom har ett ganska gediget ölutbud här också.

Jag tog mig ett glas av Sierra Nevadas fantastiska Hoptimum och en burgare som helt klart var den bästa burgaren jag åt under hela resan. Herre min skapare vad god den var. Tillochmed tjejen var grymt imponerad av sin burgare, och det var gissningsvis även hennes bästa burgare under resan. 

Fantastiskt god med fluffigt bröd, saftiga hemgjorda burgare och en så jävla bra kombination av ingredienser. Till detta coleslaw som också var den bästa jag åt under resan, fet och fin var den. Annars har vissa restauranger en ful ovana att inte ha någon majonnäs eller creme fraiche i sin coleslaw vilket gör den ganska trist.


Ölen var ju också otroligt bra, färsk som satan och en helt magisk humlighet. Den sänkte jag naturligtvis ganska snabbt och en till tänkte jag att jag skulle hinna med innan vi skulle bege oss ner till hotellet igen. En Uinta Dubhe Imperial Black IPA fick det bli, även den var grymt bra. Riktigt fint rökighet och tillsammans med den tropiska humlen blev det en mycket intressant kombination som jag aldrig provat tidigare. Riktigt häftig öl.

Här efter stack vi inom Wholefoods på väg ner till hotellet igen och köpte en öl vi kunde dela senare, vilket i själva verket blev dagen efter. Nåväl, tillbaka till hotellet, en Firestone Walker Double Jack på rummet och sen en sväng ner till boardwalken. Santa Cruz Boardwalk är väl egentligen ett lite mer än 100 år gammalt tivoli och där var en väldans massa folk nere. Mycket turister, men det var väldigt god och glad stämning med allt folk så vi strosade runt där nere ett tag, åkte linbanan som tog oss över hela nöjesfältet, vann ett gosedjur i en sån klo-automat och njöt av solnedgången bara.


Vi kände att det var dags att börja runda av dessa två fantastiska dagar i Santa Cruz så vi köpte med oss en liten pizza till hotellrummet och avslutade där med 21st Amendment Allies win the war!. 

Vi hade fortfarande inte varit ute på själva wharfen och kollat hur där var men det bestämde vi oss för att ta oss an dagen därpå, innan vi skulle tillbaka upp till San Francisco.. Så det tar vi i nästa inlägg, detta är långt nog som det är!

3 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Det är aldrig tjatigt att läsa bra skriva reseberättelser.

Har du räkning på hur många burgare du egentligen åt under resan? :)

Axel sa...

Spännande läsning. Det är så kul att se hur de exponerar ölen i amerikanska butiker. Att allt ser så färgglatt ut gör ju att man blir väldigt köpsugen :)

Vad hände egentligen med sista delen av reseberättelsen från Italien?

Kristopher sa...

Gyllenbock - Skönt att höra :) Haha, jag tror att det blev en om dagen.. Kanske missade en dag. Så.. 9 eller 10? :D

Axel - Haha ja det är inte helt lätt att välja. Grymt när allt kommer i sexpack också.

Ska kolla med Gripen om det kommer något mer från Italien, det var hans! Vi får återkomma om det!