Ölfestivalen är över

Igår var det min tur att ta mig in till Malmö och ölfestivalen Stora Öl, Små Bryggerier. Efter att ha läst Gripens redogörelse från i fredags så var jag minst sagt taggad!

Det hela började med att jag och min vän Ola tog tåget in vid 14-tiden och traskade genom soliga Malmö bort till Radisson där vi mötte upp Gyllenbock, Eirik och Eddan. Vädret var strålande och så var våra humör, så några minuter efter öppning ställde vi oss i kön in till själva mässan. Lokalen som mässan utspelade sig i var på tredje våningen i Chokladfabrikens lokaler, och jag får väl säga att lokalen var rätt mysig men väldigt varm och mörk. Inte minst när det började strömma in folk rätt ordentligt och hela stället var mer eller mindre fullt efter en halvtimme, så det blev väldigt trångt och varmt. Dock är det väl sånt man får räkna med när man åker på ölfestival, det är hör ju till! Det enda jag tyckte var jobbigt egentligen var att det bara fanns två sköljstationer, hade gärna haft dubbelt så många faktiskt, alternativt kranar istället för dunkar.Nåväl, nu ska jag inte klaga mer för jag tycker att det var en grymt trevlig mässa annars! Vi var där som sagt vid öppning och jag började med att besöka Hantverksbryggeriet och ta mig ett glas av Sotarn. Trevlig havrestout tycker jag, len och sympatisk. Jag tänkte inte rabbla upp all öl jag hällde i mig under mässan, då kommer detta inlägget bli betydligt längre än vad varken ni eller jag vill, men jag går igenom höjdpunkterna.

Hos Strömsholms Brygghus provade jag Slussvaktaren som jag var nyfiken på sedan tidigare och den gillade jag! Fruktig och smakrik, men framförallt lättdrucken. Även deras Köpingshus Rhöd fick rinna ner i ölstrupen och även den föll mig i smaken, inte världsomvälvande men väl en mycket trevlig öl!

Det fanns en del kända ansikten på mässan vilket var jättekul, bland annat blev det en del skitsnack med Fredrik från Malt, humle, jäst och vatten, Victoria och Martin från Hembryggarbloggen och Henning från Ölrådet. Alltid kul att träffa andra bloggare!

Jag tog mig ett glas av Eskilstuna Skogsängens Saison som jag verkligen gillade, en av mässans höjdpunkter. Grym munkänsla med fin smak av basilika och jäst, och om jag inte minns fel så kan den beställas styckvis via Systembolaget nu dessutom. Får nog kolla upp det faktiskt.. Ungefär här någonstans träffade jag även två killar som följe bloggen, även det tycker jag är hur kul som helst! Mycket trevligt när ni kommer fram och hälsar också!


Ytterligare gled vi runt ett par varv och sippade öl för att sen landa i den långa kön till Närkes monter. Här hade vi några riktiga höjdaröl, och även för mig mässans absoluta höjdpunkt. Anders Göranssons Rököl. Åh herregud, vad bra den är! Jag gick tillbaka inte två, men tre (!) gånger för mer, och att gå tillbaka tre gånger för ett och samma öl på en ölfestival är väl ett bra betyg bara det. Utöver den så fanns Gransus och Hej! Jag heter Hampus som båda var väldigt udda. Gransus hade verkligen både smak och doft av granskotten som tillsattes i bryggningen, mycket kåda och skog helt enkelt. Hej! Jag heter Hampus tycker jag verkligen luktade och smakade hampa och tjocka rep, typ sånt man försökte klättra i på gymnastiken i skolan men aldrig lyckades med. Nu menar jag detta på ett positivt sätt, inte svettig gympasal. Väldigt udda och häftiga båda två. Tanngnjost & Tanngrisnir var också fin som tusan, men kroppen var lite för lätt i mitt tycke, vilket sänkte den lite för mig. Stormaktsportern behöver väl knappt nämnas att den var lika bra som vanligt?
Det kurrade lite i magen och det fanns extrastora Lunnamelle till försäljning så det var ju inget svårt beslut. Ni som inte är från södra Skåne kanske inte vet vad en Melle är för något, men det är alltså en massiv knackwurst från Lund med en säregen och helt fantastisk smak. Föregångaren heter för övrigt Knake och tillverkas fortfarande, men jag tycker nog att Mellen är bättre. Så nu hade man till den här mässan (antar jag, för jag har aldrig sett det någon annanstans) gjort korvarna extra stora så dom nu låg på 180 gram. En sådan med stark senap, rostad lök och Nynäshamns Brännskär Brown Ale sen är man game igen! 

Härefter fick jag äntligen prova den ack så omtalade Slottskällan Zero, och den var fan rätt häftig alltså. För att vara en öl med 0 teoretiska IBU så var den rätt besk. Även deras nya öl, Zeven fick jag ta mig ett smakprov av och även den tyckte jag var väldigt trevlig. Lite knäckig samtidigt som den karaktäristiska jästsmaken fanns där. Jag kommer fortfarande inte ihåg när den skulle släppas på bolaget men det kommer bli ett par flaskor av den när den väl gör det!En av de stora överraskningarna kom från Qvänum Mat & Malt! Deras Ambassadörsporter var riktigt bra! Mycket len, smakrik och fint rostad. Även deras rågöl, Jonssons har jag för mig att den hette, var mycket trevlig. Jag har bara provat två öl från Qvänum tidigare och dom var bra men inte mycket mer, men med dessa två jag provade igår så höjde man ribban betydligt!

Vi cirkulerade ett tag till och snackade med folk, drack öl och hade det gött, sen började det bli dags att bege sig. Ett sista besök hos Hantverksbryggeriet för att avsluta med Kosacken sen gick vi vidare ut på stan. Vad vi gjorde senare, ja det kommer i nästa inlägg!


Sammanfattningsvis så tyckte jag att mässan var väldigt mysig och bra. Det enda man hade kunnat göra bättre är fler sköljstationer och kanske lite mer luftflöde genom lokalen om det är möjligt. Men som sagt, grym mässa, riktigt kul koncept att det bara var svenska bryggerier. De flesta bryggarna var väldigt trevliga och pratglada och ölen var god! Kul också att se att det är så stort intresse för öl, med tanke på hur snabbt lokalen fylldes.

Någon som vet var Grebbestad tog vägen förresten? Jag var ju sugen på Lunator..

Kommentarer

Bra artikel om festivalen. Instämmer helt om vad du säger angående vattenstationerna och att det var något trångt. I övrigt kanon.

Sedan det något mer jobbiga, var hittade du Nynäshamns Brännskär Brown Ale? Den fanns inte på fredagen :(
Kristopher sa…
Tackar! Brännskär fanns kanske bara på lördagen då, den fanns inte med på listan heller. Fin som fan är den iallafall :)
Gyllenbock sa…
Väldigt skoj det var det och en toppendag blev det. Får se var festivalen hålls nästa år, glömde helt bort att fråga om det. Nästa Köpenhamn! :)
Kristopher sa…
Mycket trevligt! Hoppas den stannar i Skåne ;) Köpenhamn kommer bli magiskt!

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Burgare, metal, hemfärd