söndag 6 maj 2012

Korvstoppning för första gången

För flera månader sen körde jag och en god vän till mig, som jag träffar alldeles för sällan, till Jula och köpte en köttkvarn/korvstoppningsmaskin. En femhundring kostade den så vi tänkte att vi provar och ser om den är bra, om inte så är det ingen förmögenhet som lagts ut och om den är bra så är det ju gött liksom.

Det var som sagt ett par månader sen och tiden flyger iväg som vanligt, vi har haft lite halva planer då och då att träffas och prova den men det har inte blivit av. Men nu i fredags frågade han mig om vi inte skulle provköra den i helgen och eftersom jag varit ledig så blev det ju perfekt! Ytterligare hade jag läst att Öhman hade köpt svensk nypotatis på Möllan häromdagen så vi tänkte att hemgjord korv och årets första svenska nypotatis verkligen kunde göra vår helg guld.

Så det hela börjar med att jag blir upphämtad och vi drar ner till Ikea för att inhandla lite extra byttor och större skålar, sen in en sväng till Möllan för att inhandla lite ingredienser och annat kul.Nypotatis, dill, fänkål och rosmarin köpte vi med oss innan vi stack inom Coop i Lund och handlade resten. Vår plan blev som så att vi skulle göra tre olika korvar. En med nöt, paprika, chili och vitlök, en med fläsk, fänkål och rosmarin och till slut en med hjort, timjan och enbär. Alla ingredienser inköpta, inklusive lite annat som ister och fjälster till korven, gräddfil till potatisen och så vidare.


Hem och packa upp allt på bordet och sen helt enkelt bara börja hacka till höger och vänster. Vi tärnade köttet, hackade grönsaker, örter och förberedde köttkvarnen. När allt var förberett och upphackat så var det ju bara att köra igång kvarnen. Till en början så tyckte vi att det gick hemskt långsamt och började misstänka att något var fel. Och visst var det så, vi hade råkat sätta knivbladen på fel håll. Det var alltså första gången någon av oss tre pågar gjorde detta och var väl egentligen rätt så dåligt pålästa så det blev någon miss här och där.

Men efter att vi vänt på knivbladen så var det full fart! Och då gick det verkligen smidigt. Vi malde ner allt kött och slängde även med de olika ingredienserna i kvarnen samtidigt som sitt tillhörande kött så allt blev en smidig massa. Efter det blandade vi de tre olika färsen med ägg, mjöl, salt, peppar och ister. På fjälsterpaketet stod det en mängd ister per kilo kött och i ett par recept som vi sett stod det en annan mängd, så vi tog något där emellan.
På med fjälstret på munstycken och sen var det bara att köra. Fjälster luktar för övrigt ganska räligt, vilket var synd för att det luktade så gott tidigare med alla ingredienserna till köttet, haha! Men det flöt på och till slut så fick vi våra tre sorters korv. Väldigt långa, så vi delade upp dom genom att snurra och sen knyta snören tills dom blev önskad storlek, fast vi lät dom sitta ihop. Det ser ju mycket finare ut så.


Nu var detta som sagt första gången någon av oss gjorde det så vi var lite osäkra på hur vi skulle tillaga dom, men vafan, vi försöker. Korvarna fick vila lite och grillen tändes. Det blåste lite utomhus så att det blev nog rejält jävla varmt i grillen, och dessutom var korven kall så dom första vi lade på sprack ju direkt och tack vare allt ister i korven så flammade grillen upp ordentligt igen..


Men skam den som ger sig, så vi provade att förkoka korven lite första så den blir lite fastare. Upp med 10-litersgrytan och kör. När korvarna kokat en stund gick vi ut och försökte grilla igen så gick det till en början men naturligtvis så sprack dom jävlarna igen. Lite frustrerande, men problem är väl till för att lösas? Det hela slutade med att vi helt enkelt stekte korven på låg värme istället.


Vi var först rädda att det inte skulle bli så mycket smak så vi fläskade på rätt mycket kryddor och det verkar som att det gav utdelning för vi var alla överens om att smaken blev riktigt god i alla tre varianterna.

Vad lärde vi oss tills nästa gång då? Tja, för det första så ska vi nog ha i lite mindre ister/fett och fylla korvarna ännu mindre än vad vi gjorde. Vi tyckte ändå att dom var ganska slappa när vi skulle tillaga dom, men det ska nog vara ännu slappare. Kanske kolla upp lite om hur det funkar med olika fjälster och se om vi kan anpassa recepten lite mer. Men i det stora hela så var vi väldigt nöjda, framförallt med smaken och så var ju hela projektet och dagen väldigt bra också. Vi får se vad det blir nästa gång!

2 kommentarer:

Henning sa...

Wow! Låter grymt smarrigt. Kul att ni gjorde tre sorters korv direkt på en gång. Kan man lägga beställningar, tex inför större fester? ;)

Kristopher sa...

Det blev riktigt gott, och kul som fan att göra! Haha det ska vi väl kunna lösa ;)